Noord-Egeïsche eilanden

Swipe

Thassos

Dit is het noordelijkste eiland van de Egeïsche Zee, dicht onder de kust van Macedonië (ca 10 km). Thassos is een bergachtig en bosrijk eiland, maar door enorme bosbranden in het verleden zijn veel bossen vernietigd. Bijzonder zijn de hoge, kaarsrechte pijnbomen waar vroeger scheepsmasten van werden gemaakt. Verder staat het eiland vol met dennenbomen, ceders, platanen, eiken en kastanjes. Het wordt dan ook wel het ‘groene eiland’ genoemd. Olijfbomen, pruimen-, en notenbomen worden er gecultiveerd. Ook zijn er veel wijngaarden. Er wordt veel wit marmer gehaald uit de bergen.

In de oudheid was Thassos erg welvarend omdat er goudmijnen waren. Momenteel wordt er olie gewonnen. In de zee bij Skala Prinos onder meer, de tweede grote havenplaats van het eiland aan de westkust, staan enkele boortorens waar het 'zwarte goud' naar boven wordt gehaald.

De kust kenmerkt zich door mooie baaien en prachtige stranden waar door de bomen vaak schaduwrijke plekjes zijn te vinden. Op enkele wappert de blauwe vlag. Thassos is voorzien van alle gemakken voor de verwende toerist, maar heeft ook de rustzoeker veel te bieden.

Thassos in het Kort

# Oppervlakte: 379 km2

# Kustlijn: 95 km.

#Inwoners: ca 15.000

#Hoofdstad: Thassos (Limenas voor de Grieken)

Thassos (Limenas voor de Grieken)

De hoofdstad Thassos of Limenas met zo’n 2500 inwoners, heeft een gezellige haven en ligt genesteld in een prachtige groene baai. Ook in de oudheid lag deze stad hier al en daar zijn enkele overblijfselen van te zien.

Vlakbij de haven bevindt zich een Archeologisch museum met vondsten van de opgravingen die op het eiland werden gedaan. Naast de haven bevindt zich een antieke marktplaats. Oostelijk van de haven liggen de resten van twee tempels: die van Poseidon (god van de zee) en Dionysos (god van de wijn). Resten van een 3de eeuws theater liggen heuvelopwaarts. Het theater wordt nog steeds gebruikt voor allerlei evenementen. Ook de muren van de akropolis bovenop de heuvel zijn gedeeltelijk bewaard. Althans, de muren die nu nog te zien zijn, stammen uit de middeleeuwen, maar staan op de plek van de oude muren. Een pad leidt vanaf het theater naar de akropolis.

Op zo’n 3 km van de hoofdstad ligt de fraaie baai van Makriammos en nog iets verder de mooie stranden van Agio Yiannis.

Het eiland rond

Thassos heeft een goed begaanbare hoofdweg die helemaal rondom het eiland loopt. De weg is ongeveer 100 km lang. Ook gaan er bussen naar alle belangrijke plekken op het eiland. Startpunt van deze route is de hoofdstad.

Ongeveer 8 km onder Thassos-Stad ligt het bergdorp Panagia met een traditionele Macedonische architectuur. Op het mooie dorpsplein staan grote platanen en enkele fonteinen. Het gerucht gaat dat wie van het water aan de fonteinen drinkt, nooit meer weg wil van het eiland. Er is ook een grot te bezichtigen, de Drakospilia. Een zeer bochtige weg leidt naar de kust naar Chryssi Amoudia met een zeer mooi strand dat in het hoogseizoen erg druk is. Het volgende dorp aan de hoofdweg is het schilderachtige Potamia dat onder de top van de hoogste berg van het eiland ligt, de Psarios (1203 m.) De weg naar Potamia biedt spectaculaire uitzichten over de zee. Vanuit het dorp kan de Psarios te voet bedwongen worden. Er is een pad met wegwijzers. De wandeling duurt een dikke drie uur. Aan de kust ligt de bijbehorende badplaats Skala Potamia.

De zuidkust wordt verder gekenmerkt door mooie badplaatsen zoals Kinyra, Alyki, Psili Ammos en Astrida. Bij Alyki zijn oude marmergroeves uit de 6de eeuw v. Chr. te zien en wat verderop op een hoge klif ligt het Archangelos Michael klooster, genoemd naar de beschermheilige van het eiland. Bijzonder is dat dit klooster precies tegenover de berg Athos ligt op het vasteland.

Potos aan de zuidwestkust is een groot toeristisch centrum met prachtige zandstranden. Van hieruit leidt een weg 10 km het binnenland in naar het bergdorp Theologos met mooie traditionele huizen. Het is de vroegere hoofdstad van het eiland. Limenaria de volgende bestemming aan de kust is ook zeer toeristisch vanwege het mooie grote zandstrand. Skala Marion, Skala Kalliarchis en Skala Sotiras zijn gezellige havenplaatsjes waar het goed toeven is.

Skala Prinos is de tweede grote havenplaats van het eiland. Deze plaats, waar in de zee aardolie wordt gewonnen, is per boot te bereiken vanuit Kavala. Het heeft een mooi schaduwrijk strand. Het volgende plaatsje heet Skala Rachoniou, waar zich ook een strand bevindt. De cirkel is rond bij Glyfada dat dichtbij de hoofdstad ligt. De baai met zandstrand trekt daardoor veel bezoekers.

10 prachtige bestemmingen in Thassos en Griekse Eilanden