Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Krkonoše (Reuzengebergte)

Tegen de grens met Polen ligt de Krkonoše (het Reuzengebergte). In de zomer is het gebied populair onder wandelaars, ’s?winters is het een geliefd wintersportoord. Volgens de lokale bevolking was Krakonoš, naar wie het gebergte genoemd is, een lange, robuuste man met een weelderige baard. Hij droeg meestal een groene boswachtersjas en een jagershoed en hij had een solide eiken stok in zijn hand. Zijn trukendoos haalde hij regelmatig tevoorschijn. Hij veroorzaakte met gemak een sneeuwstorm en vulde de weilanden in een oogwenk met ontelbare bloeiende bergbloemen. Hij zorgde voor orde in het Reuzengebergte en was een gerespecteerde autoriteit in het gebied.

Het Reuzengebergte is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet erg groot, noch erg hoog. Het gebied meet slechts 20 bij 40 kilometer en bereikt een maximale hoogte van 1602 meter. Deze top wordt Snežka (Sneeuwberg) genoemd. De toppen van de berg zijn rond.

Het grootste deel van het Reuzengebergte behoort tot Tsjechië. Aan Poolse zijde loopt de bergrug vrij steil naar beneden. Een groene deken van naaldbomen bedekt een groot deel van de berghellingen. Deze bossen worden afgewisseld met grazige weiden. Over het hele gebied zijn wandeltochten uitgezet, die met kleurmarkeringen worden aangegeven. Van het gebied zijn winter- en zomerkaarten verkrijgbaar. Op de winterkaarten staan skitrajecten aangegeven, op de zomerkaarten zijn wandelroutes te zien.

10 prachtige bestemmingen in Krkonoše (Reuzengebergte) en Tsjechië