Newfoundland and Labrador

Swipe

Westen van Labrador

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in de afgelegen regio rond Labrador City in het westen van het deel Labrador van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador.

Churchill Falls

Vanuit Happy Valley-Goose Bay aan Lake Melville in het oosten kun je met de auto naar het westen van Labrador, via de grindweg Highway 500 naar Wabush en Labrador City. Dat is een tocht van bijna 530 kilometer over een weg die pas in 1992 gereed is gekomen.

Waterkrachtcentrale

De enige bewoonde wereld onderweg is na zo’n 290 kilometer Churchill Falls, een dorp dat is gebouwd door en voor een gigantische waterkrachtcentrale. De Churchill River heeft hier over 32 km een verval van ongeveer 300 meter en dat maakt hem zeer geschikt voor de opwekking van witte elektriciteit. Er wordt circa 5300 megawatt geleverd en naar verluidt behoort deze daarmee tot de grootste waterkrachtcentrales van de wereld. Het hele jaar door worden gratis drie uur durende rondleidingen verzorgd die onder andere naar reusachtige ondergrondse hallen gaan waar de turbines staan. Daarvoor moet je je minimaal een dag van tevoren op werkdagen aanmelden bij het stadskantoor via tel. +1-709-925-3335.

Wabush

Zo’n 240 kilometer verder over de grindweg naar het westen liggen Wabush en Labrador City vlak bij elkaar. Ze worden meestal samen als Labrador West aangeduid.

IJzererts

Deze plaatsen zijn in de jaren zestig van de 20e eeuw gebouwd rond in exploitatie genomen ijzerertsmijnen. De hier gedolven erts wordt het levensbloed van Labrador West genoemd. Naar verluidt zijn het de grootste dagbouwmijnen van Noord-Amerika. Gigantische graafmachines happen de bodem weg waaruit in fabrieken het ijzer wordt gehaald. Via het toeristenbureau Labrador West Tourism in Labrador City worden er in juli en augustus rondleidingen verzorgd. Informatie via tel. +1-709-944-7631.

Labrador City

Het westelijke eindpunt van de Trans-Labrador Highway/Highway 500 is in Labrador City. Daarna gaat de weg naar het westen in Québec verder of moet je over dezelfde weg terug voor de boot zuidwaarts.

Height of Land Heritage Centre

Over het ontstaan en de ontwikkeling van deze stad zijn exposities te bekijken in het Height of Land Heritage Centre aan 1750 Bartlett Drive, aan de oever van Harrie Lake. Dit museum zit in het voormalige eerste bank- annex postkantoor van Labrador City.

Montague Exhibit Hall

De historie van Labrador West staat ook centraal in exposities in de Montague Exhibit Hall aan 1365 Highway 500. De mijnbouw, opwekking van witte elektriciteit en bonthandel komen ruim aan bod maar ook de prehistorie, de komst van inheemse bewoners en Franse kolonisten en de functie als toegangspoort tot Labrador. Het is een grote blokhut waarin onder meer ook het toeristenbureau Labrador West Tourism zit.

Tshiuetin Railway

Even buiten Labrador City is bij Emeril Junction een opstapplaats van de 573 kilometer lange Tshiuetin/Québec North Shore and Labrador Railway. Deze spoorweg loopt vanuit Schefferville in de provincie Québec via Labrador zuidwaarts naar Sept-Îles aan de St. Lawrence River. Hij is op de eerste plaats voor het vervoer van ijzererts en is zelfs aangelegd door de betreffende mijnbouwbedrijven. Het stuk van Schefferville tot Emeril Junction is echter in handen van de Tshiuetin Rail Transportation en dat bedrijf regelt ook het personenvervoer naar en van Sept-Îles. Het is eigendom van drie inheemse volkeren. Tshiuetin betekent 'noordenwind'. Behalve passagiers kunnen er soms personenauto’s mee. Het is een spectaculaire, circa tien uur durende treinrit door woeste wildernis. Informatie via tel. +1-418-962-5530, via tel. +1-418-585-2333 of op de website www.tshiuetin.net.

10 prachtige bestemmingen in Westen van Labrador en Oost-Canada