Newfoundland and Labrador

Swipe

Oostkust Avalon Peninsula

Ten zuiden van hoofdstad St. John's van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador is het zuidoost-kwart van het Avalon Peninsula. Dat wordt gedomineerd door het natuurgebied Avalon Wilderness Reserve (zie de aparte pagina). Er loopt alleen een doorgaande weg langs de kusten. Op deze pagina enkele van de bezienswaardigheden langs de oostkust aan de Atlantische Oceaan.

The Spout

Ten zuiden van het schilderachtig gelegen vissersdorp Petty Harbour bevindt zich het natuurfenomeen The Spout. Dat is een gat in de rotsen waar zeewater naar binnen wordt gestuwd. Via een onderaardse geul komt dat in een holle rots en wordt het naar boven en naar buiten gespoten. Je kunt er komen met een stevige wandeling over hikingtrails vanuit Petty Harbour of vanaf Highway 10. Een stuk makkelijker is een bootexcursie vanuit St. John’s of vanuit een van de vissersplaatsen langs de kust.

Bay Bulls

Witless Bay Ecological Reserve

Vanuit het vissersplaatsje Bay Bulls vertrekken diverse excursieboten om naar walvissen, ijsbergen en papegaaiduikers in de Atlantische Oceaan te gaan kijken. Het belangrijkste doel is Witless Bay Ecological Reserve. Dat is een beschermd zeegebied voor de kust: veel water plus de eilandjes Gull Island, Great Island, Pee Pee Island en Green Island. Die liggen op zo’n vijf kilometer vanaf het vasteland. Jaarlijks passeren hier meer dan drieduizend walvissen. Verder komen hier meer dan twee miljoen vogels om eieren uit te broeden, waaronder 620.000 paartjes vale stormvogeltjes (de op Baccalieu Island na grootste kolonie van de wereld, zie de pagina over de regio aan de Conception Bay), tienduizenden zeekoeten en vele alken. Publiekstrekkers zijn echter gedurende eind voorjaar en de hele zomer de meer dan een half miljoen papegaaiduikers, de grootste kolonie van Noord-Amerika. Al die vogels en walvissen komen af op miljarden capelins (in het Nederlands wel lodden genoemd), spieringachtige visjes die hier tussen eind voorjaar en ver in de zomer komen kuitschieten. Voor het bezoeken van de eilanden is een speciale vergunning nodig. Kijken vanaf het water is wel toegestaan en dat wordt tussen begin mei en eind september dan ook veel gedaan.

Bay Bulls Museum

Naar verluidt zou Bay Bulls in 1665 overvallen, geplunderd en platgebrand zijn door manschappen van de Nederlandse admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. De inwoners werden echter gespaard. Meteen na De Ruyters vertrek bouwden ze hun dorp weer op. Na de Hollanders zouden Fransen het dorp vijfmaal hebben aangevallen. In het Bay Bulls Museum aan Harbour Road wordt daarover melding gemaakt. Daar zijn verder exposities over de ontwikkeling van de toeristenindustrie en de lokale historie. Open in juli en augustus.

Avalon Wilderness Reserve

Bij Shores Cove is een toegangsweg naar het beschermde natuurgebied Avalon Wilderness Reserve. Zie daarover verder de aparte pagina.

Ferryland

Colony of Avalon

Enige faam heeft het aan Highway 10 verder naar het zuiden liggende Ferryland. Al in de zeventiende eeuw vestigden Europeanen zich hier en zij noemden hun land Colony of Avalon. De Engelsman George Calvert was in 1621 de drijfveer achter deze kolonie. Rijke edellieden uit Groot-Brittannië volgden in zijn spoor en bouwden hier villa’s. Na diverse aanvallen door Franse marineschepen werd de rijke-liedenkolonie verlaten en raakte deze in de vergetelheid. Vlakbij ontstond echter een vissersdorp en dat is het huidige Ferryland.

