Newfoundland and Labrador

Swipe

Port au Port Peninsula

Ongeveer halverwege de aankomsthaven Port aux Basques (zie ook de aparte pagina) en de wat grotere plaats Corner Brook (zie de pagina over de Humber Arm) aan de westkust van het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) ligt het schiereiland Port au Port Peninsula. Daarvan wat bezienswaardigheden op deze pagina.

Stephenville

Bij het toeristenbureau aan Trans-Canada Highway 1 bij St. George’s is een afslag westwaarts naar het schiereiland. Het is hier Franstalig gebied; je kunt er echter ook goed met Engels terecht. Eind achttiende eeuw werd het bevolkt door Acadiërs die van Cape Breton Island, Nova Scotia, naar hier waren gekomen. Ook vissers uit het Franse Bretagne vestigden zich er. Het hart van deze streek is Stephenville.

Harmon Air Force Base

Hier ligt een van de grootste vliegvelden van de provincie dankzij een start- en landingsbaan van meer dan drie kilometer lengte. Het is een overblijfsel van de aanwezigheid van de Amerikanen hier gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna tot 1966. Ze hadden er de Harmon Air Force Base. In het plaatsje herinneren er straatnamen aan en er zijn nog opvallende gebouwen als vliegtuighangars en ondergrondse munitiedepots. Het vliegveld ligt ten oosten van het plaatsje en wordt tegenwoordig door een aantal vliegmaatschappijen gebruikt voor tussenlandingen om te tanken en voor onderhoud aan hun toestellen.

Lewis Hills

Ten noorden van Stephenville is heuvelachtig gebied dat de aankondiging is van het aan de noordkant daaraan grenzend ruige en oude gebergte Lewis Hills. Er worden daar wandeltochten naar toe gemaakt, sommige meerdaags. Ook worden excursies naar de Long Range Mountains aangeboden. Informatie bij het plaatselijke toeristenbureau aan 35 Carolina Avenue, tel. +1-709-643-5854.

Whaleback

’s ?Winters wordt in het lagere gedeelte van de Lewis Hills een uitgebreid langlaufcomplex uitgezet met diverse loipes. Het wordt wel de Whaleback genoemd. Uitgangspunt is aan Cold Brook Road, bij Hanson Highway.

Aguathuna

French Ancestors Route

Het schiereiland Port au Port Peninsula heeft tal van vissersgemeenschappen. Het wordt omringd door het zeewater van St. George’s Bay, Gulf of St. Lawrence en Port au Port Bay met de West Bay en de East Bay en de bergen van de Lewis Hills. Langs de kusten loopt een weg rond het hele gebied, de French Ancestors Route.

Lady of Mercy Museum

Van Route 460 af richting de East Bay ligt het dorp Aguathuna. Hier bevindt zich het Our Lady of Mercy Museum met exposities over deze regio. Onder andere zijn er displays over onderwijskundige, culturele, historische en religieuze zaken en de winning van kalksteen. Open van begin juni tot begin september.

Lady of Mercy Church

Het museum is onderdeel van de Our Lady of Mercy Church. Deze kerk wordt het grootste houten bouwwerk in Newfoundland genoemd. De eigen rooms-katholieke inwoners hebben er sinds 1914 elf jaar aan gebouwd. Er staan diverse imponerende beeldhouwwerken in. Het is een historisch monument en het staat bekend als een spectaculaire architectuur. Te bezoeken van half juni tot half september.

Kalksteen

Bij Aguathuna is een groeve waar kalksteen gedolven wordt. De bodem hier is circa 350 miljoen jaar oud. In een deel van de ontgraving zijn fossielen te vinden.

Point au Mal

Cabox

Aan de oostkust van de Port au Port Bay loopt langs de uitlopers van de Lewis Hills een weg naar Point au Mal. Hier is een uitkijkplaats met zicht op de baai en de bergen. Vanuit dit dorp worden trektochten dat gebergte in gemaakt, onder andere naar de hoogste berg van Newfoundland-eiland, de 815 meter hoge Cabox (op sommige kaarten vermeld als Lewis Hill). In de Lewis Hills zijn bewijzen gevonden voor de aardschollentheorie. Het gebergte is omhooggekomen door de botsing van continenten. Meer hierover bij het Gros Morne National Park op de aparte pagina daarover.

Walvisexcursies

Vanuit de haven van Point au Mal worden met voormalige vissersboten walvisexcursies gemaakt. Gevaren wordt naar de monding van de Port au Port Bay en naar de Gulf of St. Lawrence.

10 prachtige bestemmingen in Port au Port Peninsula en Oost-Canada