Noord-Egeïsche eilanden

Swipe

Limnos (Lemnos)

Door het vulkanisch karakter van Limnos werd hier in de oudheid de god van het vuur en de smeedkunst Hephaistos vereerd. Omdat hij zich bemoeid had met een echtelijke ruzie tussen zijn ouders Zeus en Hera werd hij van de Olympus gesmeten en kwam op Limnos terecht. Door de val brak hij beide benen, maar hij werd liefdevol verzorgd door de eilandbewoners. Uit dank bracht hij hen de kneepjes van de smeedkunst bij, iets waar men zich op het eiland nog steeds mee bezig houdt. De niet al te knappe god was getrouwd met de bloedmooie godin van de liefde Afrodite die de echtelijke trouw echter niet al te serieus nam. Omdat de vrouwen van Limnos geen hoge pet op hadden van de arrogante godin, strafte zij hen door ze zo te laten stinken dat hun mannen wegliepen naar andere vrouwen. Uit wraak vermoordden de vrouwen hun mannen. Later verleidden ze de Argonauten die tijdens hun reis het eiland aandeden.

Limnos is een groen eiland dichtbij de kust van Turkije met mooie zandstranden, traditionele dorpen en bezienswaardigheden. Het is strategisch gezien erg belangrijk. Een groot deel van het eiland is dan ook militair gebied en dus niet toegankelijk. Er blijven echter genoeg mooie plekjes over. De vorm van het eiland is heel grillig en het wordt door twee diepe baaien bijna in tweeën gesplitst. Het westen is bergachtig en het oosten is vlakker en groener. Qua natuur is het zuidwesten het mooiste gedeelte met heuvels begroeid met pijnbomen, rotsige baaien en stranden. Limnos biedt ook enkele archeologische bezienswaardigheden.

Limnos in het kort

# Oppervlakte: 476 km2

# Kustlijn: 259 km2

# Inwoners: 18.000

# Hoofdstad: Myrina

Myrina en omgeving

Een derde van de bewoners woont in de hoofdstad Myrina aan de westkust van het eiland, een plaats met een eeuwenoude geschiedenis. De plaats heeft een gezellige haven en het is het toeristische centrum van het eiland. Het stadje ligt aan de voet van een ruige rotspartij waarop de resten van een 13de eeuws Genuees kasteel staan. Het uitzicht vanaf het fort is magnifiek. De berg Athos op het vasteland is te zien. Ook de zonsondergang is een plaatje. Vanaf het eiland is overigens een excursie naar de monikkenrepubliek Athos te maken. Voor de stad liggen twee mooie zandstranden die door de rots met het kasteel van elkaar gescheiden zijn. Myrina heeft een archeologisch museum en een kerkmuseum met iconen en religieuze objecten. Vlak onder Myrina liggen de dorpjes Platy en Thanos met mooie lange stranden. Net als veel andere Noord-Egeïsche eilanden heeft ook Limnos zijn therapeutische warmwaterbronnen. Die zijn te vinden in het kuuroord Therma, zo’n 4 km van de hoofdstad. Boven de hoofdstad ligt het bijzondere zandstrand van Kaspakas. Op een gedeelte van het strand steken steile, vulkanische rotsen omhoog.

Archeologie Limnos heeft een aantal interessante archeologische bezienswaardigheden. Iets buiten Myrina ligt de tempel van Artemis uit de 7de eeuw v.Chr. Het antieke Hefaista ligt in het noordoosten van het eiland op zo’n 40 km van de hoofdstad en is genoemd naar de god van het eiland. De opgraving is bereikbaar via het dorp Kontopouli dat tussen de twee meren (Aliki en Chortarolimni) op het eiland in ligt, waar flamingo’s en andere zeldzame vogelsoorten neerstrijken. Hier is ook de mooie kerk van Agios Demetrios te bewonderen. Ook via dit dorp bereikbaar is het Heiligdom van de Grote Goden op uit de 7de eeuw v.Chr., een tempelcomplex waar net als op Samothraki mysterieuze rituelen plaatsvonden. Nog belangrijker is Poliochni de oudste prehistorische stad in Europa waarvan de eerste bouwsels uit de 4000 v.Chr. stammen. Tijdens de bronstijd kwam deze stad tot bloei. Er zijn o.a. fundamenten van huizen, waterputten en een marktplein blootgelegd.

Tocht langs de dorpen

Het pittoreske vissersdorpje Kotsinas ligt in het smalste gedeelte van het eiland, aan de noordelijke baai. Vlakbij bevindt zich ook het vliegveld. Het heeft een kasteel en aan het strandje is het gezellig toeven. Keros onder het eerder genoemde Kontopouli en vlakbij Kalliopi heeft een heel mooi zandstrand. Ooit de belangrijkste plaats van het eiland was Moudros, aan de Moudrosbaai. Het dorp heeft een enorme natuurlijke haven een mooie kerk en prachtige stranden. Ten oosten van Moudros ligt het mooie Kaminia. Aan dezelfde baai, maar dan aan de overkant ligt Nea Koutali en weer op het westelijk deel van het eiland is het traditionele dorp Kondias en de nabijgelegen stranden van Nevgati en Simata een bezoekje waard.

Agios Efstratios

Vanuit Myrini meert de ferryboot uit Thessaloniki ook aan op het kleine eilandje Agios Efstratios dat tussen Limnos, Skyros en Lesbos in ligt. Het zou ooit ontdekt zijn door schipbreukelingen die er een bestaan opbouwden. De naar dit eiland verbannen Sint Eustratius gaf zijn naam aan dit piepkleine stukje land. Momenteel wonen er iets minder dan 300 mensen. Het vulkanische eiland heeft één dorp: Agios Efstratios. Verder heeft het eilandje rotsachtige kusten, grotten en ook enkele mooie zandstranden te bieden.

10 prachtige bestemmingen in Limnos (Lemnos) en Griekse Eilanden