Newfoundland and Labrador

Swipe

Zuidelijk Gros Morne Park

Op deze pagina bezienswaardigheden in het zuidelijke deel van het beschermde natuurgebied en Unesco-werelderfgoed Gros Morne National Park op het Noordelijke Schiereiland van het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador), ten zuiden van de baai Bonne Bay. Het gaat hier vooral om activiteiten in en bij de dorpen die buiten de geologische en natuurlijke bescherming vallen.

Woody Point

Het dorp Woody Point aan de zuidoever van Bonne Bay is half negentiende eeuw gesticht en heeft enkele opvallend rijke panden. Die zijn gebouwd door kooplieden en vissers die fortuin hadden gemaakt toen Woody Point een belangrijke aanvoerhaven was dankzij de locatie aan het diepe water van de baai Bonne Bay. Er gaat een wandelroute langs.

Robert’s House Information Centre

Die wandelroute begint bij Robert’s House Information Centre aan Water Street, tegenover een aanlegsteiger in de Bonne Bay. Dat huis dateert van begin twintigste eeuw en heeft enkele displays over de wandelroutes door het dorp, door de omgeving en naar de 'omgekeerde-aardkorst' van de Tablelands-heuvels. Enkele kamers zijn in oorspronkelijke staat ingericht.

Watertaxi Norris Point

Vanaf die aanlegsteiger bij Robert's House wordt van begin juni tot half oktober een watertaxidienst onderhouden naar Norris Point aan de noordoever van de baai. In juni, september en oktober wordt alleen ’s ?middags gevaren, in juli en augustus drie keer per dag. De overtocht duurt ongeveer een kwartier en is alleen voor passagiers. Vanaf het water is er mooi uitzicht op de Tablelands en de Gros Morne Mountain.

Trout River

Jake Crocker House

Aan het eind van Highway 431 ligt Trout River, een vissersdorp aan de kust van de Gulf of St. Lawrence. Hier bevindt zich aan deze weg het uit 1898 daterende Jake Crocker House met het Fishermen’s Museum. Daar zijn displays over de visvangst en het belang van het meer Trout River Pond plus aanvoerende rivieren ten zuiden van dit dorp. Jake Crocker was een kleinzoon van een van de eerste kolonisten van dit gebied, de Engelsman George Crocker. Het huis is een van de weinige vissermanshuizen in deze regio waarin sinds de bouw nauwelijks iets is veranderd. Het is nu een historisch monument. Open van begin juni tot begin september.

Trout River Interpretation Centre

Langs de meeroever is een wandelboulevard aangelegd, bereikbaar vanaf Highway 431. Daaraan staat het Trout River Interpretation Centre. Hier staat de historie van het dorp centraal. Ook is er informatie verkrijgbaar over deze streek. Open van begin juni tot begin september. De boulevard loopt langs de haven en daarvandaan vertrekken rondvaartboten naar Trout River Pond en de zee op.

10 prachtige bestemmingen in Zuidelijk Gros Morne Park en Oost-Canada