Noord Ardèche

Swipe

Tournon-sur-Rhône

Op de westelijke oever van de Rhône ligt de stad Tournon-sur-Rhône (10.250 inwoners), kortweg Tournon genoemd. De stad op de oostelijke oever noemt men Tain-l'Hermitage; zij staat bekend om de plaatselijk gemaakte wijn: l'Hermitage. Minder bekend zijn de Saint-Josephwijnen (aoc des Cótes du Rhône) uit de kelders van Tournon. Verantwoordelijk voor de goed smakende rode wijnen is de wijndruif Syrah. Uit de wijndruiven Marsanne en Rousanne vervaardigt men witte wijnen. 

Geheel anders van smaak zijn de uien die men hier op het land rooit. Toch is ook de kwaliteit van dit landbouwprodukt goed en dus organiseert men jaarlijks op 29 augustus een beroemde uienmarkt. 

De hangbrug over de Rhône werd ontworpen door de uitvinder Mare Seguin en staat in de geschiedenisboeken genoteerd als de eerste hangbrug van Europa (1825). De huidige hangbrug stamt uit 1849. Vanaf de Quai Farconnet vertrekken dagelijks rondvaartboten die dagtochten over de Rhône maken naar onder andere Vienne en Avignon. Voor de terugreis moet u gebruikmaken van het openbaar vervoer. 

Château-Musée de Tournon

Tournon is een middeleeuwse stad met smalle straten en opvallend veel parfumeriewinkels. De stad ontstond als halteplaats tussen het Middellandse-Zeegebied en Parijs. Al het vervoer door het dal van de Rhône werd nauwlettend in de gaten gehouden vanuit het 14e-eeuwse kasteel van Tournon. De burcht werd in de 15e en 16e eeuw verbouwd; het grootste deel van De burcht ademt dan ook de sfeer van de renaissance. 

De burcht herbergt het Chateau-musée de Tournon. Een brede trap, rechts van het politiebureau, leidt naar de ingang van het museum. In het kasteelmuseum staan meubels uit de 14e en 15e eeuw en er hangen wapenschilden aan de muren. Verder bezit het museum schilderijen uit de 18e tot 20e eeuw. Op de tweede verdieping leidt een deur naar een terras, van waaraf u een prachtig uitzicht heeft over Tournon, Tain-l'Hermitage en de Rhône. 

Kasteelmuseum Tournon geopend: Juni-aug. wo.-ma. 10-12 u. en 14- 18 u.; apr.-mei en sep. wo.-ma. 14-18 u.; okt. wo.-ma. 14-17 u. 

Place Saint-Julien

Niet ver van het kasteel is de Place Saint-Julien, waar u de toeristeninformatie en de Saint-Julienkerk kunt vinden. De toeristeninformatie is gevestigd in het 18e-eeuwse Hötel du Marquis de la Tourette. In hetzelfde gebouw is het cultureel centrum en de plaatselijke bibliotheek gevestigd.

De 14e-eeuwse Église Saint-Julien is in gotische stijl gebouwd en bezit kleurrijke gebrandschilderde ramen en een cassettenplafond. Op de muren van de Chapelle des Pénitents (kapel van de broeders penitenten) zijn boven de poort 15e-eeuwse schilderingen aangebracht. Verder hangen er een 16e-eeuwse triptiek en een schildering van de Opstanding. Het laatst genoemde schilderij is van de hand van Raphaëls leerling Jean Capassin. Vanaf de Saint-Julienkerk vertrekt een treintje dat een rondrit door de stad verzorgt. 

Lyceum Gabriel-Fauré

In Tournon staat de jezuïetenschool Gabriel Fauré. De school werd in 1536 gesticht door kardinaal Fran^is van Tournon. Zijn stenen beeltenis pronkt voor de ingang van het gebouw en werd gemaakt door Santorio. De westelijke gevel van het gebouw is herkenbaar aan een klokketoren en heeft een portaal in renaissancestijl. In een galerij hangen 17e-eeuwse wandtapijten uit Vlaanderen en Aubusson. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op het met platanen omgeven binnenhof; de kapel van de jezuïeten uit 1714 is meestal voor het publiek gesloten. 

Stoomtrein Tournon-Lamastre

Tussen Tournon en Lamastre strekt zich de vallei van de Doux uit. Door dit dal heeft men tussen 1886 en 1891 een smalspoorverbinding (1 m breed) aangelegd, die nog steeds in gebruik is. De rit voert door nauwe rivierengten en over smalle bruggen; het uitzicht is prachtig. U kunt de rit ook per auto maken via de D534, maar het uitzicht is dan minder. 

Treinverbinding Tournon-Lamastre: Vertrek: ma.-vr. 10 (stoomtrein; reistijd 2 u.) en 18 u. (dieseltrein; reistijd: 1 u.); za. en zo. om 10 u. de stoomtrein en om 10.50,14.30 en 18.10u.de dieseltrein; de trein van 12.1 Ou. maakt een lange tussenstop (1 u.) in Colombier. Apr.-okt. za. en zo.; mei, juni en sep. di.-zo.; juli-aug. dagelijks. Voor dienstregeling vanuit Lamastre, zie aldaar.

Frankrijk > Ardèche > Mayres-Standplaats

Camping Les Rives De L'ardèche

De afgebakende staanplaatsen op deze terrassencamping zijn gescheiden van de vaste plaatsen. Een aantal plaatsen bevindt zich langs de rivier de Ardèche....

v.a. 246.25 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Ruoms-Standplaats

Camping La Grand'terre

Het kampeerterrein ligt direct aan de rivier de Ardèche en heeft een eigen zandstrand. De vlakke staanplaatsen liggen deels langs rechte straatjes,...

v.a. 130.00 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Ruoms-Standplaats

Camping La Grand'terre

Het kampeerterrein ligt direct aan de rivier de Ardèche en heeft een eigen zandstrand. De vlakke staanplaatsen liggen deels langs rechte straatjes,...

v.a. 260.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tournon-sur-Rhône en Ardèche