Newfoundland and Labrador

Swipe

Rond hoofdstad St. John’s

Een heel wat drukker gebied is de regio rond hoofdstad St. John's in het noordoosten van het Avalon Peninsula in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. De stad zelf heeft eigen pagina's. Op deze pagina komen wat bezienswaardigheden in die regio daar omheen aan de orde, zowel aan de kust van de Conception Bay in het westen als aan de kust van de Atlantische Oceaan in het oosten.

Conception Bay South

Manuels River Linear Park

Naar verluidt een van de oudste riviersystemen van Noord-Amerika is Manuels River. Deze loopt door de gemeente Conception Bay South ongeveer halverwege de oostkust van de baai Conception Bay en mondt daarin uit. Hij stroomt door een rotsgebied van zeker een half miljard oud. Mede daardoor zijn in de rivieroevers veel fossielen te vinden, vooral van trilobieten. Dat zijn uitgestorven ongewervelde dieren met in segmenten verdeelde lijven (zoals spinnen en krabben) die onder water leefden. Ze komen overeen met fossielen die zijn gevonden in het zuiden van Spanje en Portugal en in het noorden van Afrika, en zien er heel anders uit dan de trilobieten in de centrale en westelijke delen van het Island of Newfoundland. Deze ontdekking droeg bij aan het bewijzen van de theorie van de drijvende aardschollen. De fossielen zijn onder andere in het Manuels River Linear Park te zien. Langs wandelroutes staan informatiepanelen.

Visitor Centre

Aan 12 Conception Bay Highway/Route 60 is een Visitor Centre waar displays over de geologie van het gebied en de rivier zijn. Het is open van begin juni tot eind augustus dagelijks en daarna tot half oktober alleen in de weekends. Het park zelf is het hele jaar toegankelijk.

Portugal Cove

Bell Island

Vanuit Portugal Cove gaan veerboten naar het eiland Bell Island, zo’n twintig minuten varen voor de oostkust van de Conception Bay. Deze oversteek wordt iedere dag diverse malen gemaakt en auto’s kunnen mee. Informatie bij de terminal in Portugal Cove via tel. +1-709-895-3541 en bij die op Bell Island via tel. +1-709-488-2842. Zie over Bell Island zelf de aparte pagina.

Logy Bay

Ocean Science Centre

Aan de oostkant van deze punt rond St. John's ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan het plaatsje Logy Bay. ‘Logy’ betekent een combinatie van zwaar, saai en traag. Vis van meestal forse afmetingen zwom de baai voor dit dorpje binnen en die werd met deze term omschreven. In het Ocean Science Centre aan Marine Lab Road is hierover uitleg te vinden. Het leven in en boven de wateren rond het Island of Newfoundland staat er centraal. Behalve levende dieren als zeehonden en zeekomkommers zijn er ook displays en aquaria met waterplanten. Dit onderzoeks- en informatiecentrum maakt deel uit van de Memorial University of Newfoundland. Open van begin juni tot begin september.

Cape Spear

Amerika's oostelijkste punt

Zuidwaarts voorbij St. John’s komt het oostelijkste puntje van het continent Noord-Amerika: Cape Spear. Dat ligt net ten zuidoosten van St. John’s aan de oostkust van het Avalon Schiereiland. Het is een speerpunt die de Atlantische Oceaan insteekt.

Vuurtorens

Ter beveiliging van het scheepvaartverkeer was Cape Spear van een vuurtoren voorzien. Die dateert uit 1836 en hij werd meteen een baken dat de toegang naar de haven van St. John’s aangaf. Het is een van de oudste vuurtorens van de provincie en is nu een nationaal historisch monument dat alleen nog voor toeristen en de historie in stand wordt gehouden. Voor de scheepvaart is er vlakbij een nieuwe en automatisch werkende toren neergezet. Het monument heeft een vuurtorenwachterswoning die rond de toren is gebouwd. Daardoor is deze vierkant en veel groter in omvang dan de meeste andere vuurtorens. Binnen is een museum over het leven van een negentiende-eeuwse vuurtorenwachter en diens familie. Buiten gaan enkele wandelpaden naar platforms langs steile rotskliffen die uitkijken over de oceaan. Een bord wijst erop dat je hier alle Noord-Amerikanen achter je hebt. Met wat geluk zijn gedurende de zomer en de vroege herfst walvissen te zien, eind voorjaar en vroege zomer ijsbergen en van voor- tot najaar allerlei zeevogels. In een klein apart bezoekers- en informatiecentrum zijn displays te bekijken over het functioneren van vuurtorens vroeger en nu en over de technologie die erachter zit. De toren en het informatiecentrum zijn open van half mei tot half oktober, het omliggende park is altijd toegankelijk.

Kunstgalerij Noseworthy

Naast de historische vuurtoren staan enkele kleinere gebouwen. In één daarvan is een kunstgalerij met meer dan zestig schilderijen over vuurtorens. Die zijn allemaal gemaakt door de gepensioneerde vuurtorenwachter Lloyd Noseworthy. Open van half mei tot half oktober.

Fort Cape Spear

Een van de wandelroutes van Cape Spear loopt naar Fort Cape Spear. Dat is een complex ondergrondse bunkers dat in 1941 hier is neergezet voor Amerikaanse en Canadese legereenheden. Zij moesten de vaarroute tussen Europa en Noord-Amerika beschermen. Daartoe waren enkele stukken zeer zwaar geschut geplaatst. Duikboten van de vijand zijn echter nooit onder de kust voor Cape Spear verschenen, zodat deze Defense Battery niet in actie is hoeven komen. Enkele van de bunkers en tunnels zijn te bezichtigen.

10 prachtige bestemmingen in Rond hoofdstad St. John’s en Oost-Canada