Newfoundland and Labrador

Swipe

Oost van Port aux Basques

Hier zijn enkele bezienswaardigheden tijdens een zijsprong ten oosten van de aankomsthaven Port aux Basques op het Island of Newfoundland, deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. Het is een doodlopende weg langs uitkijkplaatsen en steile rotsen aan de rand van The Rock. Zie over Port aux Basques zelf de aparte pagina.

Burnt Islands

Vanuit Port aux Basques gaat naar het oosten Route 470. Deze volgt de kust langs de voet van de oprijzende bergen en biedt fraaie uitzichten over de Cabot Strait. Er zijn enkele uitkijkplaatsen en wandelgebieden, onder andere in Margaree-Fox Roost, Isle aux Morts en Burnt Islands. Hier en daar staan informatiepanelen met verhalen over gestrande schepen, scheepswrakken en heldhaftige reddingen.

Hook and Line Interpretation Centre

In Burnt Islands is aan Route 470 het Hook and Line Interpretation Centre. Hier wordt inzicht gegeven in het leven en werken van vissers in een kleine, landelijke gemeenschap. Het is ondergebracht in een deel van de ‘Bait Buildings’. Vissers doen hier aas (‘bait’) aan hun visgerei en repareren er hun netten. Daarvan zijn ook demonstraties te bekijken. Verder is wat over de historie van dit stadje te zien sinds de Baskische vissers er in de zestiende eeuw aan wal gingen. Open van eind mei tot eind oktober.

Rose Blanche

Het traject over Route 470 wordt de Rose Blanche Lighthouse Scenic Drive genoemd. Deze is 45 kilometer lang en eindigt bij Rose Blanche, een verengelste naam voor het Franse Roche Blanche, witte rots. Die wijst op het witte graniet waarop dit dorp gebouwd is.

Lighthouse

Bij Rose Blanche staat de Rose Blanche Lighthouse. Deze is in 1873 in gebruik genomen en heeft tot eind jaren veertig gefunctioneerd. Het is een van de laatste vuurtorens aan de zuidkust van Newfoundland die van granieten blokken uit de omgeving is gebouwd. Volgens eigen zeggen is het bovendien de enige ter wereld die tot een ruïne was vervallen en uit de resten weer is opgebouwd. Er staat een twee verdiepingen hoge vuurtorenwachterswoning tegenaan. Binnen zijn replica’s van meubilair uit het begin van de negentiende eeuw plus antieke voorwerpen en spullen uit de vuurtoren. Een wandelroute voert naar uitkijkplatforms, informatiepanelen, een aanlegsteiger en een visserswerkplaats. Vanaf die steiger kunnen rondvaarten worden gemaakt. De vuurtoren is een herkenningsteken voor het dorp en is open van begin mei tot eind september.

Kustboot

Vanuit Rose Blanche gaan kustboten naar tal van dorpen langs de zuidkust van het Island of Newfoundland tot aan Hermitage-Sandyville, een schiereiland ten westen van Burin Peninsula. Er kunnen passagiers mee, auto’s niet. Je moet dan dius dezelfde weg weer terug naar Port aux Basques.

10 prachtige bestemmingen in Oost van Port aux Basques en Oost-Canada