Newfoundland and Labrador

Swipe

Oostkant Bonavista Peninsula

Hier zijn enkele bezienswaardigheden aan de oostkant van het Bonavista Peninsula en aan de Northwest Arm van de Trinity Bay op het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador).

Trinity

Tot de oudste gemeenschappen van Noord-Amerika behoort Trinity aan de oostkant van het Bonavista-schiereiland bij de monding van de Trinity Bay in de Atlantische Oceaan. Het is een gemeente die zich uitstrekt van English Harbour tot New Bonaventure. Er zijn diverse historische panden het bekijken waard, hoewel de meeste daarvan gewoon in gebruik zijn als woonhuis, dokterspraktijk of herberg. Het centrum van het plaatsje, dat eigenlijk bestaat uit twaalf gemeenschappen met allemaal eigen namen, is een provinciaal beschermd stadsgezicht.

Trinity Museum

Het Trinity Museum aan Church Road heeft exposities over het historisch erfgoed van deze regio. Het zit in een huis uit 1880. De tentoongestelde voorwerpen gaan terug tot begin negentiende eeuw en omvatten naast meubilair en huishoudgerei ook oude landkaarten, landmeettoestellen, medische instrumenten, gereedschappen, scheepsattributen en spullen uit de twee wereldoorlogen. Naast het museum staat een kleine brandweerloods waarin onder andere een brandpomp uit 1811 staat. Naar verluidt zou dit de op één na oudste van Noord-Amerika zijn. Open van half juni tot half oktober.

Green Family Forge

Een andere bezienswaardigheid is de Green Family Forge op de hoek van West Street en Dandy Lane. Hier waren tot 1955 vier smeden tegelijk aan het werk met hoefijzers maken, paarden beslaan, landbouwwerktuigen repareren en gereedschappen vervaardigen voor scheepvaart en visserij. Bovendien waren ze tingieters en blikslagers. Daarvan zijn nu herinneringen, gereedschappen en voorwerpen te zien. Ook worden er demonstraties verzorgd. Open van half juni tot half oktober.

Lester-Garland Premises

Aan West Street staat de Lester-Garland Premises. Dat is een provinciaal historisch monument en bestaat uit een koopmanshuis met kantoren en een winkel. Het eerste deel is circa 1760 gebouwd in opdracht van Benjamin Lester. Daarna is het diverse malen uitgebreid en ging Lesters onderneming behoren tot de grootste handelsbedrijven in Newfoundland. George Garland was diens schoonzoon en opvolger. Delen van het complex zijn voor bezichtiging opengesteld, zoals de kantoren in het ‘counting house’ dat is ingericht naar 1820 en de winkel met een inventaris uit circa 1910. Open van eind mei tot eind september.

Trinity Train Loop

Spoorliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Trinity Train Loop. Dat is een restant van de spoorlijn van Bonavista naar Clarenville en het is een van de weinige stukken in Newfoundland waar de rails zijn blijven liggen. Via een lus rond een cirkelvormige waterplas en met de rails op houten stellages wordt over twee kilometer een hoogte van ongeveer tien meter overbrugd. Deze ‘loop’ is aangelegd in 1911 en is nu het hart van een pret- en vakantieparkje waar verder veel watervertier, familie-attracties en vakantiehuisjes zijn. Met een klein formaat trein worden belangstellenden over het circuit heen en weer gereden. In een spoorinstructiewagon is een museumpje ingericht over de geschiedenis van de Trinity Train Loop en de spoorwegen van Newfoundland. Open van begin juni tot eind september.

Clarenville

Direct ten zuiden van Bonavista Peninsula ligt Clarenville aan de Northwest Arm van de baai Random Sound en dat is een uitstulping van de Trinity Bay. Dit plaatsje kreeg in juli 1933 wereldfaam dankzij de landing van de grootste armada watervliegtuigen ooit. De Italiaanse generaal (later maarschalk) Italo Balbo maakte er met een vloot van 24 toestellen een tussenlanding op weg van Italië naar de wereldtentoonstelling in Chicago. Die tocht was eigenlijk een propagandastunt van Benito Mussolini om de aandacht van de Italianen af te leiden van de slechte economische omstandigheden en de groeiende militaire activiteiten. De inwoners van Clarenville sponnen er echter garen bij. Ze hernoemden hun hoofdstraat in Balbo Drive en zo heet die tot op de dag van vandaag nog.

Telefoonkabel

Een ander wereldberoemd feit was de aanleg van de eerste transatlantische kabel voor telefonie. Die kwam in juni 1955 hier aan land. Deze telefoonkabel had een lengte van 4170 km en kwam van het Schotse Oban. Nog altijd fungeert Clarenville als schakelstation tussen Europa en Noord-Amerika. Hierover is een en ander te zien in het Canadian National Railway Museum in het voormalige spoorwegstation aan Stanley’s Crescent. Open van half mei tot begin september.

White Hills Resort

Clarenville ligt aan de voet van het moderne skigebied White Hills Resort. Hier zijn twaalf afdalingen en vier liften. Ook zijn er langlaufloipes met een totale lengte van veertig kilometer en diverse snowboard-faciliteiten. Het wordt wel de winterspeelplaats van het oosten van Newfoundland genoemd. De toegang is aan 100 White Hills Road.

Naar de zuidkust

Ten zuiden van Clarenville is bij Goodies een afslag naar de zuidkust van het midden van het Island of Newfoundland. Highway 210 gaat hier naar Marystown op het Burin Peninsula aan de oost- en zuidkust van de Fortune Bay. Zie verder de aparte pagina over dat schiereiland.

10 prachtige bestemmingen in Oostkant Bonavista Peninsula en Oost-Canada