Noord-Honshu

Swipe

Akita en het schiereiland Oga

De stad Akita is een belangrijk industrieel en cultureel centrum aan de kust van de Japanse Zee. De stad, en haar omgeving, heeft van de overheid het etiket 'technopolis-zone' opgeplakt gekregen. Met de technopolissen wil de overheid een zekere decentralisatie van bevolking en werkgelegenheid bereiken. De stadsuitbreidingen worden planmatig opgezet met sterk geautomatiseerde bedrijven voor technologisch hoogwaardige produkten. In de omgeving liggen een aaatal exploiteerbare olievelden. Vandaar dat u in Akita een olieraffinaderij kunt vinden.

In de stad zijn weinig bezienswaardigheden. Als u een paar uren in Akita moet verblijven, dan kunt u een bezoek brengen aan het park Senshu. Eeuwen geleden stond op deze plek het kasteel Kubota, waarin de Satakeclan resideerde. In het voorjaar kunt u in dit park genieten van overvloedig bloeiende kersebomen (eind april). Van 5 t/m 7 augustus vormt de stad het toneel voor het bekende Kantofestival. Honderden mannen dragen op hun schouders, heupen of kin de 'kanto', een lange Bamboestok waaraan tientallen brandende lampionnen hangen. Een staaltje van hoogwaardige balanceerkunst.

Ten noorden van de stad ligt de voormalige lagune Hachirogata. De Japanse overheid maakt spoed met het creëren van nieuwe ruimte door middel van landaanwinning. Vandaar dat men besloot om de voormalige ondiepe lagune droog te malen en deels op te spuiten. Het nieuw gewonnen land in de voormalige lagune is voor het grootste deel ingericht ten behoeve van de landbouw.

Het schiereiland Ogu

Ten westen van de voormalige lagune ligt het schiereiland Oga. De meeste bezoekers aan het schiereiland zijn geïnteresseerd in de sterk geërodeerde rotskust. De fraaiste rotspartijen (Nishi-Kaigan) liggen tussen het dorp Monzen en het aquarium van Oga (Oga-suizokukan). U kunt deze rotsen bewonderen vanaf het dek van een rondvaartboot, die tussen Monzen en het aquarium vaart (van mei t/m oktober). Een bekend uitzichtspunt is de berg Kampu, die tussen het schiereiland en de voormalige lagune ligt. Op de top van de berg staat een observatorium. Vanaf dit platform heeft u een goed zicht op het schiereiland en het nieuw gewonnen land in de voormalige lagune. Het 20 km lange schiereiland is vernoemd naar het dorp Oga, de belangrijkste nederzetting op het schiereiland.

Trein Akita en Oga:

-, Akita: Neem in Morioka de JR Tazawakospoorlijn en stap na 2 uur uit in Akita. Eventueel kunt u Akita bereiken via de JR Uetstu Honsenspoorlijn die haar beginpunt in Niigata heeft.

-, Het dorp Oga: Neem in Akita de JR Ogaspoorlijn en stap na 1 uur uit op het treinstation Oga.

10 prachtige bestemmingen in Akita en het schiereiland Oga en Japan