Noord-Honshu

Swipe

Het Nationale Park Bandai-Asahi

Het Nationale Park Bandai-Asahi is het op een na grootste nationale park in Japan. Het grootste is Daisetsuzan op Hokkaido. Het nationale park is te verdelen in drie verschillende gebieden, te weten het vulkanische gebied Azuma (inclusief het plateau Bandai-Kogen), het gebied rondom de bergen lide, Dainichi en Nioji (ten oosten van Niigata) en het Asahigebergte ten westen van Yamagata (zie het hoofdstuk 'de drie bergen van Dewa'). In de minder bezochte delen van het park hebben antilopen, apen en zwarte beren hun thuis.

Dit hoofdstuk is gevuld met informatie over het vulkanische gebied Azuma, dat ook bekend staat als het gebied Ura Bandai. Centraal in dit gebied staat, op het plateau Bandai-Kogen, de vulkaan Bandai met aan zijn voet tientallen meren. Het grootste en meest zuidelijk gelegen meer is Inawashiro-ko. Ten westen van dit meer ligt de stad Aizu-Wakamatsu.

Aizu-Wakamatsu

Het huidige kasteel Tsurugajo in de stad Aizu-Wakamatsu staat er wat verloren bij. Toch had dit kasteel in het verleden een faam die zeer ver reikte in het Japan van de shoguns. De familie Matsudaira voelde zich er veilig tegen de dreigingen van de buitenwereld. Tegen het geweld in de Boshinburgeroorlog (1868) was het kasteel echter niet bestand. Samen met een groot deel van de stad brandde het kasteel tot de grond toe af. Pas in 1965 werd het kasteel weer opgebouwd. Vanaf dat jaar doet het dienst als historisch museum.

Andere herinneringen aan de bloedige gebeurtenissen in de Boshinburgeroorlog zijn te vinden in het Byakkotai Memorial Museum en op de heuvel Limoriyama, waar een groep zeer jonge soldaten gezamenlijk ritueel zelfmoord pleegde. Als u zich meer wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, dan is een bezoek aan het Aizu Buke-yashiki op zijn plaats. Hier staat onder andere een aantal gereconstrueerde samoeraihuizen. Thans is de stad vooral bekend om haar sake en Aizulakwerk.

Bereikbaarheid Aizu-Wakamatsu:

Aizu-Wakamatsu heeft spoorverbindingen met Niigita (de Banetsu-saisenspoorlijn, via Kitakata) en Nagano (met aansluiting op Tokyo). Voorts heeft Aizu-Wakamatsu een bijzondere busverbinding met de stad Fukushima. Drie op elkaar aansluitende tolwegen (de Bandai-Azuma Skyline, de Bandai-Azuma Lakeline en de Bandai Goldline) bieden de reizigers een schitterend zicht op het nationale park. Via deze tolwegen kunt u tevens het meer Inawashiro en het plateau Bandai-Kogen bereiken. De tolwegen zijn in verband met sneeuwval gesloten van begin november tot eind april.

Het meer Inawashiro

Ten zuiden van de vulkaan Bandai ligt het uitgestrekte meer Inawashiro, met een oppervlakte van 104 km2. Slechts drie andere Japanse meren zijn groter. Het meer is 35 m diep. Het water wordt gebruikt voor bevloeiing van landbouwgronden in het omliggende gebied.

Geïnteresseerden in geneeskunde kunnen het geboortehuis van Hideyo Noguchi bezoeken. Deze internationaal gewaardeerde medicus stelde zijn leven in dienst van de bestrijding van gele koorts in Afrika.

Bereikbaarheid Inawashiro:

-, Inawashiro: Neem in Koriyama de Banetsu-saisenspoorlijn en stap na 40 minuten uit in Inawashiro. U kunt natuurlijk ook de trein of bus vanuit Aizu-Wakamatsu nemen (zie bereikbaarheid Aizu-Wakamatsu).

-, Geboortehuis Hideyo Noguchi: 10 minuten per bus vanaf het treinstation.

Kitakata

In dit stadje staan nog circa 2.000 lemen opslaghuizen (kura's), die werden gebruikt om rijst en andere produkten in op te slaan. Incidenteel werden zij ook gebruikt als woonhuis, herberg en winkel. Mocht u geïnteresseerd zijn in een bezoek aan deze kura's, dan kunt u een gedetailleerde kaart met informatie in de Engelse taal krijgen bij het toeristeninformatiekantoor bij het treinstation.

Bereikbaarheid Kitakata:

Neem in Aizu-Wakamatsu de JR-trein en stap na 20 minuten uit in Kitakata.

Het plateau Bandai-Kogen

Op het plateau Bandai-Kogen neemt de vulkaan Bandai een dominante positie in. Deze vulkaan was van oorsprong zo hoog, dat er niet genoeg druk voorhanden was om regelmatig uitbarstingen te doen plaatsvinden. De vulkaan Bandai had om deze reden reeds ongeveer duizend jaar geslapen. Zodoende werd er in de ondergrond bijzonder veel druk opgebouwd, wat in 1888 resulteerde in een enorme explosie. De klap was zo groot dat een deel van de top van de vulkaan werd weggeblazen. Niet minder dan elf dorpen werden onder de vulkanische bommen en het as bedolven. Hierbij vonden rond de 500 mensen de dood. Door de enorme hoeveelheden stollingsgesteenten en as die in de rivieren terechtkwamen, raakten deze geblokkeerd. Op deze wijze ontstonden de tientallen meren. Veel van deze bergmeertjes hebben verschillende kleuren; de kleur is afhankelijk van de soorten mineralen die de ondergrond bevat. Zoals onze aardkorst is samengesteld uit verschillende soorten gesteenten, zo zijn de gesteenten zelf samengesteld uit een verzameling mineralen.

De meeste bezoekers beginnen hun tocht door dit gebied bij de bushalte Ura Bandai (ofwel de bushalte Bandai-Kogen). Deze bushalte ligt aan de zuidoever van het meer Hibara-ko, waarin tientallen eilandjes liggen. Niet ver verwijderd van de bushalte loopt een weg omhoog naar de helling van de vulkaan Bandai. Aan het einde van deze weg (bij de ski-lodge) begint een pad dat eindigt op de top van de vulkaan. Een genoeglijke wandeling voert u door een typisch vulkanisch gebied. Het is af te raden om door te klimmen naar de echte top van de vulkaan, omdat dat gevaarlijk kan zijn.

Zeer aantrekkelijk is de wandeling die u tussen de bergmeertjes van Goshikinuma voert. Het pad begint bij de bushalte Goshikinuma-iri-guchi, niet ver verwijderd van de jeugdherberg. De tocht van circa 6 km, die eindigt in de directe omgeving van de bushalte Bandai-Kogen (Ura Bandai), kunt u in ruim 1 uur en 15 minuten volbrengen. De verschillende kleuren van de bergmeertjes in een wonderschone en vulkanisch actieve omgeving, maken een onuitwisbare indruk op menig bezoeker. U mag deze aangename wandeling dan ook niet missen!

Bereikbaarheid Bandai-Kogen:

De bushalte Bandai-Kogen (ofwel Ura Bandai) is per bus bereikbaar vanuit Inawashiro (35 minuten), Aizu Wakamatsu (anderhalf uur), Fukushima (3 uur en 10 minuten, via de Bandai Azuma Skyline) en Yonezawa (2 uur, via de tolweg Nishi-Azuma Sky Valley). Veel van deze bussen stoppen tevens bij de bushalte Goshikinuma-iriguchi.

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park Bandai-Asahi en Japan