Newseum

Swipe

Washington D.C.

Het Newseum in Washington DC is interessant, groot en heel interactief. Je leert er van alles over het maken en uitbrengen van nieuws met alle bijbehorende media uit verleden en heden. Al direct na het binnenkomen kun je ervoor kiezen om in de rol te stappen van een (TV) reporter, journalist, redacteur of onderzoeker. Het museum biedt verder talloze verschillende interactieve spellen, veel technische kunstwerken, special effects, twee opnamestudio’s, expositieruimtes en filmtheaters.

Aan de buitenkant zie je al dat het hier om een museum met technologische hoogstandjes gaat. Een meer dan 20 meter hoge tablet met daarop de tekst van het eerste Amendement. Vlak daarachter kun je een enorm scherm bekijken met allerlei nieuwsfeiten. Eenmaal binnen heb je de keus uit zes verdiepingen met ieder een eigen thema.

Zo kun je op de begane grond onder andere bijzonder indrukwekkende foto’s bekijken die een Pulitzer prijs hebben gewonnen. In de hal is het mogelijk om een leuke 4D film bij te wonen, waarbij veel van je zintuigen geprikkeld worden.

Op de tweede verdieping kun je jezelf bewijzen als nieuwsfotograaf en –reporter in de interactieve ‘newsroom’. En heb je altijd al eens het nieuws willen voorlezen? Ook dat kan. Het kost je wel $5 extra, maar je kunt dan wel achteraf genieten van je eigen stem en beeld op de televisie.

Op de derde etage is het mogelijk om het nieuws in bijna alle landen te bekijken. Daarnaast kun je een tentoonstelling bekijken van journalisten die zich in gevaarlijke en spannende situaties hebben begeven, terwijl zij hoopten op die manier een zogenaamde ‘scoop’ binnen te halen. Er zijn ook echte opnamestudio’s, waar je bij aan kunt schuiven terwijl het nieuws daadwerkelijk wordt uitgezonden.

De vierde verdieping is grotendeels gewijd aan de aanslagen op de Twin Towers in 2001. In de 9/11 galerij vindt je foto’s en nieuwsverslagen van die dag. Ook zijn er films te zien waarbij betrokken journalisten persoonlijk hun verhaal doen.

Vrijheid is het thema van de vijfde etage. Je kunt er boeken en documenten doorbladeren die allemaal betrekking hebben op dat onderwerp. Er worden ook een aantal films vertoond waarbij zaken als vrijheid van meningsuiting binnen de journalistiek worden besproken.

Op de bovenste verdieping kun je genieten van de buitenlucht met weidse uitzichten over de stad. Er is ook een expositie waarbij je meer te weten komt over Washington DC. In het Newseum kun je gemakkelijk een dag doorbrengen en telkens weer iets anders beleven.

Locatie: 555 Pennsylvania Ave NW, Washington, DC 20001. Dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur.

Vakanties in Verenigde Staten

10 prachtige bestemmingen in Washington D.C.