Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Libochovice

De geschiedenis van Libochovice gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd stond op de plaats van het huidige slot een houten vesting. In 1424 werd de burcht door de hussieten in de as gelegd. De familie Lobkovic kocht de ruïne in 1558 en liet een renaissancekasteel neerzetten. Ruim een eeuw later kreeg de Oostenrijkse edelman Gundakar Dietrichstein het slot in handen. Hij gaf de Italiaanse architect Antonio della Porta de opdracht het gebouw in de barokstijl te verbouwen. Na die tijd zijn geen grote veranderingen meer aangebracht.

Het rechthoekige gebouw omgeeft een binnenplaats die omringd wordt door booggalerijen. De rondgang door het kasteel begint in de rijk beschilderde Salla Terrana. De Italiaanse kunstenaars die bij de werkzaamheden betrokken waren, gebruikten in 1690 schelpen uit de rivier de Ohre voor de decoraties. De Saturnushal dankt zijn naam aan een beeldengroep die gedomineerd wordt door Saturnus, de god van de landbouw. Via deze hal komt u in het barokke gedeelte van het kasteel. In de vertrekken vindt u kopieën van schilderijen van meesters als Rubens, Tintoretto en Veronese. Ook Japans en Chinees porselein treft u hier aan. Een waardevol Brussels gobelin dat het Salomonsoordeel voorstelt, bedekt een muur in de slaapkamer.

Het kasteel wordt omgeven door een uitgestrekt park dat in de zeventiende eeuw in Franse stijl werd aangelegd. Het slot dient tegenwoordig regelmatig als decor voor concerten.

10 prachtige bestemmingen in Libochovice en Tsjechië