Newfoundland and Labrador

Swipe

Westkust Avalon Peninsula

Het belang van het weer en het klimaat is goed te zien aan de westkust van het Avalon Peninsula in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. Belangrijke historische ontwikkelingen zijn tot deze regio terug te voeren. Je zult ze op deze pagina tegenkomen. Vanaf het natuurgebied Cape St. Mary's Ecological Reserve op de zuidwestelijke punt van het schiereiland gaat de weg langs de kust van de Placentia Bay naar Placentia en vandaar oostwaarts het binnenland in.

Placentia

De Fransen kozen in de zeventiende eeuw de westkust van het Avalon-schiereiland uit voor hun regionale hoofdstad. Daar hadden ze beschutting tegen de straffe oceaanwinden en zelfs het ijs bleef er weg of was er maar korte tijd. De kabeljauwvissers zaten hier goed en de Franse regering stichtte er in 1622 Plaisance. Dat werd die hoofdstad van het Franse deel van Newfoundland. Ook kwam er een vesting, Fort Royal, om Plaisance te beschermen tegen de Britten. Maar uiteindelijk kregen de Engelsen toch het hele Island of Newfoundland in handen. Ze wijzigden Plaisance in Placentia.

Castle Hill

Fort Royal werd door de Engelsen vergroot en hernoemd in Castle Hill. Dat is nu een nationaal historisch monument. De zeventiende- en achttiende-eeuwse restanten van Franse en Britse vestingwerken zijn er te zien en je hebt er een mooi uitzicht over Placentia. In het informatiecentrum Castle Hill’s Visitor Centre zijn exposities over de voormalige vesting en de historie van deze regio. De fortificaties zijn het hele jaar toegankelijk, het bezoekerscentrum alleen van half mei tot half oktober. De heuvel ligt aan Highway 100 ten noorden van Placentia tussen Jerseyside en Freshwater.

Ship Harbour

Atlantic Charter National Historic Site

Al vroeg tijdens de Tweede Wereldoorlog, in augustus 1941, kwamen de Britse minister-president sir Winston Churchill en de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt bij elkaar om het waarborgen van vrede in de toekomst te bespreken. Dat gebeurde hier in Newfoundland voor de kust van Ship Harbour in de Placentia Bay op de oorlogsschepen HMS Prince of Wales en USS Augusta. Er werd een concept opgesteld voor een Atlantisch handvest op basis waarvan de grootmachten in januari 1942 een definitieve versie ondertekenden. Dat leidde direct na de oorlog tot de oprichting van de Verenigde Naties. De ligplaats van de schepen is aangewezen tot Atlantic Charter National Historic Site. Ship Harbour noemt zichzelf dan ook graag de geboorteplaats van de VN. De plaats ligt aan het noordelijke eind van Highway 102 en aan de oostkust van Placentia Bay.

Argentia

Bij Argentia verrees in 1940 een Amerikaanse marine- en luchtmachtbasis met start- en landingsbanen voor vliegtuigen. Het was de eerste Amerikaanse militaire installatie in de toenmalige Britse kolonie Newfoundland. De dorpen Argentia en Marquise werden er zelfs voor verplaatst. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden hier vandaan verkenningsvluchten uitgevoerd boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Uiteraard waren de Duitse duikboten daarbij vooral het doel. Later in de oorlog was hier ook een squadron bommenwerpers gestationeerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze basis gebruikt voor ijsobservatie, reddingsoperaties en noodvluchten naar rampgebieden. Ze is tot 1994 operationeel geweest.

International Museum of the Atlantic Allies

In het International Museum of the Atlantic Allies zijn over deze voormalige Amerikaanse basis en de naoorlogse activiteiten exposities te bekijken. Het is ondergebracht in het toeristenbureau Visitor Information Centre aan Argentia Access Road in het verlengde van Highway 100.

Backland Trail

In oktober 1994 vertrokken de laatste Amerikaanse militairen uit Argentia en kwam de basis in handen van de Canadese overheid. Nu is het een natuurgebied met tien kilometer aan wandelroutes die onder de titel Backland Trail worden beheerd door de Argentia Management Authority. Ze gaan door wouden en langs moerassen, wetlands en meren naar uitkijkplaatsen die fraaie uitzichten bieden op de bergen in het achterland van Argentia en op de kust van Placentia Bay. Delen van de routes kunnen ook met de auto gereden worden. Startplaats is aan Argentia Pond Road, aan de zuidzijde van Argentia. Informatie bij het Visitor Information Centre aan Argentia Access Road.

Veerboot naar Nova Scotia

Het toeristenbureau staat een paar minuten van de aanlegsteigers van de autoveerboot van en naar de Canadese provincie Nova Scotia. Het is een 520 km lange overtocht over de Cabot Strait die alleen van half juni tot eind september wordt gemaakt. Hij duurt circa 14 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er kan een hut gehuurd worden om te overnachten, maar er zijn ook dekken met slaapzalen en soms ook ruimtes met ligstoelen. Meestal zijn er drie afvaarten per week, tweede helft september echter slechts één. De terminal in Argentia is in de haven aan de baai Placentia Sound aan het eind van de hoofdweg in het verlengde van Highway 100. Voor de auto aan boord mag, wordt de onderkant schoongespoten door medewerkers van de Canadian Food Inspection Agency om er zeker van te zijn dat geen ziektekiemen van Newfoundland naar Nova Scotia worden overgebracht. Reserveren wordt aangeraden. Informatie bij Marine Atlantic via tel. +1-709-772-8957, of kijk op hun website: marine-atlantic.ca. De afstand tussen Argentia en provinciehoofdstad St. John's is circa 135 kilometer.

10 prachtige bestemmingen in Westkust Avalon Peninsula en Oost-Canada