Newfoundland and Labrador

Swipe

Voor het Gros Morne Park

Het Noordelijke Schiereiland, Great Northern Peninsula, aan de westkust van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador ligt tussen de Gulf of St. Lawrence in het westen en de Atlantische Oceaan in het oosten. Dit gebied wordt gekenmerkt door een steeds ruiger wordend landschap en plateaus van oeroude rotsen. Op weg naar de punt waar de Vikingen landden (zie de aparte pagina over de Vikingenkust van Newfoundland and Labrador) wordt het kaler, woester en rotsachtigerGros Morne National Park is een van de toeristische hoogtepunten (zie de aparte pagina daarover). De pagina die je nu voor je hebt, begint aan het zuidelijke eind van dat schiereiland, bij Deer Lake, net ten zuiden van dat park.

Deer Lake

De Humber River ontspringt uit het langgerekte meer Deer Lake en dat ontvangt zijn water onder andere van de Upper Humber River. Waar de Upper Humber River in Deer Lake stroomt, ligt de wat grotere plaats Deer Lake. Dat is de toegangspoort tot het noordwestelijke schiereiland van het Island of Newfoundland, een langgerekte landstrook die eindigt bij de Strait of Belle Isle en de Vikingenkust.

Roy Whalen Heritage Centre

Net buiten Deer Lake staat aan 44 Trans-Canada Highway het Roy Whalen Regional Heritage Centre. In dit museum zijn exposities over historie en ontwikkelingen op het gebied van de bosbouw, de winning van elektriciteit uit waterkracht, de landbouw en het dagelijks leven. Deer Lake is begonnen als houthakkerskamp en daarover is ook het een en ander te zien. Roy Whalen was een houthakker maar bovenal initiatiefnemer voor dit museum. Verder zijn er displays over de dorpen in de Humber Valley. Het centrum zit in een blokhut. Daarin is ook een ruimte met handvaardigheidsproducten van regionale handwerkslieden. Open dagelijks van begin juni tot eind december, vanaf begin september niet op zondag.

Reidville

Viking Trail

Aan de oostkant van Deer Lake begint Highway 430. Deze gaat de Upper Humber River over en daar is in het gehucht Reidville de start van de Viking Trail. Die loopt helemaal tot het noordelijkste puntje van het Island of Newfoundland, naar een vroeger Vikingdorp bij L’Anse aux Meadows (zie de pagina over de Vikingenkust van het Island of Newfoundland). Highway 430/Viking Trail loopt via het Gros Morne National Park (zie verderop) langs de westkust en buigt in het noorden af naar de oostkust van het schiereiland. Daar is een rondje te maken, maar om weer naar het zuiden te kunnen moet dezelfde westelijke kustweg Highway 430 worden genomen.

Newfoundland Insectarium

Aan 2 Bonne Bay Road, een zijweg van Highway 430 bij de rivier, bevindt zich het Newfoundland Insectarium. Dat zit in een voormalige boerenschuur en heeft op drie verdiepingen meer dan honderd vitrines met zowel levende als opgeprikte insecten afkomstig uit de hele wereld. Ook zijn er een grote bijenkorf met meer dan twintigduizend nijvere bijtjes en een vlinderkas met honderden tropische vlinders. Vanaf een observatieplatform is over de Humber River te kijken en rond het gebouw zijn enkele wandelroutes naar wetlands en vlinderweides. Het is dagelijks open van begin mei tot eind oktober en daarna alleen van donderdag tot en met zondag.

Wiltondale

Pioneer Village

Voor Highway 430 het Gros Morne National Park in gaat, komt nog het dorpje Wiltondale. Hier is aan 38 Highway 430 het Wiltondale Pioneer Village. Dit is een klein openluchtmuseum met een huisje, werkplaatsen, een kerk, een winkel en een eenklassig schooltje uit begin twintigste eeuw. De gemeenschap hield zich toen voornamelijk bezig met houtkap in de wouden rondom. In het huis zijn daarover exposities te bekijken. Open van begin juni tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Voor het Gros Morne Park en Oost-Canada