Noord- en Oost-Bohemen

Swipe

Vysočina

Vlak bij de grens tussen Bohemen en Moravië strekt het heuvelgebied Železné Hory (IJzeren Bergen) zich uit. In dit gebied werden tussen de veertiende en zestiende eeuw veel bomen gekapt om houtskool te vervaardigen die nodig was bij het maken van glas en het verwerken van ijzererts. Een van de heuvels werd Vesely Kopec (vrolijke heuvel) genoemd. Volgens de legende kreeg de heuvel zijn naam in 1302, toen de Premyslide heerser, Wenceslas II, op deze plek een ‘vrolijk feest’ gaf. Het dorpje Vesely Kopec vormt de basis van het openluchtmuseum te Vysocina. De huizen in het museum geven een overzicht van de volksarchitectuur zoals die in kleine dorpjes in de Boheems-Moravische hooglanden te vinden waren en die u ook nu nog aantreft. In de muren wisselen horizontale strepen van donkerbruin hout en witgeverfde steen elkaar af. In de bergdorpjes zelf treft u tussen het wit niet alleen bruin hout, maar ook blauw-, rood-, groen- en grijs- en soms zelfs vrolijk geelgeverfd hout aan.

Volgens documenten uit de zeventiende eeuw voorzagen de bewoners van de streek voornamelijk in hun levensonderhoud door de fabricage van houten vaten en door weven. Later groeiden veel huisjes uit tot boerderijen.

De watermolen uit 1580 had een uitgebreidere functie dan die waar hij oorspronkelijk voor bedoeld was. Niet alleen maalde hij gerst en werd er jam gemaakt, maar ook konden dorstige reizigers in de opkamer met een biertje hun keel smeren. Vesely Kopec lag namelijk aan de zogenaamde Moravische route, waarover postkoetsen met grote regelmaat hun weg vonden.

10 prachtige bestemmingen in Vysočina en Tsjechië