Noord-Egeïsche eilanden

Swipe

Griekse Eilanden

Het eerste Noord--Egeïsche eiland vanaf het vasteland gezien is het groene Thassos dat vlak onder de regio Macedonië ligt. Thassos heeft geen vliegveld, maar is gemakkelijk per boot te bereiken. Schuin rechts daaronder ligt het Godeneiland Samothraki. Ook dit eilandje heeft geen vliegveld. Het wat grotere Limnos heeft wel een vliegveld. Het op twee na grootste eiland van de hele Griekse archipel, Lesbos, ligt vlakbij de Turkse kust. Dit eiland is per vliegtuig te bereiken en per boot kunt u er vanuit Kavala, Thessaloniki en Piraeus komen.

Op ongeveer drie uur varen van Lesbos ligt het mooie Chios, ook wel het geurige eiland genoemd. Als u hier per vliegtuig arriveert zult u er na een niet zo zachtzinnige landing achterkomen dat dit vliegveld een van de kortste landingsstrip van Griekenland heeft. Chios is per boot rechtstreeks te bevaren vanuit Piraeus en met enkele tussenstops vanuit Kavala. Vanuit Chios kan ook per boot een uitstapje gemaakt worden naar het Turkse Çesme. Het groene Samos ligt dan weer vlakbij de bekende Turkse badplaats Kusadasi waarmee een bootverbinding wordt onderhouden. Ook kan er een excursie gemaakt worden naar de zeer interessante opgravingen van Efese. Samos heeft een vliegveld en is op verschillende manieren per boot bereikbaar.

Ikaria heeft zijn naam te danken aan Icarus, de onfortuinlijke vlieger die te dicht bij de zon vloog waardoor de was in zijn vleugels smolt en hij neerstortte. Het eiland ligt links naast Samos op drie uur varen van Samos-Stad. Fourni, ten slotte, is een piepklein eilandje dat op ongeveer negentien kilometer van Ikaria ligt. In de zomermaanden gaat er een boot van Ikaria naar Fourni. Een paar keer per week stopt de ferry Piraeus--Samos ook op het eilandje en vanaf enkele andere eilanden gaan er draagvleugelboten naar Fourni. Uiteraard zijn de Noord--Egeïsche eilanden onderling met bootverbindingen met elkaar verbonden.Het is dus vrij eenvoudig tijdens één vakantie meerdere eilanden te bezoeken.

NB. De naam van veel havenplaatsen op de Noord-Egeïsche eilanden begint met 'Skala', dit betekent 'trap', maar ook  'aanlegsteiger'. Op veel eilanden heet de hoofdstad simpelweg Chora oftewel hoofdstad, of liever: hoofddorp. Ook gangbaar is het op de kleinere eilanden dat de hoofdstad de naam van het eiland draagt.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

Hotel Rezi

Hotel Rezi biedt je zeer mooie en nette ingerichte kamers, voorzien van airconditioning. Het complex beschikt over een mooi buitenzwembad met ligbedden,...

v.a. 529.00 p.p.

Aparthotel Georges

Aparthotel Georges heeft een perfecte ligging. Wil je een dag heerlijk van de zon en het strand genieten, dan kan dit zeker,...

v.a. 519.00 p.p.

Hotel Africa

Voor een vakantie met alles binnen handbereik kom je naar Hotel Africa. Het hotel ligt in het sfeervolle centrum van Rhodos-Stad. Hier...

v.a. 394.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden