Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Litomyšl

In Litomyšl werd in 1824 de beroemde Tsjechische componist Bedrich Smetana geboren. De bekendste compositie van zijn hand is Má Vlast (mijn vaderland). Dat de componist zo’n diepe liefde voor zijn vaderland had ontwikkeld, blijkt uit deze melodie. Dit is niet zo verwonderlijk als u bedenkt dat Smetana werd geboren in een tijd dat de roep om onafhankelijkheid van de Oostenrijkse Habsburgers steeds sterker werd. De kamer waar Smetana geboren werd bevindt zich in de voormalige bierbrouwerij, die tot het kasteelcomplex behoort. Het prachtige renaissancekasteel werd tussen 1568 en 1573 door een Italiaanse architect op de plaats van een tiende-eeuws burchtcomplex gebouwd. Zijn opdrachtgever was de invloedrijke, adellijke familie Pernštejn. Wat het kasteel bijzonder maakt, is dat de buitenmuren rijk gedecoreerd zijn met sgraffito.

Het interieur stamt uit de achttiende eeuw. De toenmalige kasteelheer liet de binnenkant van het slot in classicistische stijl verbouwen. Op de planken van het rond 1796 gebouwde theater gaf Bedrich Smetana zijn debuutconcert. Het theater is een van de oudste overgebleven theaters uit Centraal-Europa. De vertrekken in het kasteel bieden tegenwoordig onderdak aan het museum van de Tsjechische muziek.

Vlak bij het kasteel staat aan de Jiráskova in een plantsoen een standbeeld van de schrijver van historische romans en sagen Alois Jirásek. Het nabijgelegen godshuis is de gotische Heilige-Kruiskerk. Ernaast staat het bijbehorende Piaristencollege. De piaristen hielden zich vooral bezig met het onderwijs. In het voormalige Piaristengymnasium is het streekmuseum gevestigd. Op het langgerekte marktplein staan een beeld van de componist Smetana en een pestzuil. Aan het plein staan mooie huizen met booggalerijen.

10 prachtige bestemmingen in Litomyšl en Tsjechië