Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Turnov

Turnov is een van de drie uitgangspunten voor wandelingen in het Boheems Paradijs. Het stadje is tot bloei gekomen door de edelstenenindustrie. Het bezit een streekmuseum en een kasteel. In het museum hangt een schilderij dat de slachting bij Hrubá Skála voorstelt. Dit speelde zich af in 1203. Deze historische gebeurtenis werd in 1895 door de Tsjechische meester Mikolaš Aleš op het linnen vastgelegd. Opvallend is de ruïne van de burcht Trosky op de achtergrond. De schilder heeft zich blijkbaar niet gerealiseerd dat dit bouwwerk er in de dertiende eeuw nog niet stond.

Het kasteel Hruby Rohozec werd in 1280 als een versterkte vesting gebouwd. Aan twee zijden bood de steile wand van de rots waarop het fort stond bescherming, de twee andere zijden werden door een gracht van het omringende land gescheiden. Bij de toegangspoort zijn nog steeds resten van de ophaalbrug te zien. Hier vindt u tevens drie wapenschilden van leden van de Krajir van Krajk familie, die aan het begin van de zestiende eeuw de eigenaren waren. De illustere Waldstein heeft het kasteel na de slag bij de Witte Berg enkele jaren in bezit gehad. Hij verkocht het gebouw in 1628 aan de Franse familie Desfours. Zij hebben het kasteel tot 1945 in eigendom gehad. Het kasteel werd herhaaldelijk verbouwd. In 1822 ontstond het huidige empire-uiterlijk. Een rondleiding voert langs een groot aantal vertrekken waar mooie meubels, schilderijen, kleding en gebruiksvoorwerpen te zien zijn.

Verkenning van het Boheems Paradijs vanuit Turnov

In het natuurgebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De rode route leidt naar de ruïne van het gotische kasteel Valdštejn, dat in de dertiende eeuw als stamslot van de familie Valdštejn (ook wel Wallenstein genoemd, zie onder Cheb) op drie rotsen gebouwd werd. De stenen brug over de slotgracht wordt opgeluisterd door een opmerkelijke verzameling barokke beelden van Tsjechische heiligen. Aan de eerste voorhof vindt u een vroeg-negentiende-eeuwse kapel. Het gezicht van Johannes de Doper op een schildering in de kapel lijkt zeer sterk op dat van de Tsjechische dichter K.H. Mácha.

Vanaf Valdštejn loopt de rode route door naar de indrukwekkende rotssteden van Hruba Skala. De rotsformaties doen aan een spookstad denken. Oorspronkelijk heette het gebiedje alleen Skála (rots) maar in de zeventiende eeuw werd de naam gewijzigd ter onderscheiding van de wat noordelijker gelegen Malá Skála (kleine rots). Iets voorbij Valdštejn gaat de blauwe route rechtsaf naar een huis in de typische stijl van de streek: Kopicuv Stratek (Kopics huis). Achter het charmante, romantisch gelegen huis ligt een bijzondere bezienswaardigheid. Een vroegere eigenaar heeft een groot deel van zijn vrije tijd in het bos doorgebracht. Hij hakte allerlei beelden en taferelen uit in de rotsen. Kopics Orgel is daarvan een van de indrukwekkendste. De man op het paard stelt Horymir voor (zie Vyšehrad, Praag).

Terug bij de rode route gaat de wandeling verder naar het veertiende-eeuwse kasteel Hrubá Skála (ruwe rots). Iets daarvoor leidt de gele route naar het uitkijkpunt Mariánská Vyhlídka, met een mooi uitzicht op het kasteel. Het kasteel heeft regelmatig als decor voor films van Tsjechische makelij gediend. Een paar kilometer zuidoostelijk (rode route) doemt het opvallende silhouet van de burchtruïne Trosky op. De hoogst gelegen vierkante toren wordt Panna (maagd) genoemd, de zeskantige toren heet Baba (opoe). De burcht werd aan het eind van de veertiende eeuw gebouwd. In de Dertigjarige Oorlog werd de burcht zwaar beschadigd. Sinds die tijd is de burcht onbewoond gebleven en in verval geraakt. Vanaf de top van de toren heeft u een adembenemend uitzicht over het Boheems Paradijs.

Een stuk noordelijker (groene route) ligt het plaatsje Rovensko pod Troskami, bekend vanwege de zogenaamde ‘Rebelse Klokken’ in de Tynekerk. De klokken hangen ondersteboven ter herinnering aan de opstand van de onderdanen van de heren van Hrubá Skála in 1629.

10 prachtige bestemmingen in Turnov en Tsjechië