Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Náchod

Vlak bij de Tsjechisch-Poolse grens ligt het stadje Náchod. Op een beboste heuvel torent het slot boven de stad uit. Het huidige aanzien is te danken aan de Florentijnse Ottavio Piccolomini-Pieri (1599-1656). Deze officier in dienst van Waldstein verraadde diens snode plannen aan keizer Ferdinand II. De keizer beloonde hem daarvoor door hem als keizerlijke veldmaarschalk te benoemen en hem Náchod cadeau te doen. Het slotcomplex heeft een behoorlijke omvang en telt maar liefst vijf binnenplaatsen. De ronde gotische toren op de eerste binnen-plaats herinnert aan de tijd dat de burcht als verdedigingsvesting diende. De toren bood onderdak aan de militaire bezetting.

Het interieur vertoont interessante aspecten. In het zogenaamde Smirichy Slot is het fresco ‘de verheerlijking van Ottavio Piccolomini’ van Felix Scheffler te zien. Opmerkelijk is verder de verzameling Brusselse gobelins uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Ze zijn gemaakt naar ontwerpen van Jakob Jordeans. Bij het kasteel ligt een Franse tuin.

In het oude centrum van Náchod staat de 14e-eeuwse Sint-Laurentiuskerk. Opvallend zijn de houten daken op de torens. Wat bizar overkomt, is dat de torens aan de achterkant van de kerk staan. Ze worden ook wel Adam en Eva genoemd. Pronkstuk van de kerk is de 15e-eeuwse tabernakel. De barokke Sint-Michaelkerk stamt uit het begin van de 18e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Náchod en Tsjechië