Newfoundland and Labrador

Swipe

Vikingenkust

Het is tamelijk waarschijnlijk dat het deel Labrador van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador al door Vikingen bezocht is geweest voor de Baskische walvisjagers en andere vissers er arriveerden. In hun saga’s wordt gesproken over Markland en dat zou het bosrijke Labrador moeten zijn geweest. Tot nu zijn daarvan echter geen bewijzen gevonden. Die zijn er wel op het Island of Newfoundland: op de noordpunt van het langgerekte schiereiland Great Northern Peninsula bij L’Anse aux Meadows. Die nationaal historische locatie komt op deze pagina over de Vikingenkust van Newfoundland and Labrador aan de orde.

Griquet

Vanaf de Viking Trail/Highway 430 gaat Highway 436 naar de noordpunt waar L’Anse aux Meadows en Noord-Amerika’s enige gevonden restanten van een Vikingen-nederzetting zijn. Aan deze weg liggen eerst nog onder meer Griquet en St. Lunaire.

Dark Tickle Wild Berry Economuseum

In Griquet staat aan 73 Main Street het Dark Tickle Wild Berry Economuseum. Daar worden jams, sauzen, chocolade en allerlei dranken gemaakt van wilde bessen. In enkele displays is te zien hoe dat gebeurt en wat voor soorten bessen worden verwerkt. Ook iets over de historie van bessendranken komt aan de orde. Buiten loopt een wandelroute naar een veenmoeras waar de hier gebruikte wilde bessen groeien. Een tickle is een smalle waterdoorgang met hoge rotsen of heuvels aan de zijkanten. De locatie van dit museum is aan zo’n geologisch verschijnsel. Dagelijks open van half juni tot eind september, daarna alleen op werkdagen.

St. Lunaire

Viking Saga

Even voor L’Anse aux Meadows is aan Highway 436 het dorpje St. Lunaire. Daar vandaan worden bootexcursies gemaakt met de Viking Saga, een replica van een Vikingschip. Afhankelijk van het jaargetijde gaan tochten naar ijsbergen of walvissen. De eerste zijn vooral in juni, de laatste de rest van het vaarseizoen. Dat loopt van begin juni tot eind september. De boot ligt voor anker in Noddy Bay, voor de oever van St. Lunaire. Informatie via tel. +1-709-623-2100.

L’Anse aux Meadows

Norstead

Bij het eind van Highway 436 ligt het Viking Village & Port of Trade Norstead. Dat is een reconstructie van een Vikingdorp inclusief haven waar het leven van de Noormannen (een synoniem voor Vikingen) wordt nagespeeld. Er zijn diverse werkplaatsen en woonverblijven waar demonstraties in Vikingambachten worden gegeven en waar verhalen over de verrichtingen van de Noormannen worden verteld. Ook zijn er enkele Vikingboten van buiten te bekijken. Daarbij is onder andere de Snorri, een nagebouwd Vikingschip dat in 2000 de zeiltocht van de Vikinghoofdman Leif Eiriksson van Groenland naar L’Anse aux Meadows heeft overgedaan. Open van begin juni tot eind september.

Noorse saga's

Het verhaal gaat dat de Viking-scheepsbouwer en -koopman Bjarni Herlofsson in het jaar 986 van IJsland naar Groenland voer maar door hevige stormen van zijn koers was afgeraakt. Hij kwam terecht bij een hem onbekende kust, dicht begroeid met wouden, maar te ver naar het zuiden. Daarop wendde hij de steven en zeilde langs die kust noordwaarts tot hij in bekende wateren kwam en alsnog in Groenland kon afmeren. Toen de Vikingen van Groenland circa tien jaar later behoefte kregen aan hout, gingen ze de route van Herloffson na op zoek naar door hem beschreven wouden. Onder leiding van Leif Eiriksson werd eerst het tegenwoordige Baffin Island in Nunavut aangedaan en daarna het zuiden van het huidige Labrador. Vervolgens zakte hij nog zuidelijker af en kwam hij bij een gebied dat hij, aldus de overleveringen in de Noorse saga's, beschreef als een land met sappige weilanden, rivieren vol zalm en genoeg andere rijkdommen dat overwintering er goed mogelijk zou zijn. Eiriksson ging er aan land, noemde het Vinland en bouwde er huizen met muren en daken van plaggen en houten spanten, precies zoals de Noormannen dat altijd deden. Ze noemden het Leifsburdur, kamp van Leif.

Historisch Vikingendorp

De Noorse archeoloog Helge Ingstad en zijn vrouw Ann-Stine maakten uit die Vikingsaga’s op dat het door Leif Eiriksson bezochte land bij L’Anse aux Meadows op de noordpunt van het Island of Newfoundland moest zijn. Ze kregen gelijk. Tussen 1960 en 1968 verrichtten ze opgravingen en daaruit werd het bestaan van een Vikingen-nederzetting onomstotelijk vastgesteld. En het moest Leifsburdur zijn. Delen ervan werden door de overheidsinstelling Parks Canada gereconstrueerd en die vormen nu het nationaal historisch monument L’Anse aux Meadows. Het belang van de vondst en het feit dat de Vikingen dus al vijfhonderd jaar voor Columbus in Noord-Amerika waren, brachten de VN-cultuurorganisatie Unesco er toe de plek in 1978 als eerste World Heritage Site te bestempelen. Parks Canada bouwde er een bezoekerscentrum bij waar exposities en films te zien zijn over de opgravingen, de gevonden voorwerpen en de Vikingen. Ook is er een maquette van het toenmalige Leifsburdur. In de gereconstrueerde plaggenhutten worden demonstraties van allerlei Viking-activiteiten gegeven. Het complex ligt aan het noordelijke eind van Highway 436 en is open van begin juni tot half oktober. Op de eigen website van de auteur zijn wat impressies van dit historische vikingendorp te zien.

Woeste vlaktes

Het gereconstrueerde Vikingendorp en de opgravingen liggen midden in een kwetsbaar veenmoeras. Vanaf het bezoekerscentrum van Parks Canada voert een wandelpad er door heen, deels over plankiers. Het gebied rond de nederzetting en het dorpje L’Anse aux Meadows wordt gedomineerd door woeste vlaktes, kustmoerassen, bossen met in hun groei belemmerde sparren en jeneverbessen, en planten die alleen op subarctisch terrein voorkomen. Vooral in juni en juli kun je ijsbergen voorbij zien drijven.

 

10 prachtige bestemmingen in Vikingenkust en Oost-Canada