Colony of Avalon Interpretation Centre

Er werden oude muren en voorwerpen ontdekt en nu zijn archeologen al jaren aan de gang met opgravingen. Er zijn tal van gouden ringen en munten, Portugees aardewerk en diverse ongebruikelijke voorwerpen uit de grond gehaald. Bovendien werden resten gevonden van Baskische vissersactiviteiten en van prehistorische bewoning door Beothuk-mensen. Voorwerpen en displays met uitleg hierover kunnen worden bekeken in het Colony of Avalon Interpretation Centre. Verder is er een groente- en kruidentuin gereconstrueerd en wordt gedemonstreerd hoe de mensen van de Colony of Avalon leefden. Het informatiecentrum is open van half mei tot begin oktober. De plek is een nationaal historisch monument en ligt op de kaap Ferryland Head. De toegang is in het dorp aan de Southern Shore Highway/Highway 10.

Ferryland Museum

In 1673 zouden na een mislukte aanval op St. John’s manschappen van een Hollandse vlooteenheid hier aan land zijn gegaan, het vissersdorp hebben veroverd en alles hebben verwoest. De Ferryland-bewoners werden verder ongemoeid gelaten. Die bouwden hun gemeenschap weer op. Het dorp ontwikkelde zich daarna tot een van de eerste toegangspoorten voor immigranten uit Engeland en Ierland. Hierover is meer te vinden in het Ferryland Museum. Dat zit in een voormalig bankgebouw dat ook dienst heeft gedaan als rechtbank. De bankkluis was een gevangeniscel. De rechtszaal en die cel zijn nu onderdeel van de exposities in dit museum. Open van half juni tot begin september.

Portugal Cove

Mistaken Point Ecological Reserve

Vanaf Portugal Cove South voert een onverharde weg naar de zuidoostelijke punt van het Avalon Schiereiland. Die komt dan eerst bij het Mistaken Point Ecological Reserve. Daar zijn fossielen van zeedieren die meer dan een half miljard jaar of nog meer geleden geleefd hebben. Het zouden afdrukken van de oudste levensvormen ter wereld zijn, uit een tijd waarin er alleen in de oceanen leven was. De rotsvlakte hier is een 575 tot 625 miljoen jaar oude zeebodem die destijds bij de evenaar gelegen heeft. De fossielen zijn van ongewervelde, kwalachtige weekdieren. Hun afdrukken in de bodem zijn bewaard gebleven toen die in één klap bedekt werden met as van vulkanische uitbarstingen. Vooral de verscheidenheid aan diervormen maakt Mistaken Point bijzonder. Dit gebied heeft overigens niet alleen fossielen; het is ook een belangrijk vogelreservaat. In juli 2016 werd de waarde van het reservaat erkend door de Unesco en kreeg het de status van World Heritage Site, erfgoed dat bescherming door de hele wereld verdient. Rondleidingen zijn mogelijk, maar daarvoor moet van tevoren een afspraak worden gemaakt via tel. +1-709-438-1011. Het natuurgebied is het hele jaar toegankelijk, de excursies zijn alleen in de zomermaanden.

Cape Race

De grindweg vanaf Portugal Cove South eindigt in Cape Race. Je kijkt hier uit op het zeegebied Grand Banks of Newfoundland, een onderdeel van de Atlantische Oceaan en de locatie waar eind vijftiende eeuw de grote hoeveelheden kabeljauw werden aangetroffen die de belangstelling van Europese vissers trokken. De vuurtoren van Cape Race is een nationaal monument. Naar eigen zeggen is de lamp ervan een van de sterkste ter wereld. Niettemin moet de geluidshoorn vaak worden gebruikt; op gemiddeld 158 dagen per jaar hangt hier mist. De toren is in juli en augustus te bezoeken.

10 prachtige bestemmingen in Oostkust Avalon Peninsula en Oost-Canada