Newfoundland and Labrador

Swipe

Strait of Belle Isle Newfoundland

Enkele bezienswaardigheden aan de zuidoever van de zeeweg Strait of Belle Isle tussen de Gulf of St. Lawrence en de Atlantische Oceaan op het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador zijn het vermelden waard. Het gaat om de regio ten noorden van de havenplaats St. Barbe waar de veerboot uit Labrador aankomt (zie de pagina over de baai St. Barbe Bay). De Viking Trail/Highway 430 is de doorgaande weg en deze komt ook in Raleigh aan de noordkant van het Noordelijke Schiereiland, Great Northern Peninsula, van het Island of Newfoundland.

Anchor Point

Winter Housing Site

Net ten zuiden van Anchor Point is aan Highway 430/Viking Trail een plek die Deep Cove wordt genoemd. Hier is een Winter Housing Site. Tussen half zeventiende en half twintigste eeuw zochten de bewoners van de kust ’s? winters in het binnenland bescherming tegen de strenge kou, de gure winden en de dikke pakken sneeuw. Deep Cove was zo’n plek waar ze naar toe gingen. Niet dat ze daar geen kou en sneeuw te verduren hadden, maar de natuurlijke gesteldheid en het landschap zorgden ervoor dat het er beter uit te houden was dan aan de kust. Hier zijn daarvan wat kentekenen zichtbaar gebleven. Een wandelroute loopt er naar toe.

Flower’s Cove

Marjorie Bridge & Thrombolites Walking Trail

De kust tussen Anchor Point en Eddy’s Cove heeft tal van locaties waar oude rotsbodems en fossielen aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Bij Flower’s Cove bijvoorbeeld is de Marjorie Bridge & Thrombolites Walking Trail die naar zo’n locatie toe gaat. Toegankelijk van begin juni tot in december.

Raleigh

Burnt Cape Ecological Reserve

Bij Eddy’s Cove buigt de Viking Trail van de westkust van het Northern Peninsula vandaan. Het schiereiland wordt dwars overgestoken. De weg gaat dan noordwaarts naar de Pistolet Bay en komt uit in Raleigh. Ten noordwesten daarvan bevindt zich het Burnt Cape Ecological Reserve. Dat wordt een van de belangrijkste botanische locaties van het Island of Newfoundland genoemd. Er heersen poolachtige omstandigheden door koude wateren die aan drie kanten rond dit natuurreservaat liggen: de Pistolet Bay aan de westkant, de Strait of Belle Isle aan de noordkant en de Ha Ha Bay aan de oostkant. Het is op het oog een verlaten en onherbergzame streek waar in de zomer vaak ook nog vorst voorkomt en wind en regen voor kilte zorgen. Het voortdurend ontdooien en bevriezen van de grond heeft opmerkelijke cirkels in de bodem veroorzaakt. In juni en juli brengen kleine arctische planten laag bij de grond een stortvloed aan allerlei kleuren. Er loopt een onverharde weg door het gebied waar met de auto overheen gereden mag worden. Voor het zien van alle bijzonderheden wordt echter deelname aan een rondleiding met een parkwachter aangeraden. Deze worden gehouden tussen begin juni en half september. Informatie daarover via tel. +1-709-454-7795. Aan het begin van die periode is er ook kans op het zien van ijsbergen en tot het eind kunnen walvissen worden waargenomen. Een enkele keer worden er zelfs ijsberen gesignaleerd. Die worden echter snel gevangen en naar Labrador overgebracht. Verder is het gebied in trek bij vele soorten vogels. Voor het natuurgebied wordt geen entree geheven, maar voor een excursie moet wel een kleine bijdrage worden betaald.

10 prachtige bestemmingen in Strait of Belle Isle Newfoundland en Oost-Canada