Niš

Swipe

Omgeving

Mediana

In Mediana had de Romeinse keizer Constantijn de Grote zijn buitenverblijf. De voorstad van Naissus werd in de jaren dertig door een kleine groep amateur archeologen ontdekt. Zij vonden meerkleurige mozaïeken, resten van waterleidingen, en delen van zuilen. Bovendien groeven zij meerdere marmeren en bronzen beelden op en een grote hoeveelheid zilveren munten uit de tijd van Constantijn.

Vandaag de dag gaan wetenschappers ervan uit dat er in Mediana meer dan vijftig villa’s stonden. Deze werden omgeven door tuinen, die deels voor landbouw gebruikt werden. Daarnaast is in 1963 een enorm thermencomplex blootgelegd. Aangenomen wordt dat Mediana, net als Naissus, in de vijfde eeuw bij de inval van de hunnen vernietigd is. Keizer Justianus heeft de stad nog herbouwd, maar dat kon de oude glans niet meer herstellen. In de loop der eeuwen raakte de stad verlaten en werd deze door dikke lagen aarde bedekt.

De archelogische vindplaats is vrij toegankelijk en beschikt over een klein museum, dat helaas vaak gesloten is. De belangrijkste vondsten van Mediana zijn hier echter niet te bewonderen, want deze zijn naar Belgrado overgeracht. Mediana ligt links van de weg die via de schedeltoren naar Niška Banja leidt, ongeveer vijf kilometer buiten de stad.

Niška Banja

Het kuuroord Niška Banja was al door de Romeinen in gebruik. Het licht radioactieve water zou goed zijn voor mensen met reumatische klachten en hart- en vaatziekten. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de spa uitgebreid en aangepast aan het nieuwe fenomeen massatoerisme. Er zijn veel hotels en andere voorzieningen voor toeristen. Veel mensen die Niš willen bekijken, maar niet de hele dag zin hebben in de drukte van de grote stad, overnachten in Niška Banja.

Jagodin Mala

In het dorpje Jagodin Mala werd in 1953 een grafkelder uit de vierde eeuw ontdekt. Op de muren zijn schilderingen met christelijke symboliek aangebracht. De fresco’s van Petrus en Paulus en een christusmonogram, vormen een uniek monument uit de vroegste periode van het Christendom. Na de ontdekking werd de crypte gerenoveerd, maar inmiddels is het weer een ruïne. Later zijn bij bouwwerkzaamheden nog meer grafkelders gevonden, maar tot nu toe is er weinig gedaan om deze toegankelijk te maken en voor het nageslacht te bewaren.

Natuur

De natuur in de omgeving van Niš is wild en ongerept. De rivier de Nišava stroomt over een lengte van zeventien kilometer door de spectaculaire Secvawka-kloof. De wilde stroom van de Nišava is populair bij kajakkers. In de omgeving van de kloof komen bergbeklimmers aan hun trekken. Prachtige wandelingen zijn er ook te maken op de Kamenicki-heuvel, een kilometer of veertien noordelijk van Niš. Aan de andere kant van de stad ligt Bojanine Vode, aan de voet van de Suva-bergketen. Behalve mogelijkheden voor hiken, zijn in dat dorp ook enkele voorzieningen voor skiërs. In de heuvels vlakbij het dorpje Cerje ligt de ingang van een prachtige grot verscholen.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving en Servië