Noord Ardèche

Swipe

Privas

Privas (10.100 inwoners) is de hoofdstad van het departement Ardèche en heeft een gezellige binnenstad waar u goed kunt winkelen. Privas werd gesticht bij de samenvloeiing van de Ouvèze en de Charalon. Aangezien de stad aan twee zijden werd ingesloten door een rivier, was zij goed verdedigbaar. Vanaf de top van de 426 m hoge berg Monttoulon kon men bovendien de vijand al van ver zien naderen. Dit nam echter niet weg dat in 1629 Lodewijk XIII en Richelieu in gezelschap van 20.000 katholieke soldaten voor de poorten van het overwegend protestantse Privas stonden. De stad met slechts 1600 inwoners werd totaal verwoest. Alle bezienswaardigheden dateren dan ook van na 1629.

Mont Toulon

[[wysiwyg_imageupload:92:]]

Vanuit het centrum leiden donkerbruine borden met het opschrift Cité du Monttoulon naar de top van de berg Mont Toulon, die gemarkeerd wordt door drie kruisen en een afbeelding van een reusachtige Piëta. Het laatste deel van de 30 minuten durende wandeling voert door een dennenbos. Uw moeite wordt beloond met een uitzicht over de stad, de omliggende valleien en de vele bruggen. De fraaiste brug is de boogbrug Lodewijk XIII met erachter het bezienswaardige Quartier des Tanneurs (Leerlooierswijk).

Gekonfijte Kastanjes

De talrijke kastanjebomen in de omgeving leveren 'tamme kastanjes'. Deze tamme kastanjes verwerkt men tot marrons glacés ofwel gekonfijte kastanjes. De kastanjes worden eerst gekookt en vervolgens met siroop overgoten en in de suiker gelegd; ze smaken verrukkelijk. Men noemt Privas dan ook de hoofdstad van de marrons. Bekend zijn de gekonfijte kastanjes van Clément Faugier. Dit familiebedrijf werd gesticht in 1882 en heeft een zaak aan de Chemin Logis du Roi.

Winkel Clément Faugier geopend: Ma.-do. 8.15-11.45 u. en 13.45- 17.30 u.; vr. 8.15-11.45 u. en 13.45-16.30 u.


Château de Privas

Na de Franse Revolutie fungeerde het voormalige 17e-eeuwse kasteel van Privas achtereenvolgens als rechtszaal, gevangenis en school. Tegenwoordig huisvest het gebouw een muziekschool, het Musée École de Musique en het Musée de la Terre Ardéchoisé. Het laatstgenoemde museum herbergt een verzameling archeologische voorwerpen uit de regio Privas en is gehuisvest op de bovenste verdiepingen van het gebouw.

Streekmuseum Ardèche geopend: Juli-aug. dagelijks 10-12 u. en 15-19 u.; juni en sep. wo.-zo. 14-18 u. (feestdagen gesloten).

Frankrijk > Ardèche > Saint-Didier-sous-Aubenas-Standplaats

Camping Le Verger De Jastres

De vlakke en schaduwrijke camping ligt aan de voet van de rivier de Ardèche, tegenover de Rocher de Jastres en dicht bij...

v.a. 113.00 p.p.

Frankrijk > Gard > Saint-Victor-de-Malcap-Standplaats

Camping Domaine De Labeiller

Terrasvormige, schaduwrijke camping met zwembadcomplex en visvijver. De staanplaatsen zijn gescheiden door laurierhagen. Boomsoorten als moerbeien, eiken, treurwilgen en olijfbomen zorgen op...

v.a. 379.00 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Ucel-Standplaats

Camping Domaine De Gil

Aan de rivier de Ardèche gelegen camping met een privé-strand. De vlakke staanplaatsen op het parkachtige terrein zijn beschut. Er is er...

v.a. 425.20 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Privas en Ardèche