Newfoundland and Labrador

Swipe

Terra Nova National Park

Een nationaal natuurmonument van grote waarde is het Terra Nova National Park aan de noordoostkust van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. Het ligt aan het zuidwestelijke einde van de Bonavista Bay. Aan die baai zijn talloze zoutwaterfjorden en -inhammen. Ze bezorgen het park een kustlijn van ruim 140 kilometer. In het gebied zelf zijn zoetwatermeren, rivieren, dichtbeboste glooiende heuvels, ruige vlaktes, steile kliffen langs diepe fjorden en uitgestrekte moerassen. Zwarte beren, lynxen, elanden, orchideeën en vleesetende planten vinden er een veilige schuilplaats. Amerikaanse zeearenden zwermen er boven de naaldbomen. Walvissen schuimen de diepe fjorden af waarin ook ijsbergen voorbij drijven. Archeologische opgravingen hebben kampementen van menselijke bewoning aangetoond die teruggaat tot minstens vijfduizend jaar geleden. Het beschermde natuurgebied vormt een bijzondere mix van de zee en het land. De Trans-Canada Highway 1 gaat er echter dwars doorheen.

Marine Interpretation Centre

In het bezoekerscentrum Marine Interpretation Centre aan de fjord Newman Sound zijn exposities daarover te bekijken. Videofilms en diverse displays geven inzicht in het leven in de fjorden, de Bonavista Bay en de Atlantische Oceaan. In het water van de Newman Sound hangt een onderwatercamera die beelden van het onderwaterleven aldaar laat zien in dit centrum. Het Marine Interpretation Centre is vanaf ongeveer halverwege de weg door het park bereikbaar. Het ligt diep in het woud verscholen, maar er staan borden. Open van half mei tot half oktober.

Activiteiten

Zo’n zestig kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes zijn door het park aangelegd. Er zijn enkele kano- en mountainbike-trajecten en diverse kampeerplaatsen en camperterreinen. Aan de oever van de Newman Sound liggen aanlegsteigers waarvandaan excursieboten vertrekken voor het opzoeken van walvissen en ijsbergen. Informatie daarover in het bezoekerscentrum. Terra Nova National Park is altijd toegankelijk, activiteiten en faciliteiten zijn er alleen tussen half mei en half oktober.

Burnside

Archaeology Centre

Ten noorden van het Terra Nova National Park bij de plaats waar de Alexander Bay en de Bonavista Bay elkaar ontmoeten, ligt aan het eind van Highway 310 het dorp Burnside. Daar zijn een steengroeve en bewoningsresten gevonden van Maritime Archaic-mensen, Palaeo-Eskimo’s en Beothuks. Aan Main Street bevindt zich het Burnside Archaeology Centre met exposities daarover en displays met vondsten van meer dan veertig locaties in de omgeving. Sommige voorwerpen zijn ruim vijfduizend jaar oud. Open van half juni tot eind oktober.

Beothuk-vindplaatsen

Diverse archeologische vindplaatsen zijn te bezoeken. De steengroeve The Quarry is het interessantst. Deze ligt aan Bloody Bay Cove, op de tip van een schiereiland langs de Alexander Bay. Het tot nu toe grootste Beothuk-kampement is gevonden op The Beaches, een droge punt aan het noordelijke einde van Bloody Reach. Beide locaties zijn alleen over het water bereikbaar. Vanuit Burnside vertrekt een bootexcursie naar The Quarry en vandaar kun je per boot verder naar The Beaches. Deze boottochten worden geregeld vanuit het archeologisch centrum aan Main Street. Informatie via tel. +1-709-677-2474. Ter plaatse zijn wandelroutes, informatiepanelen en gereconstrueerde inheemse bouwwerken.

10 prachtige bestemmingen in Terra Nova National Park en Oost-Canada