Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Humprecht

In een park buiten Sobotka ligt het zeventiende-eeuwse slot Humprecht. De opdrachtgever tot de bouw van het ronde slot was Jan Humprecht Cernín van Chudenice, een zeer rijke graaf. Een deel van zijn geld had hij verdiend in de Dertigjarige Oorlog. De rest had hij geërfd van een avontuurlijke oudoom. Het grootste deel van zijn geld besteedde hij aan de bouw van talloze kastelen en paleizen. Uiteindelijk veroorzaakte deze bouwdrift zijn financiële ondergang.

Het slot heeft de vorm van de toren in het vroegere Constantinopel, waarin Cerníns oom gevangen had gezeten. Cernín was halverwege de 17e eeuw de Tsjechische ambassadeur in Venetië. Hij werd verliefd op een Italiaanse dame. Voor haar liet hij dit paleisje bouwen. Ondanks dat het bouwwerk in rap tempo tot stand kwam, heeft zij hier nooit gewoond. Ze scheidde van hem voordat het voltooid was.

Elke van de drie verdiepingen waaruit het is opgebouwd is op dezelfde manier ingericht. De kamers zijn gegroepeerd om één 16 meter hoog vertrek, dat bedoeld was voor feesten en partijen. Deze hal heeft een bijzondere echo. Op het dak van het slot staat een windvaantje in de vorm van de maan. Tot het begin van de 19e eeuw had een kruis het dak gesierd. Tijdens een renovatie is dit vervangen door de maan, ter herinnering aan de gevangenschap van Cerníns oom in Turkije.

10 prachtige bestemmingen in Humprecht en Tsjechië