Noord-Egeïsche eilanden

Swipe

Ikaria

Kunstenaar/uitvinder Daedalus, ontwerper van het Labyrinth van Knossos, was gevangen genomen door de wrede koning Minos van Kreta. Om te ontsnappen ontwierp hij met veren en was twee paar vleugels. Een voor hem en een voor zijn zoon Ikarus. Stiekem vlogen vader en zoon de vrijheid tegemoet. Ondanks de waarschuwing van zijn vader vloog de overmoedige Ikarus te dicht bij de zon. De was in zijn vleugels smolt, hij stortte neer in zee en verdronk. Dit gebeurde vlakbij een eiland dat naar hem werd vernoemd: Ikaria. De zee voor het eiland werd de Ikarische Zee gedoopt (Ikário Pélagos).

Ikaria in het kort:

# Oppervlakte: 255 km2

# Kustlijn: 102 km

#Inwoners: 8000

#Hoofdstad: Agios Kirikos

Gezondheidstoeristen

Ikaria is een prachtig groen eiland met veel geneeskrachtige bronnen, mooie uitzichten en lieflijke dorpjes. Het landschap is afwisselend: in het zuiden met rotsachtige kliffen en baaien, een weelderig, bergachtig binnenland en een noordkust met zeer mooie stranden met kristalhelder zeewater. De beste stranden zijn te vinden bij Faros, Evdilos, Messahti, Gialiskario en Armenistis. Bij de schitterende baai van Nas zijn resten te zien van een antieke tempel voor de godin Artemis. Tot voor kort trok het eiland veel gezondheidstoeristen die alleen kwamen voor de warmwaterbronnen van Thermae op 3 km van de hoofdstad. Vooral Grieken komen hier kuren. Het eiland wordt meer en meer ontdekt als heerlijk vakantie-eiland. Het is per boot bereikbaar vanaf Piraeus, Samos en de Cycladen en het heeft ook een vliegveldje in het uiterste noordoosten.

Wijn van Homeros

Hoofdstad Agios Kirikos is een gezellige plaats met mooie huizen met balkons vol bloemen. Evdilos is het op twee na grootste dorp met een haven en mooie stranden in de nabije omgeving. Armenistis is het meest toeristische deel van het eiland. Hier strekken zich dichte dennenwouden uit, liggen ook weer mooie stranden en zijn heetwaterbronnen te vinden. Christos Rahes is vooral ’s avonds erg leuk. De winkels en terrassen zijn er namelijk geopend van 21 tot 3 uur ’s nachts en dan bruist het in het plaatsje van het leven.

Op Ikaria staan ook enkele mooie kloosters. Ten westen van de hoofdstad nabij Xylosyrtis ligt het 17de eeuwse Evangelistria klooster. In Moni Panagias Mounte uit de 13de eeuw bij Christos Raches zijn mooie muurschilderingen en iconen te zien. Fresco’s in de stijl van Athos zijn te bewonderen in het Theoktisti klooster in Pygi en het Mavrianouklooster bevindt zich ten zuiden van Nas. Ook zijn er nog overblijfselen van forten te zien: het Drakanofort bij het gelijknamige plaatsje en het Byzantijnse Koskinas kasteel vlakbij Kosikia in het noorden. Ikaria is beroemd om zijn droge rode wijn die geliefd was bij Homeros.

10 prachtige bestemmingen in Ikaria en Griekse Eilanden