Newfoundland and Labrador

Swipe

Noordoosten van het eiland

Tussen de baai Hamilton Sound in het westen en de Bonavista Bay in het oosten aan de noordkant van het grote midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador ligt een merenrijk gebied waaromheen een weg loopt. Die gaat deels langs de kust van de Atlantische Oceaan en verder dwars door het 'lege midden'. Het is het noordoosten van het midden en daarover gaat deze pagina.

Gander

Niet alle plaatsen op het Island of Newfoundland zijn oud en vol historie. Gander bijvoorbeeld is pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan.

Gander International Airport

Aan het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw was in het binnenland op een meer beschutte locatie dan Botwood een nieuw vliegveld aangelegd. Het had vier start- en landingsbanen en was destijds naar verluidt het grootste vliegveld van de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het voor Amerikaanse, Britse en Canadese geallieerden een van de belangrijkste vertrekplaatsen voor vliegtuigen naar Europa. Daarna groeide dit Gander International Airport uit tot wat nu het kruispunt van de wereld wordt genoemd. Het is een centrum voor de communicatie met en begeleiding van vliegtuigen boven het noorden van de Atlantische Oceaan, reddingsoperaties worden hiervandaan uitgevoerd en vliegtuigen met problemen worden hier opgevangen. Ook de militairen maken er nog steeds gebruik van. Er worden rondleidingen gehouden langs activiteiten voor de burgerluchtvaart. Informatie daarover via tel. +1-709-256-6677. In het stationsgebouw is de luchtvaartexpositie Atlantic Wings met displays over de rol van Newfoundland and Labrador in de beginjaren van de transatlantische vluchten.

North Atlantic Aviation Museum

Over de strategische rol van Gander Airport en de historie van de luchtvaart is meer te zien in het North Atlantic Aviation Museum. Het staat aan Trans-Canada Highway 1 en is herkenbaar aan enkele oude vliegtuigen die voor het gebouw staan en de staart van een DC-3 die boven de ingang uit het pand steekt. Binnen zijn exposities met vliegtuigen, onderdelen daarvan, veel foto’s en tal van werktuigen en in de luchtvaart gehanteerde voorwerpen.

Musgrave Harbour

Banting Memorial

In februari 1941 is bij Musgrave Harbour de Canadese Nobelprijswinnaar sir Frederick Banting bij een vliegtuigongeluk omgekomen. Banting was medeontdekker van insuline waarmee suikerziekte onder controle gehouden kan worden. Zijn vliegtuig, een Lockheed Hudson Bomber, stortte neer bij Seven Mile Pond ten zuiden van dit dorp aan de Atlantische kust. Pas in 1990 werd het wrak naar Musgrave Harbour overgebracht. Daar is het nu te zien in het Banting Memorial Municipal Park, bij het Banting Memorial Interpretation Centre. In dat centrum zijn exposities over dr. Banting en zijn bezigheden. Ook zijn er displays over het neerstorten van zijn vliegtuig. In 2001 zijn een replica van de Hudson Bomber en een monument bij het wrak geplaatst. Het park ligt aan de kust en heeft onder andere zandstranden en enkele familie-attracties. Open van half juni tot begin september. De toegang is aan Highway 330.

Newtown

Barbour Living Heritage Village

Gebouwd op een aantal eilandjes die onderling met bruggen zijn verbonden, lijkt Newtown wel wat op Venetië. Dit dorp heeft dan ook de bijnaam ‘Venetië van Newfoundland’. Het ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan. Hier is het openluchtmuseum Barbour Living Heritage Village met gerestaureerde woonhuizen, een schooltje, een winkel, restaurants, een informatiecentrum over de jacht op zeehonden, een expositiecentrum, een theater, een kunstgalerie, visdroogplaatsen en enkele werkplaatsen. De meeste dateren van eind negentiende eeuw. In de woningen staat origineel meubilair en er zijn displays over de familie Barbour die hier gewoond heeft. Deze hield zich bezig met de zeehondenjacht. Aan de oever ligt een schoener waar gidsen daarover vertellen. De toegang tot dit museumdorp is aan Highway 330 en het complex is open van begin juni tot eind oktober. In de oceaan zijn vaak ijsbergen, kuddes zeehonden en walvissen te zien.

Dover

Dover Fault

Bij het nauwelijks duizend inwoners tellende Dover aan de kust van de Freshwater Bay komen delen van de oercontinenten aan de oppervlakte. Dat gebeurt in de Dover Fault, een breuk in de aardkorst die naar het westen loopt tot Baie Verte. De bodem daarvan is meer dan vierhonderd miljoen jaar oud. De oostelijke zijde van de kloof zou zo’n 250 miljoen jaar geleden van Europa en Afrika zijn afgebroken en langzaam naar het westen zijn afgedreven, waarna de Atlantische Oceaan is ontstaan. De westelijke wand heeft altijd bij het Noord-Amerikaanse continent gehoord.

Dover Fault Interpretation Site

Vanaf Highway 320 loopt een pad met trappen omhoog naar de Dover Fault Interpretation Site. Daar is informatie over deze breuklijn en de drijvende continenten te vinden. Ook is hier het uitkijkplatform Dover Fault Lookout Site (soms ook Bloody Reach Lookout genoemd). Hier vanaf is een deel van de breuk te zien. Toegankelijk van begin juni tot eind september.

Gambo

Smallwood Interpretation Centre

Het bosbouwdorp Gambo laat geen kans onbenut om op zijn beroemde zoon Joey Smallwood te wijzen. Deze was tussen 1946 en 1949 de grote kracht achter referenda die er uiteindelijk toe leidden dat de kolonie Newfoundland zich bij Canada aansloot. Na zijn geboorte in 1900 heeft hij hier echter slechts drie maanden gewoond. Niettemin was hij altijd namens Gambo kandidaat voor de provinciale politiek. Smallwood was langdurig premier van de provincie Newfoundland and Labrador: van 1949 tot 1972. In het Smallwood Interpretation & Kittiwake Coast Information Centre zijn over leven en werken van Joey Smallwood displays en informatie bijeengebracht. Aandacht is er eveneens voor gebeurtenissen in de provincie gedurende de Smallwood-periode. Verder is er een toeristenbureau. De Kittiwake Coast is een verzamelnaam voor een groot gebied aan de noordkust van het centrale deel van het Island of Newfoundland. Er is ook een restaurant waar onder meer typisch Newfoundlandse gerechten als fisherman’s brewis en figgy duff worden geserveerd (zie de pagina over Newfoundlands eten en drinken bij de algemene informatie). Het complex staat aan Trans-Canada Highway 1.

10 prachtige bestemmingen in Noordoosten van het eiland en Oost-Canada