Noord-Egeïsche eilanden

Swipe

Noord-Egeïsche eilanden

Het eerste Noord--Egeïsche eiland vanaf het vasteland gezien is het groene Thassos dat vlak onder de regio Macedonië ligt. Thassos heeft geen vliegveld, maar is gemakkelijk per boot te bereiken. Schuin rechts daaronder ligt het Godeneiland Samothraki. Ook dit eilandje heeft geen vliegveld. Het wat grotere Limnos heeft wel een vliegveld. Het op twee na grootste eiland van de hele Griekse archipel, Lesbos, ligt vlakbij de Turkse kust. Dit eiland is per vliegtuig te bereiken en per boot kunt u er vanuit Kavala, Thessaloniki en Piraeus komen.

Op ongeveer drie uur varen van Lesbos ligt het mooie Chios, ook wel het geurige eiland genoemd. Als u hier per vliegtuig arriveert zult u er na een niet zo zachtzinnige landing achterkomen dat dit vliegveld een van de kortste landingsstrip van Griekenland heeft. Chios is per boot rechtstreeks te bevaren vanuit Piraeus en met enkele tussenstops vanuit Kavala. Vanuit Chios kan ook per boot een uitstapje gemaakt worden naar het Turkse Çesme. Het groene Samos ligt dan weer vlakbij de bekende Turkse badplaats Kusadasi waarmee een bootverbinding wordt onderhouden. Ook kan er een excursie gemaakt worden naar de zeer interessante opgravingen van Efese. Samos heeft een vliegveld en is op verschillende manieren per boot bereikbaar.

Ikaria heeft zijn naam te danken aan Icarus, de onfortuinlijke vlieger die te dicht bij de zon vloog waardoor de was in zijn vleugels smolt en hij neerstortte. Het eiland ligt links naast Samos op drie uur varen van Samos-Stad. Fourni, ten slotte, is een piepklein eilandje dat op ongeveer negentien kilometer van Ikaria ligt. In de zomermaanden gaat er een boot van Ikaria naar Fourni. Een paar keer per week stopt de ferry Piraeus--Samos ook op het eilandje en vanaf enkele andere eilanden gaan er draagvleugelboten naar Fourni. Uiteraard zijn de Noord--Egeïsche eilanden onderling met bootverbindingen met elkaar verbonden.Het is dus vrij eenvoudig tijdens één vakantie meerdere eilanden te bezoeken.

NB. De naam van veel havenplaatsen op de Noord-Egeïsche eilanden begint met 'Skala', dit betekent 'trap', maar ook  'aanlegsteiger'. Op veel eilanden heet de hoofdstad simpelweg Chora oftewel hoofdstad, of liever: hoofddorp. Ook gangbaar is het op de kleinere eilanden dat de hoofdstad de naam van het eiland draagt.

10 prachtige bestemmingen in Noord-Egeïsche eilanden en Griekse Eilanden