Newfoundland and Labrador

Swipe

Twillingate Islands

Aan de oostelijke oever van de Notre Dame Bay in het noorden van het grote midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador ligt de Twillingate en New World Island Area. Met name de Twillingate-eilanden zijn bezienswaardig. Daarover gaat het dan ook op deze pagina.

Boyd’s Cove

Vanuit Lewisporte in het noorden van het Island of Newfoundland gaat Highway 340 oost- en noordwaarts. Voor de kust hier ligt een enorm aantal eilanden in vele maten. Langs de route zijn diverse locaties waar daarop aardig zicht is. Ongeveer aan het eind splitst de weg naar twee bijzondere eilandengroepen: die van Twillingate en die van Fogo. Dammen en veerboten zorgen ervoor dat die bereikbaar zijn. Over Fogo Island gaat een aparte pagina.

Beothuk Interpretation Centre

Aan de toegangsweg naar de Twillingate-eilanden ligt Boyd’s Cove. Hier is een kampement gevonden van Beothuk-mensen. Gebleken is dat in dit gebied goed gejaagd en gevist kon worden. In het Beothuk Interpretation Centre, bereikbaar vanaf Highway 340, is hierover van alles te zien. Er loopt een anderhalve kilometer lange wandelroute van dit centrum naar de plek van de archeologische opgravingen met onder andere contouren van Beothuk-woonverblijven uit de zeventiende eeuw. Open van eind mei tot begin oktober.

Twillingate

Prime Berth Historic Fishing Centre

Twillingate Route 340 steekt met een dam de Main Tickle over en komt dan op het zuidelijke deel van Twillingate Island. Meteen na deze ‘causeway’ bevindt zich het Prime Berth Historic Fishing Centre. Hier wordt de herinnering aan de visserij levend gehouden in een openluchtmuseum met werkplaatsen, visopslagplaatsen, een uitkijktoren en een handwerkstudio. Ook zijn er exposities over de visserij en over de zeedieren die in de wateren rond deze eilandengroep voorkomen. In aquaria zijn levende zoutwatervissen te bekijken. Demonstraties zijn er onder andere op het gebied van het kaken en zouten van kabeljauw.

Iceberg Alley

Route 340 komt uit in het dorp Twillingate. Dat ligt aan Iceberg Alley (laan van de ijsbergen) en noemt zichzelf een van de ijsbergenhoofdsteden van de wereld. Van voorjaar tot in de zomer kunnen de ijsklompen vanaf de kust gezien worden. Bootexcursies gaan er tot dichtbij. Als het ijsbergseizoen voorbij is, maken ze tochten naar walvissen. Er zijn diverse exploitanten die vanuit de haven aan Main Street opereren.

Iceberg Shop

In de Iceberg Shop aan 49 Main Street is informatie over ijsbergen en rondvaarten te vinden. Het zit in een circa 160 jaar oud gebouwtje. Open van begin mei tot circa eind september.

Twillingate Museum

Exposities over historie, cultuur en kunst in deze regio zijn te bezichtigen in het Twillingate Museum. Daarbij zijn voorwerpen van het Beothuk-volk, antiek meubilair, oude foto’s en handvaardigheidsproducten van plaatselijke inwoners. De Beothuk-vrouw Mary March/Demasduit werd na haar ontvoering naar dit plaatsje gebracht (zie ook bij Grand Falls-Windsor). Ook is er aandacht voor de operazangeres Madame Toulinguet. Zij kwam uit Twillingate en gebruikte als artiestennaam de vroegere Franse naam voor dit dorp; ze was geboren als Georgina Stirling. Het museum is gehuisvest in de uit 1914 daterende voormalige pastorie van de anglicaanse St. Peter’s Church aan Main Street en is open van begin mei tot half oktober.

Durrell

Durrell Museum

In de voormalige Armed Lad’s Brigade Armoury aan Old Maid Hill in Durrell op Twillingate Island is het Durrell Museum gevestigd. Daar zijn exposities over de deelname van paramilitaire vrijwilligers aan de Boerenoorlog en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er zijn onder meer uniformen, wapens en muziekinstrumenten van militaire bands tentoongesteld. Verder zijn er uitstallingen over de visserij, ijsbergen en ijsberen. Een ijsbeer die in maart 2000 vanaf de ijsvlaktes rond de eilanden het dorp binnen slenterde en moest worden doodgeschoten omdat hij een bedreiging vormde voor de bevolking, is opgezet en hier neergezet. Het gebouw staat boven op een heuvel aan 17 Museum Road en biedt een aardig uitzicht over de omgeving. Open in juli en augustus.

10 prachtige bestemmingen in Twillingate Islands en Oost-Canada