Newfoundland and Labrador

Swipe

Gros Morne National Park

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in het beschermde natuurgebied en Unesco-werelderfgoed Gros Morne National Park aan de westkust van het Noordelijke Schiereiland, Great Northern Peninsula, op het Island of Newfoundland, deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador.

In Wiltondale, ten zuiden van dat park, gaan twee wegen er naar toe: Highway 430 noordwaarts en Highway 431 naar het westen. De laatste voert door het zuidelijke deel van het park naar Woody Point en Trout River. Highway 430 is de Viking Trail naar Rocky Harbour en Cow Head en dan het park weer uit. De zuidelijke en noordelijke gedeelten van het park worden gescheiden door de baai Bonne Bay. Deze mondt aan de westkust uit in de Gulf of St. Lawrence. In het park zijn enkele vissersdorpen die buiten de natuur- en geologiebescherming zijn gehouden en waar de bewoners nog min of meer gewoon hun gang kunnen gaan. Tegenwoordig is dat vooral tegemoet komen aan de behoeften van toeristen. Ook de Bonne Bay hoort niet tot het beschermde parkgebied.

Long Range Mountains

De kern van de Great Northern Peninsula bestaat uit de voortzetting van de Long Range Mountains. Het is een gebied van kloven en bergen die tot de oudste van de wereld behoren en letterlijk uit de aardmantel naar boven gekanteld zijn. In het Gros Morne National Park wordt de geschiedenis van de aarde verteld in steen. Oeroude rotswanden houden er stille fjorden bij elkaar die zijn gevormd door gletsjers en erosie. Het wordt wel de Galapagos van de geologie genoemd, verwijzend naar de eilandengroep in de Grote Oceaan, waar Charles Darwin de inspiratie kreeg voor zijn evolutietheorie. De kloven, fjorden en plateaus in het Gros Morne-park zijn voorbeelden van de evolutie van de aardkorst zelf. Geologen hebben er de bewijzen gevonden voor de uiteendrijvende en botsende continenten, de schollen- of platentektoniek. Stukken oeroude oceaanbodem zijn hier naar boven geduwd toen de schollen van wat nu Europa en Noord-Amerika worden genoemd, zo’n 450 miljoen jaar geleden tegen elkaar botsten om het oercontinent Pangaea te vormen. Dat begon rond 210 miljoen jaar geleden weer uiteen te vallen in Laurasia en Gondwana en brokkelde twintig miljoen jaar later verder af in de huidige continenten. Hier aan de westkust van het Island of Newfoundland werden plateaus gevormd die tot zeshonderd meter boven zeeniveau liggen met bergpieken van zeven- en achthonderd meter. Ze bestaan uit gesteente van de oer-aardmantel. Restanten van breuken in de aardkorst zijn door het hele park heen goed te zien. Het is een gebied met uitzonderlijke uitzichten en landschappen, veel ouder dan de Rocky Mountains in het westen van Canada en minstens zo spectaculair. Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft het belang ervan erkend en er een World Heritage Site van gemaakt.

Informatiecentra

Als zijnde een nationaal park wordt Gros Morne beheerd door de overheidsorganisatie Parks Canada. Dat heeft twee informatiecentra ingericht met exposities over de geologie, de landschappen en het wild van het natuurgebied en de natuurkrachten die hier aan het werk zijn geweest: één bij Woody Point aan de zuidkant van het park en één bij Rocky Harbour aan de noordoever van de Bonne Bay. Dat bij Woody Point staat aan Highway 431, is het grootste en wordt Discovery Centre genoemd. Het Visitor Centre bij Rocky Harbour staat aan Highway 430. Beide zijn dagelijks open van ongeveer half mei tot circa half oktober. Het Discovery Centre is daarna nog op werkdagen open tot eind oktober. Vanuit beide centra verzorgen parkwachters rondleidingen. Door het park zijn bewegwijzerde wandelroutes uitgezet met een totale lengte van meer dan honderd kilometer en variërend van nauwelijks één kilometer tot meerdaagse trektochten de bergen in. Een van die routes gaat naar de hoogste piek van het park, de 806 meter hoge Gros Morne Mountain. Op fjorden en meren worden bootexcursies gehouden die gaan naar het binnenste van de aarde en naar het oeroude hart van het Long Range-gebergte. Er zijn enkele campings met voorzieningen en in de wouden zijn plaatsen aangegeven voor het opzetten van een tentje.

Viking Trail Pass

Parks Canada heeft een Viking Trail Pass die voor één (lagere) prijs toegang geeft tot diverse historische locaties in het noorden van het Island of Newfoundland en het zuiden van Labrador. Het Gros Morne Park hoort daarbij en verder het Vikingencentrum van L’Anse aux Meadows (zie de pagina over de Vikingenkust), de Baskische walviswerkplaatsen in Red Bay (Labrador, zie de betreffende pagina), de Palaeo-vindplaatsen van Port au Choix (zie de pagina daarover) en het provinciale historische monument van dokter Grenfell in St. Anthony (zie de aparte pagina daarover). De locaties moeten wel binnen zeven dagen worden bezocht. Informatie bij de balies in de bezoekerscentra.


10 prachtige bestemmingen in Gros Morne National Park en Oost-Canada