Newfoundland and Labrador

Swipe

Strait of Belle Isle Labrador

Hier zijn enkele bezienswaardigheden aan de zuidkust van Labrador, deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. Deze liggen aan de Strait of Belle Isle, de zeeweg die de Gulf of St. Lawrence en de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt.

L’Anse-Amour

Eigenlijk heette het L’Anse-aux-Morts (inham van de doden); een verwijzing naar de vele schepen die hier langs de kust vergingen. Op een gegeven moment bedachten de inwoners van dit gehucht een veel romantischer verbuiging ervan en werd het L’Anse-Amour, inham van de liefde. Het is de kleinste woonplaats van Labrador; laatste bericht meldde dat er acht inwoners waren.

Maritime Archaic Indian Burial Mound

Aan de L’Anse-Amour Branch Road, een zijweg van Highway 510, bevindt zich de Maritime Archaic Indian Burial Mound National Historic Site. Dit is een kleine berg stenen die het oudste grafmonument in Noord-Amerika wordt genoemd. Er zijn 7500 jaar oude resten gevonden van een Maritime Archaic-Eskimo-puber. De manier waarop dit inheemse graf is opgebouwd en waarop de begrafenis was omringd met rituelen waarvan nog duidelijke kenmerken aanwezig zijn, doet vermoeden dat het een belangrijk lid van een stam was of dat het om een gebeurtenis van groot belang ging.

Pointe Amour Lighthouse

Eveneens aan de L’Anse-Amour Branch Road staat de op één na hoogste vuurtoren van Canada en de hoogste aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het betreft de 33 meter hoge, uit 1858 daterende Pointe Amour Lighthouse en het is een provinciaal monument. In de vuurtorenwachterswoning is een informatiecentrum met displays over de historie van de Strait of Belle Isle en de vuurtoren zelf. Een klim van 128 treden biedt een fraai uitzicht over de zeestraat. Het is niet ongewoon daar walvissen te zien spelen. Open van half juni tot half oktober.

L’Anse-au-Loup

Labrador Straits Museum

Over de kleine, 7500 jaar oude grafheuvel van L’Anse-Amour is meer te zien in het Labrador Straits Museum aan Highway 510 bij L’Anse-au-Loup. Ook zijn daar exposities over de ontwikkeling en groei van Labrador en de veranderingen in de levenswijze van de bevolking, inclusief de rol die vrouwen daarbij hebben gespeeld. Het museum is een initiatief van de Women’s Institutes of the Labrador Straits. Open van half juni tot half september (niet op zondag).

Schooner Cove Trail

Vanuit het dorp starten twee wandelroutes: de Schooner Cove Trail en de Battery Trail. De eerste voert naar een inham (de Schooner Cove) waar duizenden jaren geleden Maritime Archaic-Eskimo’s gebivakkeerd hebben en begin twintigste eeuw een walvisverwerkingsfabriek heeft gestaan. Op het strand zijn nog restanten van machines te vinden.

Battery Trail

De Battery Trail gaat door wouden en veenmoerassen naar het hoogste punt in de regio (de Battery). Daar vandaan wordt een mooi uitzicht geboden op de Strait of Belle Isle met ijsbergen en/of walvissen.

Red Bay

Baskische walvisvaarders kwamen achter de walvissen aan die bij de kusten van Noord-Amerika de zomer doorbrachten. Onder andere in Labrador gingen ze aan wal. Ze zetten er werkplaatsen op om de gevangen dieren te slachten. Walvisolie, geperst uit de blubber, was in Europa een veelgevraagd product, onder meer voor lampen en zeep. Ook het spekvet vond goede afzet. Een van de drukste locaties daarvoor werd Red Bay, door de Basken Butus genoemd. Het ligt bij de toegang vanaf de Atlantische Oceaan naar de Strait of Belle Isle. Er is een natuurlijke haven die wordt beschermd door een eiland, Saddle Island. Rond Red Bay Harbour zijn zo’n twintig plekken gevonden waar zulke walvisstations zijn geweest. Die worden de eerste industriële complexen in de nieuwe wereld genoemd en gesproken wordt over ’s ?werelds grootste zestiende-eeuwse haven gericht op de walvisvangst.

Baskische galjoenen

In het water van de haven liggen de restanten van drie grote Baskische zestiende-eeuwse zeilschepen, zogenaamde galjoenen, en enkele kleinere boten. Naar verluidt zijn het de oudste Europese schepen in Noord-Amerika.

Red Bay National Historic Site

Eén van de kleinere vaartuigen in de haven was een nauwelijks drie meter lange chalupa. Daarmee werd de eigenlijke jacht op een walvis uitgevoerd. Dit bootje is uit het water gehaald en gerestaureerd. Het is tentoongesteld in het Visitor Centre van de Red Bay National Historic Site, een activiteit van de overheidsinstelling Parks Canada. Daar zijn ook video’s en displays te zien over de walvisvaart, de betekenis van Red Bay, tal van vondsten en schaalmodellen van werkplaatsen. Het centrum staat aan 11 Main Street en is open van half juni tot begin oktober.

Saddle Island

Op het nabije Saddle Island zijn wandelroutes met informatieve panelen over de Baskische walvisvaarders, het verwerken van hun vangsten en hun verblijf hier gedurende de zomermaanden. Een watertaxi vaart tussen Red Bay en het eiland heen en weer. De aanlegsteigers zijn aan Harbour Drive.

Community Museum

Over de activiteiten sinds Newfoundlandse en Engelse vissers zich in de achttiende eeuw in Red Bay vestigden, zijn in het Red Bay Community Museum exposities te bekijken. Het zit in de voormalige Loyal Orange Lodge, een gemeenschapshuis dat in onbruik was geraakt, aan de hoofdstraat vlak bij het Visitor Centre van Parks Canada. Vanaf het museum worden in juli en augustus rondleidingen door het dorp gehouden.

Selma Barkham Town Center

De vroegere walvisvaart wordt in herinnering gebracht bij de toegangsweg naar het dorp en in het Selma Barkham Town Center. Bij de ingang is ter verwelkoming een afdakje neergezet met daaronder het model van een noordkaapwalvis (in het Engels right whale, de goede, lees makkelijk te vangen, walvis). Het Town Center is aan de hoofdstraat van het dorp en daar zijn skeletten en modellen van walvissen te zien, onder andere van een vierhonderd jaar oude Groenlandse walvis (in het Engels bowhead whale). Selma Barkham is een historica die in Spaanse archieven vermeldingen vond over Baskische walvisstations in wat nu de zuidoostkust van Labrador is. Zij gaf ook leiding aan de eerste zoektochten bij Red Bay.

10 prachtige bestemmingen in Strait of Belle Isle Labrador en Oost-Canada