Newfoundland and Labrador

Swipe

Noordoever Placentia Bay

Het had maar weinig gescheeld of het Avalon Schiereiland in het oosten van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador was een echt eiland geweest. Tijdens de vooralsnog laatste ijstijd schraapten en schuurden de gletsjers aan wat nu de Trinity Bay en de Placentia Bay zijn. De daarvoor beschikbare tijd was net niet lang genoeg om een resterende smalle landtong tussen deze twee baaien te doen verdwijnen. Gevolg was dat Avalon een schiereiland bleef. Het heeft echter niet altijd tegen de rest van het Island of Newfoundland gelegen. Door het botsen, afbreken en schuiven van de oercontinenten is het pas later bij het Noord-Amerikaanse continent terecht gekomen. Daardoor zijn hier andere gesteenten en fossielen te vinden dan in andere delen van het Island of Newfoundland.


Avalon Peninsula

Het Avalon Peninsula is een rijk bebost gebied met een gigantische hoeveelheid inhammen en baaien. Slechts langs de kusten zijn wegen aangelegd met op maar enkele plekken een doorverbinding. Alleen rond St. John’s zijn wat meer wegen. Deze plaats ligt op de noordoostpunt en is de hoofdstad van de provincie Newfoundland and Labrador (zie de eigen pagina's). De meeste bezienswaardigheden zijn dan ook langs de kusten te vinden. Op deze pagina de toegangspoort tot het Avalon Schiereiland.

Arnold’s Cove

Buffett Road

Aan het begin van de landengte tussen de Trinity Bay en de Placentia Bay ligt Arnold’s Cove. Dat wordt de toegangspoort genoemd tot het Avalon Schiereiland, hoewel het niet direct aan Trans-Canada Highway 1 ligt. Het is een vissersdorp, maar met de inrichting daarvan is iets bijzonders aan de hand. In tegenstelling tot wat in Newfoundland and Labrador normaal is, staan de meeste huizen hier netjes aan een straat, alsof het een wijk is van een grotere stad. Die woningen zijn hier door de eigenaren over het water naar toe gebracht toen ze in de jaren zestig van de 20e eeuw gehuchten op eilandjes voor de kust verlieten omdat de overheid daar niet kon of wilde zorgen voor voorzieningen en faciliteiten. Ieder kreeg een perceel land netjes naast elkaar en daar werden de eigen huizen neergezet. Buffett Road is het beste voorbeeld.

Placentia Bay Lookout

Via Whiffen Head Road kom je bij de Placentia Bay Lookout. Dat is een uitkijkpunt waar vandaan een goed zicht geboden wordt op het scheepvaartverkeer in deze baai. Bij Arnold’s Cove bevindt zich een van de grootste olie-overslaghavens van Newfoundland and Labrador plus een grote olieraffinaderij. Voor de kust zijn dan ook sleepboten en olietankers in de weer te zien. Vanuit Arnold’s Cove lopen enkele wandelroutes langs de kust, door wouden en naar een vogelreservaat en enkele inhammen.

10 prachtige bestemmingen in Noordoever Placentia Bay en Oost-Canada