Newfoundland and Labrador

Swipe

Top Bonavista Peninsula

Een historisch gezien voor Canada zeer belangrijke plek is het Bonavista Schiereiland. Dat ligt aan de oostkant van de Bonavista Bay, in het noordoosten van het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador). Hier zijn tal van bezienswaardige zaken, vooral op historisch gebied maar ook geologisch, cultureel en in de natuur. Een aantal daarvan vind je op deze pagina.

Bonavista

Giovanni Caboto, beter bekend als John Cabot, arriveerde in juni 1497 bij de uiterste punt van wat nu Bonavista Peninsula heet. Toen hij hier aan land ging, was hij de eerste moderne Europeaan die Noord-Amerika bezocht. Met zijn schip Matthew was hij op zoek naar een noordwest-doorgang naar Azië. Wind en zeestromingen brachten hem naar hier.

Standbeeld

De plek waar Cabot aan wal stapte, zou zijn bij waar nu het plaatsje Bonavista ligt. Ter herinnering staat een standbeeld aan het noordelijke eind van Cape Shore Road. De tamelijk ruige kaap steekt hier een eind boven het water van de oceaan uit.

Cape Bonavista Lighthouse

Tegenover Cabots standbeeld is een van de bekendste plaatjes van Bonavista te herkennen: Cape Bonavista Lighthouse. Deze vierkante, met rode en witte banen beschilderde vuurtoren is niet meer als zodanig in gebruik, maar is wel een historisch monument. Binnen zijn exposities over de geschiedenis van de toren en zijn bewoners. Toegankelijk van eind mei tot eind september. Van bovenaf en vanaf de kust van deze kaap zijn met wat geluk walvissen, ijsbergen, capelins, papegaaiduikers en naar of van de haven varende vissersboten te zien.

Matthew Legacy Interpretation Centre

Meer over Cabot en zijn ontdekkingsreizen is te vinden in het Matthew Legacy Interpretation Centre. Ook de eerste contacten tussen de oude en de nieuwe wereld komen er in exposities aan de orde. Het staat aan de noordzijde van het Bonavista Harbour Front en dat is bereikbaar vanaf Roper Street. Aan de kade ligt een replica van Cabots schip Matthew. Naar het schijnt had hij dat naar zijn vrouw Mattea genoemd en dat werd later verengelst. Open van half juni tot begin oktober.

Ryan Premises

Gezegd wordt dat de nieuwe wereld bij Bonavista begon. Het is een van de meest historische vissersgemeenschappen van de provincie Newfoundland and Labrador. Franse, Portugese, Baskische, Engelse en Spaanse vissers gebruikten de kaap vanaf het begin van de zestiende eeuw als uitvalsbasis. Over die visvangst en visverwerking zijn exposities te zien in de Ryan Premises aan Ryan’s Hill en Old Catalina Road. Dit complex omvatte bij het gereedkomen in 1869 winkels, pakhuizen, werkplaatsen en een directeurswoning. Nu zijn die gerestaureerd en ingericht voor de toeristen. Het complex is een nationaal historisch monument en staat aan de zuidzijde van het Bonavista Harbour Front. Onder meer zijn er exposities te zien over de visvangst in het noorden van de Atlantische Oceaan, het verwerken van vis in vroeger tijden en historie, levenswijze, cultuur en ontwikkeling van Bonavista zelf. Open van half mei tot half oktober.

White Rock

Aan de zuidkant van Bonavista ligt de heuvel White Rock. Deze werd vroeger gebruikt als uitkijkpost en is nu een populaire plek voor een mooi uitzicht over het plaatsje, de oceaan en de rest van de omgeving. Er staat een watertank die is beschilderd met beelden uit de historie van het plaatsje. Ook is er een monument dat herinnert aan een scheepsramp in 1885. White Rock Road loopt er naar toe en die is bereikbaar vanaf Highway 235.

Dungeon Provincial Park

Aan de weg naar Lance Cove even buiten Bonavista ligt het Dungeon Provincial Park. Daar is een ingestorte grot met uitgangen naar de zee. Bij vloed komen de golven hier met geweld naar binnen en dat geeft een heel spektakel. De grot is uitgehold in het half miljard jaar oude gesteente van de kaap. Toegankelijk van half juni tot half september.

Elliston

Root Cellars

Net ten zuiden van Bonavista ligt het dorp Elliston. Lang was dit een visserijgemeenschap. Tegenwoordig is het druk bezig een bestaan in het toerisme te verwerven. Het noemt zichzelf de Root Cellar-hoofdstad van de wereld. Root cellars zijn een soort kelders waarin aardappelen, groente, fruit, melk, brood, boter en zelfgebrouwen bier en wijn worden opgeslagen. ’s ?Winters blijft het er warm genoeg in zodat die spullen niet bevriezen en in de zomer blijft het er koel genoeg in zodat ze niet bederven. Het bijzondere is echter dat het om half ingegraven lage hutten gaat die met plaggen zijn afgedekt, dus niet om kelders onder de huizen. Sommige zijn in heuvels uitgegraven en dan konden er een paar bij en boven elkaar worden gebouwd. Niet minder dan 135 root cellars zijn hier bewaard gebleven. Meer dan de helft is minstens honderd jaar oud. Dankzij koelkasten worden de meeste niet meer gebruikt. Tegenwoordig zijn het toeristische bezienswaardigheden.

Felsenmeer

Vanuit het dorp voeren enkele wandelroutes langs de kust en naar bijzondere natuur en geologie. Opvallend is het Felsenmeer, een zee van rotsblokken. Hiervan wordt gezegd dat dit terrein tijdens de laatste ijstijd vrij van gletsjers is gebleven. Het is een van de weinige locaties waar dit fenomeen makkelijk bereikbaar is en van dichtbij is te bekijken.

Bird Island

Een kleine kolonie papegaaiduikers verblijft op Bird Island voor de kust. Het is niet echt een eiland maar een stuk land dat met een smalle strook aan het vasteland vast zit. Je kunt er naar toe lopen. Naar verluidt zijn deze vogels nergens anders van zo dichtbij gade te slaan als hier. Half juli zijn er de meeste. Het semi-eiland is ook een goede plek voor het zien van ijsbergen en walvissen.

Toeristenbureau

Aan Main Street is een toeristenbureau waar je meer informatie over deze zaken kunt krijgen. Hier zijn ook videofilms te zien over de toeristische, historische en culturele hoogtepunten van de gemeenschap. Open van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Top Bonavista Peninsula en Oost-Canada