Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Pardubice

De geschiedenis van Pardubice gaat terug tot de dertiende eeuw, toen vlak bij een fort en een klooster een handelsnederzetting werd gesticht. In 1490 kwam het gebied in handen van de adellijke familie Pernštejn. In opdracht van deze familie werden alle huizen in het dorp aan het begin van de zestiende eeuw afgebroken en werd op de fundamenten een schitterende stad opgebouwd. Huizen, een drietal kerken en het kasteel werden in de renaissancestijl opgetrokken. Dit werk werd voornamelijk door Italiaanse meesters uitgevoerd. In de Dertigjarige Oorlog werd de stad door de Zweedse troepen grotendeels verwoest. De monumenten van latere datum zijn echter ook de moeite van het bezichtigen waard.

De kern van de oude stad is het Pernštejn plein (Pernštynovo Námestí), dat door elegante patriciërshuizen omsloten wordt. Midden op het plein staat de barokke pestzuil, met op de top een in goud gehuld Mariabeeld. Bij restauratie in de achttiende eeuw zijn rococo-accenten aangebracht. Het neorenaissancegebouw dat een deel van de noordzijde van het plein vult, is het eind-negentiende-eeuwse raadhuis. Het pand is met sgraffito gedecoreerd. De taferelen zijn gemaakt naar ontwerpen van Mikoláš Aleš.

Iets voorbij de zuidoosthoek van het plein staat de veertiende-eeuwse Maria-Boodschapkerk. Deze gotische kerk werd aan het begin van de zestiende eeuw verbouwd. Ten westen van het plein staat de Groene Toren (Zelená Brána). Met de bouw van deze toren werd in 1507 begonnen. Vanaf de omgang heeft u een mooi uitzicht over de stad. Door de toren komt u op het plein Námestí Osvobození waaraan de Sint-Bartolomeuskerk (kostel sv. Bartolomeje) staat. Halverwege de zestiende eeuw werd deze parochiekerk in renaissancestijl verbouwd. Later werden barokke accenten aangebracht. Aan dit plein staat ook het art nouveau theater. De mozaïeken die dit prachtige gebouw verfraaien stellen ‘de stichting van Praag door Libuše’ en ‘Žižka die de hussieten aanvoert’ (zie Tábor) voor. In het renaissancekasteel dat ten noorden van het oude centrum staat, is het streekmuseum gehuisvest. De in de paardenwereld befaamde ‘Pardubitzer Steeple-chase’ wordt hier elk jaar in oktober gehouden.

Ten zuiden van Pardubice, in het plaatsje Koci overspant een overdekte houten brug uit 1721 een klein riviertje. De 4 meter hoge brug is het verlengstuk van een houten kapel. De brug staat op een postzegel en heeft een rol gespeeld in een aantal films.

10 prachtige bestemmingen in Pardubice en Tsjechië