Newfoundland and Labrador

Swipe

Regio Notre Dame Bay

Ten oosten van het Baie Verte Schiereiland aan de noordkust van het grote midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador is de Notre Dame Bay. Over het gebied dat hier ten zuiden van ligt gaat deze pagina.

Grand Falls-Windsor

Salmonid Interpretation Centre

De Exploits River is een van belangrijke zalmrivieren in Newfoundland and Labrador en deze stroomt door Grand Falls-Windsor. In het Salmonid Interpretation Centre is hierover allerlei informatie te vinden. Het staat aan de oever van de Exploits River vlak bij de waterval waar deze stad naar is genoemd en is bereikbaar via Scott Avenue. Onderdeel is de Grand Falls Fishway, een vistrap die het voor de zalm mogelijk maakt zijn tocht over de Exploits River voort te zetten. In het informatiecentrum zijn ramen die een onderwaterblik bieden op die vistrap en de zwoegende zalmen. Open van half juni tot half september.

Great Canadian Paper Chase

Grand Falls-Windsor is een typische bosbouwplaats. Er zijn wouden rondom en er is flink wat houtverwerkingsindustrie. Ook papierfabrieken zitten meestal in de buurt van hun bronnen, water en bomen, en dat is ook hier het geval. Aan 7 Mill Road staat een grote papierfabriek van Abitibi-Consolidated. Hier kan tussen half juni en begin september ’s ?morgens met een rondleiding worden gekeken hoe papier maken in zijn werk gaat. Ze noemen dat de Great Canadian Paper Chase en die is inclusief een bezoek aan een houthakkerskamp (zie verderop). Aanmelden via tel. +1-709-489-9629, verzamelen op de hoek van Mill Road en Carmelite Road.

Mary March Provincial Museum

Hier zijn ook enkele bezienswaardigheden die met het uitgestorven inheemse Beothuk-volk te maken hebben. Tot begin negentiende eeuw leefden Beothuk-mensen in de wouden van het Island of Newfoundland, zoals zij al duizenden jaren deden. Ziektes die door Europese kolonisten werden meegebracht, en blanke wreedheden hebben er echter voor gezorgd dat deze bevolkingsgroep volledig werd uitgeroeid. In het Mary March Provincial Museum aan 16 St. Catherine Street staat dat Beothuk-volk centraal. Bovendien zijn er displays over het belang van de papierindustrie voor deze regio, de geologische en natuurlijke opbouw van het gebied en zesduizend jaar historie en ontwikkeling. Mary March was de naam die de blanken gegeven hadden aan een gevangengenomen Beothuk-vrouw. Haar eigenlijke naam was Demasduit. Het museum is onderdeel van het Provincial Museum of Newfoundland and Labrador en is open van half mei tot half oktober.

Logger’s Life Provincial Museum

Hoe houthakkers vroeger leefden en werkten is te zien in het Logger’s Life Provincial Museum aan St. Catherine Street achter het Mary March Museum. Ook dit is een onderdeel van het provinciaal museum. Er is een kampement nagebouwd zoals dat er begin twintigste eeuw uitzag. Daar worden demonstraties in het houthakken gegeven. In een informatiecentrum wordt uitgelegd wat het allemaal is en er zijn displays met onder andere gereedschappen en kleding. Open van half mei tot half oktober.

Beothuk Village

Net na het houthakkerskamp ligt een gereconstrueerd inheems dorp: Beothuk Village. Dat is gebaseerd op opgravingen in deze regio en bewaard gebleven tekeningen van de laatste Beothuk-vrouwen. De toegang is aan St. Catherine Street. Open van half juni tot begin september.

Naar de zuidkust

Ten oosten van Grand Falls-Windsor kun je bij Bishop's Falls afslaan naar de zuidkust van het grote midden van het Island of Newfoundland. Highway 360 gaat hier naar het Connaigre Peninsula aan de noordzijde van de Fortune Bay. Zie verder de pagina over de regio rond de Fortune Bay.

Botwood

Heritage Park

Bij de monding van de Exploits River in de Bay of Exploits ligt Botwood. Deze plaats heeft een haven waar oceaanstomers terecht kunnen. Ze heeft echter ook een belangrijke plaats in de vlieghistorie. Tussen 1933 en 1940 maakten vliegtuigen hier een tussenlanding in hun transatlantische vluchten. Naar verluidt vertrok hier vandaan op 27 juni 1939 zelfs de eerste geregelde passagiersvlucht naar Europa. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Botwood de basis voor watervliegtuigen die patrouilles en bombardementen uitvoerden boven de Atlantische Oceaan. Op de plaats van het vliegveld ligt nu het Botwood Heritage Park. Daar is het Heritage Center met exposities over deze roemruchte periode. Ook zijn er displays over de historie van de regio, de inmiddels opgeheven spoorwegen en de activiteiten in de haven. In het park staat onder andere de vliegende boot Catalina en zijn enkele wandelroutes naar de kust en naar het Killick Island. Daar hebben in de Tweede Wereldoorlog munitiebunkers gestaan; het biedt nu uitzichten op Botwoods zeehaven. Open van half juni tot eind september.

Phillip’s Head Batteries

Tijdens die Tweede Wereldoorlog werd de haven van Botwood bewaakt vanuit de Phillip’s Head Batteries. Die bunker en enkele ondergrondse ruimtes zijn te bekijken. Phillip’s Head ligt aan de westkust van de Bay of Exploits ten noorden van Botwood aan Highway 352. Het is niet ongewoon hier vandaan ook ijsbergen, walvissen en roofvogels in en boven de baai te zien.

Lewisporte

Veerboot naar Labrador

Aan weer een andere van de vele baaien aan de noordkust, ditmaal de Burnt Bay, ligt Lewisporte. Ook dit is een zeehaven. Sinds het eind van de negentiende eeuw wordt hij de toegangspoort naar het noorden genoemd vanwege de vele vissersboten die hier vandaan naar de Labradorzee trokken. Nog altijd heeft dit stadje die functie, maar nu vooral vanwege de autoveerboot die een verbinding onderhoudt met Cartwright en Happy Valley-Goose Bay in Labrador (zie ook de betreffende pagina over Labrador). Gevaren wordt met het motorschip Sir Robert Bond en dat gebeurt eenmaal per week. De tocht naar Cartwright vergt ongeveer 24 uur, in Cartwright wordt circa zeven uur besteed aan laden en lossen, en van Cartwright naar Happy Valley-Goose Bay is ongeveer dertien uur. Reserveren wordt aangeraden maar is niet verplicht. Dat kan via tel. +1-709-535-0810. Informatie via tel. +1-709-535-6874. Main Street voert naar de terminal en aanlegsteiger.

10 prachtige bestemmingen in Regio Notre Dame Bay en Oost-Canada