Newfoundland and Labrador

Swipe

Fogo Island

Ten oosten van de Twillingate-eilanden in het noorden van het grote midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador is de baai Hamilton Sound. Aan de noordkant daarvan ligt Fogo Island. Hier zijn enkele interessante bezienswaardigheden en daarover gaat het op deze pagina.


De meeste dorpjes op Fogo Island hebben hun wortels in 1680. Tot ver in de twintigste eeuw is het een besloten, afgezonderde gemeenschap geweest. Daardoor wordt hier nog veel oud-Engels gesproken, uit de tijd van koningin Elizabeth I. Een woordenboek Newfoundlands-Engels (dat bestaat echt) kan hier soms handig zijn. Over het eiland trekt een kudde kariboes en soms zijn loslopende Newfoundlandse pony’s te zien.


Farewell

Fogo Island kan vanuit Farewell met de veerboot MV Captain Earl W. Winsor worden bereikt en de auto kan mee. Meestal worden ook de Change Islands aangedaan. Rechtstreeks is de vaartocht ongeveer drie kwartier, via Change Islands een half uur langer. Het hele jaar door wordt meerdere keren per dag afgevaren. Farewell ligt aan het noordelijke eind van Highway 335 op een schiereiland tussen Dog Bay en Dildo Run. De boot steekt de Hamilton Sound over. Aankomsthaven is Man o’War Cove bij Stag Harbour. Vanaf de aanlegsteiger voert Highway 333 naar Seldom en Fogo.

Seldom

Marine Information Centre

In Seldom staat aan Harbour Drive het Marine Information Centre. Dat zit in een gerestaureerd gebouwtje van een vakbond voor vissers. Het leven op zee en in de visverwerkingsindustrie is het belangrijkste onderwerp. Daarnaast is er een expositie over het Funk Island Ecological Reserve. Dat ligt circa zestig kilometer uit de kust en is een plat stuk graniet in de Atlantische Oceaan. Ooit was dit het belangrijkste en laatste broedgebied van de pinguïnachtige reuzenalk. Die kolonie werd door mensen echter volledig uitgeroeid. Sinds 1844 is dit dier wereldwijd uitgestorven. Het museum is open van begin juni tot eind augustus.

Fogo

Bleak House

Hoe de woning van een vishandelaar er in de negentiende eeuw heeft uitgezien, is te bekijken in het Bleak House Museum, een historisch monument aan North Shore Road in Fogo. Originele voorwerpen en huisraad van de bewoners zijn er op de oorspronkelijke plaatsen neergezet. Bovendien zijn er displays met spullen uit de historie van het eiland. Open van eind juni tot begin september.

Brimstone Head

Vanuit Fogo gaan enkele wandelroutes die de moeite van het lopen waard zijn. Waar nodig zijn er plankiers en trappen in opgenomen. Ze voeren naar uitkijkplatforms en verhogingen in het landschap waarvandaan uitzichten geboden worden op de kust, de zee, de omliggende natuur en het dorp zelf. Een van de routes gaat naar Brimstone Head en dat wordt een van de vier hoeken van de wereld genoemd. Het gemeentebestuur van Fogo heeft er maar meteen de hoofdstad van de platte aarde van gemaakt. Het betreft een uitstulping aan de rand van de kust met een vlakke top, grotten en gaten plus een park er omheen met onder andere een camping.

Tilting

Een nationaal beschermd dorpsgezicht is Tilting aan de oostkust van Fogo Island. Het is een typische vissersgemeenschap die half achttiende eeuw op een gunstige plek aan de oceaan is gesticht. Voordien was het voor Beothuk-groepen een locatie om de zomer door te brengen. Portugese vissers zouden er al eind vijftiende eeuw geweest zijn. Tal van huisjes en werkplaatsen zijn inmiddels gerestaureerd om het dorp voor de toekomst te behouden.

Lane House

Het oudste huis hier is Lane House aan het eind van Church Lane. Het dateert van voor 1836 en nu zit er het Lane House Museum in. Daar is origineel meubilair te zien en de inrichting is in oorspronkelijke staat teruggebracht. Verder zijn er displays met voorwerpen uit het culturele en sociale erfgoed van deze kleine gemeenschap. Open van half juni tot half september.

Dwyer Fishing Premises

Meer historische voorwerpen zijn te bekijken in het complex Dwyer Fishing Premises. Dat staat op een schiereiland aan de oever van de baai en bestaat uit een woonhuis en enkele werk- en opslagplaatsen. Naar eigen zeggen betreft het een van de laatste complete verzamelingen gebouwen voor alle werkzaamheden van een familiebedrijf in de visserij. Displays, meubilair, werktuigen en gereedschappen uit het eind van de negentiende eeuw geven er een beeld van. Open van half juni tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Fogo Island en Oost-Canada