Newfoundland and Labrador

Swipe

St. Anthony

Geen Vikingen en geen Fransen maar wel ijsbergen, en dus een aparte pagina tussen die twee eenheden in: St. Anthony aan de kust van de Atlantische Oceaan in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador, meer precies helemaal in het noorden van het Noordelijke Schiereiland. Over de bezienswaardigheden daar gaat deze pagina.

St. Anthony ligt ten zuiden van L’Anse aux Meadows en noemt zichzelf de ijsberghoofdstad van de wereld. Dat heeft te maken met het grote aantal ijsbergen dat hier eind voorjaar en begin zomer langs drijft over de Iceberg Alley, de laan van de ijsbergen. Bootexcursies worden vanaf half mei gemaakt vanaf een aanlegsteiger aan het Waterfront bij West Street. St. Anthony zelf is de belangrijkste en grootste plaats in de noordpunt van het Island of Newfoundland, hoewel het niet veel meer is dan een uit de kluiten gewassen dorp. Het ligt aan het eind van Highway 430/Viking Trail.

Grenfell Historic Properties

St. Anthony is ook de locatie van de Grenfell Historic Properties. Die bestaan uit een informatiecentrum en een museum gewijd aan de medicus sir Wilfred Grenfell. Die werkte rond 1900 in Labrador als arts, leidde in 1905 in St. Anthony een weeshuis en een hospitaalschip, en was nauw betrokken bij de verwezenlijking van een ziekenhuis en allerlei coöperaties en stichtingen voor de lokale en regionale ontwikkeling van deze streek.

Grenfell House Museum

In diens voormalige woonhuis uit 1910 zit nu het Grenfell House Museum, te vinden achter het plaatselijke ziekenhuis en bereikbaar vanaf West Street. Leven en werken van Wilfred Grenfell zijn hier in exposities vastgelegd. Open van begin mei tot eind september.

Grenfell Interpretation Centre

Het Grenfell Interpretation Centre aan 1 Maraval Road langs de haven heeft niet alleen displays over de familie Grenfell maar ook over de ontwikkelingen in de regio zelf. Geopend van begin mei tot eind september.

Dockhouse Museum 

Langs de haven aan de noordkant van West Street heeft de Grenfell-stichting een historisch Waterfront ingericht. Behalve een scheepsmast en een drijvende aanlegsteiger is daar het Dockhouse Museum. Dit was in Grenfells tijd een overdekt dok waar schepen werden gerepareerd. Daarover gaan de exposities die er nu te zien zijn. Open van begin mei tot eind september.

10 prachtige bestemmingen in St. Anthony en Oost-Canada