Newfoundland and Labrador

Swipe

West van Port aux Basques

Aan de westkant van aankomsthaven Port aux Basques begint de lange weg langs de westkust van het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador). Die gaat door eeuwenoude gebergten en langs plekken waarvan sommigen zeggen dat hier de rand van de platte aarde is. Hij is onderdeel van de Trans-Canada Highway 1 die het Island of Newfoundland doorkruist. Hier enkele bezienswaardigheden direct ten westen van Port aux Basques. Zie over deze plaats zelf de aparte pagina.

Cape Ray

J.T. Cheeseman Provincial Park

Vanuit Port aux Basques naar het westen ligt tot aan Cape Ray een zestien kilometer lange kuststrook van zandstranden ingeklemd tussen de woelige Cabot Strait en de uitlopers van de Long Range Mountains. Op sommige nestelen met uitsterven bedreigde plevieren. Iets daarvan is te zien in het J.T. Cheeseman Provincial Park bij Cape Ray. Daar zijn behalve een strand ook veenmoerassen en heuvels. Er loopt een wandelroute doorheen en er is een camping. De toegang is aan Trans-Canada Highway 1 en het is open van half mei tot half september.

Table Mountain

Het Cheeseman-park biedt een goed zicht op de Table Mountain. Deze 518 meter hoge berg behoort tot de Long Range Mountains en zorgt voor vreemde windfenomenen. Het komt nogal eens voor dat er zware rukwinden over de top langs de hellingen naar de zeekust komen. Zo zwaar zelfs dat enkele keren treinen (toen die er nog reden) en vrachtwagens omver werden geblazen. Er is zelfs een apart woord voor: wreckhouse winds. Een wandelroute gaat naar de top. Daar bovenop is tijdens de Tweede Wereldoorlog een militaire basis geweest van het Amerikaanse leger, de Pine Tree American Radar Site. Resten van een radarstation, een landingsstrip voor vliegtuigen en enkele gebouwen voor bemanning, apparatuur, gereedschappen en voorraden zijn er nog te zien.

Dorset Eskimo-kampement

Cape Ray zelf ligt aan het eind van Route 408. Bij dit dorp is een Dorset Eskimo-kampement gevonden. In de zomers van circa 420 voor Christus tot ongeveer het jaar 400 na Christus verbleven deze inheemse mensen hier. De betreffende locatie is tussen de plaatselijke vuurtoren en de kust.

Lightkeeper’s House Museum

Opgegraven voorwerpen van die Dorset-Eskimo's zijn tentoongesteld in de woning van de vroegere vuurtorenwachter. Daarin zit het Cape Ray Lightkeeper’s House Museum met ook exposities over de activiteiten in Newfoundland van Canada’s oudste bedrijf Hudson’s Bay Company en de historie van deze regio. Open van eind juni tot begin september.

Codroy

Net na het ronden van Table Mountain is linksaf Route 407. Deze voert door de Codroy Valley en dat is een van belangrijkste agrarische gebieden van de provincie. De wreckhouse-winden van Table Mountain doen zich hier echter ook goed voelen. Het dal ligt tegen de zuidflank van de Anguille Mountains.

Searston

Grand Codroy Estuary

Aan de monding van de Grand Codroy River bij Searston aan Route 407 is het natuurgebied Grand Codroy Estuary. Dit is een groot en wijd vertakt wetland dat als het belangrijkste van de provincie wordt aangemerkt. Het wordt ook internationaal als zodanig erkend. In het najaar en de vroege winter verblijven er duizenden Canadese ganzen, zwarte eenden en andere trekvogels. Vele soorten kustvogels komen er regelmatig foerageren. In de zomer zit er een grote groep reigers. Er loopt een wandelroute doorheen met informatieve panelen en er is een bezoekerscentrum waar in displays wordt uitgelegd wat het voor wetland is en wat er is te zien.

10 prachtige bestemmingen in West van Port aux Basques en Oost-Canada