Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Litoměřice

In een omgeving vol fruitkwekerijen en wijngaarden ligt Litomerice. Elk jaar wordt hier in september een tentoonstelling van bloemen en fruit gehouden, die de naam ‘de tuin van Bohemen’ draagt. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de negende eeuw, toen op de plaats van de Slavische nederzetting Lutomiric een burcht werd neergezet. De plaats lag aan een drukke handelsroute. Als gevolg hiervan vestigden Duitse ambachtslieden en kooplui zich te Litomerice vanaf het begin van de twaalfde eeuw. Ook minorieten en dominicanen zochten in de stad een onderkomen. Rond 1200 werd in de stad de Boheemse Groschen geslagen. Niet lang daarna, in 1227 kreeg de plaats stadsrechten. Hoewel de invloed van de monniken aanzienlijk was, wist de stad de hussietenoorlogen goed door te komen, omdat het stadsbestuur een overeenkomst met de utraquistische tak van de hussietenbeweging had gesloten. In de Dertigjarige Oorlog was de stad minder fortuinlijk. Een groot aantal gebouwen werd in die tijd verwoest.

In het hart van de stad vindt u het marktplein Mirové Námestí. Aan het plein staat het oorsponkelijk gotische raadhuis met daarin het streekmuseum. Tussen 1537 en 1539 werd het gebouw in een renaissancejasje gestoken en werden de booggalerijen aangebracht.

Bijzondere aandacht vraagt het huis Mrázovsky Dum uit 1584. Het markante dak heeft de vorm van een hussietenkelk. Deze kelk gebruikten de hussieten als revolutionair symbool. Het teken verscheen onder andere op vlaggen, het zegel en het embleem. Een van de eigenaars, een fervent aanhanger van de hussietenbeweging, liet de kelk aanbrengen. Iets ten zuidwesten van het marktplein staat de Štepánskerk. Niet ver van de kerk, in het huis nummer 177, stierf de Tsjechische dichter Karel Hynek Mácha in 1836. In het pand ernaast is een expositie over deze man ingericht. Zijn bekendste werk is het gedicht Máj. Dit gedicht werd door de communisten tot het ‘May Day’ lied uitgeroepen. Mácha werd na zijn dood in Litomerice begraven, maar zijn lichaam werd naar Praag overgebracht toen de nazi’s de grenzen tot voorbij Sudetenland verlegden.

10 prachtige bestemmingen in Litoměřice en Tsjechië