Newfoundland and Labrador

Swipe

Connaigre Peninsula

Slechts enkele wegen gaan dwars door het bergachtige, bos- en merenrijke midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador naar de zuidkust aan de Cabot Strait. Bij Bishop’s Falls aan Trans-Canada Highway 1 ten oosten van Grand Falls-Windsor gaat Highway 360 zuidwaarts naar het Connaigre Peninsula aan de noordzijde van de Fortune Bay. Goobies bij Clarenville geeft toegang tot Highway 210 naar het Burin Peninsula aan de oost- en zuidkust van diezelfde baai (zie de pagina over het Burin Peninsula aan de zuidkust van het Island of Newfoundland). Aan de zuidoostkant is Burgeo nog bereikbaar via Highway 480 vanaf Stephenville (zie ook de aparte pagina daarover), maar verder zul je het met boten moeten doen. Tussen de schiereilanden Burin en Connaigre en vandaar naar Burgeo vaart een kustboot, maar auto’s kunnen daar niet op mee. Ga je naar die zuidkust toe, dan zul je altijd weer over dezelfde weg terug naar de Trans-Canada Highway 1 moeten. Omdat er toch wat aardige bezienswaardigheden zijn (vooral voor wie wat minder toeristisch drukke streken wil bezoeken), op deze pagina aandacht voor dit schiereiland tussen de Hermatige Bay en de Belle Bay/de Fortune Bay. In de dorpen en gehuchten onderweg zijn diverse mogelijkheden om te overnachten in motels, hotels, B&B's, motel, hotels en op campings.

Milltown

Bay du Nord Wilderness Reserve

Highway 360 zuidwaarts loopt langs de westkant van de aan elkaar grenzende wildernisreservaten Middle Ridge en Bay du Nord. Samen vormen die een beschermd natuurgebied van ruim 3500 vierkante kilometer. Een kudde kariboes van circa vijftienduizend dieren trekt er doorheen. Het Bay du Nord Wilderness Reserve is als een van de laatste belangrijke onbedorven regio’s van het Island of Newfoundland aangemerkt. Er zijn veel meren maar ook bergen, dichte wouden, kale vlaktes en moerassen. Voorzieningen, wegen, gemarkeerde wandelpaden en faciliteiten zijn er niet, maar je kan er wel hiken, kamperen, kanoën, kajakken, vissen en jagen. Enkele hikerspaden zijn aan de zuidwestkant van het reservaat bereikbaar vanaf Highway 360. Toestemming is nodig om deze natuurgebieden in te trekken. Permits zijn verkrijgbaar bij het Department of Natural Resources Central Region in Milltown, aan Highway 361 ten zuidwesten van het Bay du Nord-park. Informatie via tel. +1-709-882-2200.

Conne River

Miawpukek First Nation

Ten westen van het Bay du Nord-reservaat gaat Highway 365 naar Conne River. Dat is de westerse naam voor het inheemse reservaat Aosamiaji’jij Miawpukek Mi’kmawey Mawi’omi Reserve. In het Nederlands betekent dat zoiets als 'het te kleine Conne River-reservaat', verwijzend naar een gevoel van een tekort aan ruimte. Het betreft het grondgebied van de Miawpukek First Nation, een Mi’kmaq-stam van zo’n achthonderd mensen. Zij houden zich vooral bezig met visserij en het kweken van forel. Er worden echter ook excursies gehouden voor toeristen, zowel met kano’s of kajaks als meerdaagse wandeltochten de wouden in en boottochten op zee. Informatie hierover via tel. +1-709-882-2470.

Kunstenaars

In het dorp zijn winkeltjes waar Mi’kmaq-souvenirs, kunst- en handvaardigheidsproducten verkrijgbaar zijn. Ook zijn er kunstenaars die beeldjes vervaardigen uit de geweien van elanden en de beenderen van walvissen. Als ze aanwezig zijn, kan bij het werken toegekeken worden.

Hermitage

Kustboten naar McCallum en François

Highway 364 is een zijweg van Highway 360 en gaat in westelijke richting onder andere naar het dorp Hermitage. Dat is het oostelijke eind van de kustboot naar Gaultois en McCallum. Het motorschip vaart bijna iedere dag in circa twintig minuten naar Gaultois en vandaar in anderhalf uur naar McCallum. Op donderdagen en af en toe ook op andere dagen komt het motorschip Marine Voyager vanuit François hier en vaart diezelfde dag ook weer daar naar terug. De auto kan op deze veerboten niet mee. Informatie tijdens kantooruren via tel. +1-709-535-6244. Je bent hier op het schiereiland Connaigre Peninsula.

Pool’s Cove

Kustboot naar Bay L'Argent

Vanuit het vissersdorp Pool’s Cove aan een zijweg van Highway 362 vanaf Highway 360 in oostelijke richting en eveneens op het Connaigre Peninsula gaat een passagiersboot over de Belle Bay aan de noordkant van de Fortune Bay naar Bay L’Argent aan de westkust van het Burin Peninsula. Deze heeft als thuishaven de afgelegen gemeenschap Rencontre East halverwege de Belle Bay. De vaartochten worden dan ook vanuit dat gehucht geprogrammeerd. Alleen op woensdagen wordt niet gevaren. Van Pool’s Cove naar Rencontre East vergt ongeveer vijf kwartier en vandaar naar Bay L’Argent zeven kwartier. Informatie via tel. +1-709-535-6244. Het zijn allemaal avontuurlijke tochten, vooral voor wie van varen en afgelegen gebieden houdt.

10 prachtige bestemmingen in Connaigre Peninsula en Oost-Canada