Newfoundland and Labrador

Swipe

Naar Port au Choix

De rand van de aarde en vroegere Eskimo-volkeren komen op deze pagina aan de orde. Die gaat over enkele bezienswaardigheden bij het nationale monument Port au Choix aan de westkust van het Noordelijke Schiereiland, Great Northern Peninsula, op het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador).

Bellburns

Table Point Ecological Reserve

Het Gros Morne National Park wordt aan de noordkant verlaten bij Three Mile Rock. Even verder komt het gehucht Bellburns en ten noorden daarvan ligt het Table Point Ecological Reserve. Dat is een beschermd natuurreservaat waar fossielen en geologische verschijnselen zijn die op zo’n 470 miljoen jaar oud worden geschat. Het gaat om rotspartijen die bij de evenaar op de rand van het Noord-Amerikaanse continent hebben gelegen toen aardschollen losbraken, het Noord-Amerikaanse continent naar zijn huidige positie begon te schuiven en de Appalachian Mountains werden gevormd. De toegang tot het gebied is aan Highway 430. Om bij de fossielen en de bijzondere geologische verschijnselen te komen moet over rotsen en door een ruige vlakte worden gelopen.

Port au Choix

Port au Choix National Park

Een van de belangrijkste vindplaatsen van spullen van prehistorische inheemse volkeren is bij het vissersdorp Port au Choix. Dat ligt aan het eind van een schiereiland in de Gulf of St. Lawrence en aan het eind van Highway 430-28/Port au Choix Lane, een zijweg van de Viking Trail. Hier is het nationaal historisch monument Port au Choix National Park. Meer dan 4500 jaar lang was dit gebied een kruispunt van inheemse en Europese culturen. Eerst leefden hier de Maritime Archaic-mensen, toen de Groswater Palaeo-Eskimo’s en daarna de Dorset Palaeo-Eskimo’s, allen afkomstig uit noordelijke streken en gewend aan ijs- en pool-condities. Vervolgens kwamen Beothuk-mensen vanuit het zuiden en ten slotte vanuit het oosten waarschijnlijk eerst Vikingen en toen in ieder geval Baskische, Franse en Engelse vissers. Door een bodem van kalksteen zijn er veel restanten van hun aanwezigheid bewaard gebleven.

Bezoekerscentrum

Door het nationale park lopen wandelroutes langs vroegere kampementen, begraafplaatsen, archeologische vindplaatsen en fossielen in kalksteen. Aan Point Riche Road staat een bezoekerscentrum waar exposities zijn over de vondsten. Ook is er een woonverblijf van Dorset-mensen nagebouwd. Het is open van begin juni tot eind september/begin oktober. Het centrum is een van de weinige gebouwen langs de weg door het Port au Choix-park.

Point Riche-vuurtoren

De Point Riche Road eindigt bij de Point Riche-vuurtoren, in het westen van het nationale park. Hier kijk je uit over de Gulf of St. Lawrence en de Ingornachoix Bay. Met wat geluk zijn er in de zomermaanden walvissen en tussen half voorjaar en half zomer ijsbergen te zien. De vuurtoren dateert uit 1892.

French Shore Treaty Site

Naast de vuurtoren op Point Riche herinnert een monument aan de tijd dat Frankrijk exclusieve visrechten had langs een groot deel van de kusten van de Britse kolonie Newfoundland. Dat was vastgelegd in het verdrag van Utrecht van 1713 en ze werden pas in 1904 ingetrokken, hoewel dat met een deel van de noordoostkust al in 1783 was gebeurd (zie ook de pagina over de French Shore). De plek wordt French Shore Treaty Site genoemd.

10 prachtige bestemmingen in Naar Port au Choix en Oost-Canada