Noord-Honshu

Swipe

Hiraizumi

De feodale heer Kiyohira Fujiwara vestigde zich 880 jaar geleden aan de oever van de rivier Kitakami. Vier opeenvolgende generaties lang bleef de familie Fujiwara de stad Hiraizumi domineren. Dankzij haar aanwezigheid groeide en bloeide de stad.

In vervlogen tijden trad de rivier Kitakami regelmatig buiten haar oevers, waardoor er veel rivierklei werd afgezet in dit gebied; vruchtbare landbouwgronden waren het gevolg. Dat de bodem in dit gebied nog steeds zeer vruchtbaar is, kan iedere bezoeker constateren aan de overal aanwezige welvarende boerderijen, die zich verspreid in het landschap genesteld hebben. Maar de rivier bracht niet alleen maar voorspoed: talloze overstromingen hebben veel schade berokkend. Pas nadat men er geleidelijk in slaagde de rivier te temmen, kwam de voorspoed. Nadat de rivier geheel was overwonnen, nam de invloed van stedelijke nederzettingen in dit gebied toe. Een blik op een recente kaart onderstreept dit proces.

Uit de glorietijd van de Fujiwara's stamt nog een aantal bezienswaardigheden, zoals de gouden hal van de tempel Chusonji en de tuin Jodo Teien bij de tempel Motsuji. De ravijnen Gimbikei en Geibikei behoren tot de wonderen der natuur. Vooral het ravijn Geibikei ademt een bijzondere sfeer.

De tempel Chusonji

De tempel Chusonji is een der fraaiste van Noord-Honshu. Oorspronkelijk telde het tempelterrein een groot aantal gebouwen; slechts twee van hen hebben zich tijdens het woelige verleden van Hiraizumi staande kunnen houden. Een van deze gebouwen, de Konjiki-do, is bijzonder. Zelfs zo bijzonder, dat men besloot om over deze tempel een nieuw gebouw te plaatsen, zodat het overal aanwezige bladgoud, het parelmoer en het zwarte lakwerk, worden beschermd tegen de elementen van de natuur. In de tempel staan drie altaren, die elk elf boeddhistische goden herbergen. Onder het middelste altaar liggen de stoffelijke overschotten van drie vooraanstaande leden van de familie Fujiwara. In 1950 werden hun gemummificeerde lichamen opgegraven ten behoeve van de wetenschap. Van deze gebeurtenis is een documentaire gemaakt die op het tempelterrein wordt vertoond. Om een juist klimaat te garanderen, is dit deel van de tempel afgeschermd met glas. Weer buiten gekomen, kunt u, rustend tegen een statige ceder, genieten van het aantrekkelijke uitzicht.

De tempel Montsuji

Van de oorspronkelijke grandeur van het tempelcomplex Montsuji (Motsuji) is niet veel meer over. De historisch gezien belangwekkende gebouwen zijn verdwenen. De aanwezigheid van de tuin Jodo Teien vergoedt echter veel. Zoals de naam en de aanwezigheid van een vijver reeds verraden, is de tuin aangelegd in de Jodostijl. De vijver Oizumigaike diende als architectonisch uitgangspunt voor de aanleg van de boomrijke tuin. In de vijver treft uw blik een aantal kleine rotsen die als eilanden in het water liggen. Helaas wordt de meditatieve rust die de tuin opwekt regelmatig onderbroken door schallende luidsprekers. Jammer, want juist de historische Boeddha was een liefhebber van stilte en het zwijgen beminde hij.

Het ravijn Gimbikei

In vergelijking met het ravijn Geibikei is het ravijn Gimbikei smal en klein. De lengte is maar 1.000 m. Toch kunt u hier heerlijk in de volle lengte van de kloof wandelen. De eroderende kracht van het stromende rivierwater heeft weelderige rotsstructuren gevormd. Opmerkelijk zijn de overal aanwezige 'potholes' in en rondom de rivierbedding. Een pothole is een ronde holte in hard gesteente (vaak graniet). Vaak vind je hierin een ronde of discusvormige steer*. Doordat het stromende water van de rivier de steen in het gat beweegt, schuurt de steen de pothole steeds verder uit en wordt de ronde holte dus steeds groter.

Het ravijn Geibikei

Als u in de omgeving van Hiraizumi bent, dan moet u zeker het indrukwekkende ravijn Geibikei bezoeken. Door deze imposante kloof varen langwerpige boten met een stompe voor- en achterkant, waarop ongeveer 25 mensen plaats kunnen nemen. Deze platte boten worden voortbewogen door middel van een staak. De schitterende, steil omhoogrijzende kliffen zijn een lust voor het oog.

Trein en bus Hiraizumi:

-, De tempel Chusonji: Loop vanaf het treinstation Hiraizumi in noordelijke richting. Na 20 minuten lopen, bereikt u het tempelterrein.

-, De tempel Montsuji: Loop vanaf het treinstation Hiraizumi in westelijke richting (steek de hoofdweg over). Na circa 500 m lopen bereikt u het tempelterrein.

-, Het ravijn Gimbikei: Neem de bus vanaf het treinstation Hiraizumi die via het ravijn naar Ichinoseki rijdt. Denk eraan dat niet alle bussen naar Ichinoseki via het ravijn rijden. Als u in de verkeerde bus zit, dan kunt u in Ichinoseki de bus naar het ravijn nemen, die via weg nummer 342 richting Sukawa Spa rijdt. Na 5 km stapt u uit bij het ravijn.

-, Het ravijn Geibikei: Neem in Ichinoseki de Ofunatospoorlijn en stap bij de vierde halte uit in Rikuchu Matsukawa (niet in Rikuchu Kanzaki).

10 prachtige bestemmingen in Hiraizumi en Japan