Noord-Honshu

Swipe

Sendai

De stad Sendai ontstond aan de oever van de meanderende rivier Hirose. Vanuit het kasteel Aobajo konden de leden van de Dateclan alle handelsbewegingen en militaire manoeuvres op de rivier nauwlettend in de gaten houden. Tegen de vernietigende werking van de Amerikaanse B-29 bommenwerpers in 1945 was Sendai echter niet bestand. De gehele stad werd in de as gelegd. Na d$ oorlog werd de stad weer opgebouwd naar het voorbeeld van een Chinese metropolis: rechte wegen die elkaar rechthoekig snijden. Een dergelijk dambordpatroon is tekenend voor de vorm van een nieuwe stad. Dankzij dit gridprincipe kon de stad weer snel opgebouwd worden; bovendien vereenvoudigde het de uitgifte van grond. Langs de nieuwe brede straten werden bomen geplant en het gebied ten westen van de rivier Hirose kreeg een bos- en parkachtige aanblik. Dankzij deze aanpak verwierf Sendai de bijnaam 'hoofdstad van het woud' (Mori no Miyako). De stad groeide snel en heeft momenteel rond de 1.000.000 inwoners; zij is daarmee de grootste stad in Tohoku. Op 11 maart 2011 werd Sendai getroffen door een zeebeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. De beving vond plaats op een afstand van ongeveer 130 km ten oosten van de stad Sendai. Een tsunami met een hoogte van 10 meter overstroomde de nabije kusten.

 

Het gebied rondom Sendai is aangewezen als een nieuwe stedelijke industriezone, met de bedoeling om lichte industrieën uit het gebied rondom Tokyo op te vangen. Voorts worden er ook faciliteiten geboden voor de zwaardere industrie. Industrieën die zich hier willen vestigen, krijgen staatssteun in de vorm van investeringsbijdragen en belastingfaciliteiten.

In Sendai hebben acht universiteiten hun collegezalen voor studenten geopend. De toonaangevende universiteit is de Tohoku-universiteit. Er zijn in Sendai niet veel in het oog springende bezienswaardigheden. In het westen van de stad, aan de overkant van de rivier Hirose, ligt de Aobaheuvel. Deze heuvel was in het verleden het fundament voor het eens zo machtige Aobakasteel. Van het uit 1602 stammende kasteel is niets meer te zien, geen steen heeft de tand des tijds doorstaan. Het uit-zicht over de rivier en de stad is echter aangenaam. Andere bezienswaardigheden op en rondom deze heuvel zijn het Aobajomuseum, de heiligdommen Miyagi en Gokoku en een standbeeld van Masamune Date te paard, de stichter van het Aobakasteel. Voorts kunt u hier een bezoek brengen aan het Sendai City Museum. Ten westen van de brug Otamaya ligt het Zuihoden Mausoleum. In dit praalgraf liggen de stoffelijke overschotten van de leden van de Dateclan.

Ten noordwesten van de stad ligt het heiligdom Osaki Hachiman. Dit heiligdom werd in 1607 gebouwd en heeft een fraai bewerkt en zwart gelakt hoofdgebouw.

Omgeving Sendai

-, Aikiu Onsen: Aikiu Onsen is een van de oudste en befaamdste kuuroorden in Tohoku.

-, De Aikiuwaterval: Op deze plek stort het water van de rivier Natori zo'n 55 m omlaag.

-, Het ravijn Futakuchi: In dit imposante ravijn kunt u de Banji-iwa bewonderen, een steile rotswand bestaande uit basaltzuilen. Basalt is de meest voorkomende vorm onder de stollingsgesteenten (gesteenten van vulkanische oorsprong). Een interessante eigenschap van basalt is dat het bij afkoeling (stolling) vaak splijt en uitkristalliseert in massieve, veelzijdige zuilen, zoals u hier kunt zien. De basaltzuilen in de Banji-iwa hebben hun scherpe lijnen reeds verloren door erosie en verwering.

-, De berg Izumigadake: De flanken van de berg Izumigadake zijn geschikt voor het maken van een stevige wandeling. U kunt de berg in ruim anderhalf uur beklimmen. Als u daarna nog energie over heeft, dan kunt u de berg Funagata beklimmen.

Shinkansen, trein en bus Sendai en omgeving:

-, Sendai: Neem op het treinstation Ueno in Tokyo de Tohoku Shinkansen en stap na 1 uur en 53 minuten uit in Sendai. Er zijn ook langzamere en goedkopere treinverbindingen tussen Tokyo en Sendai.

-, De Aobaheuvel: Loop vanaf het treinstation Sendai, via de brede straat Aoba-dori, naar de brug Ohashi die de rivier Hirose overspant. Aan de overzijde (links) van de brug ligt de Aobaheuvel.

Of neem vanaf het treinstation de bus en stap na een kwartier uit bij de heuvel.

-, Zuihoden Mausoleum: Neem vanaf het station de bus en stap na 10 minuten uit bij de brug Otamaya. Nadat u de brug bent overgestoken, moet u nog 10 minuten lopen.

-, Het heiligdom Osaki-Hachiman: Neem vanaf het treinstation de bus en stap na 20 minuten uit bij het heiligdom.

-, Aikiu Onsen: Neem vanaf het station in Sendai de bus westwaarts en stap na circa 50 minuten uit in Aikiu Onsen.

-, Aikiuwaterval: Neem in Aikiu Onsen de bus en stap na ongeveer 40 minuten uit bij de waterval.

-, Het ravijn Futakuchi: Neem in Aikiu Onsen de bus en stap na 1 uur uit bij het ravijn. Er is ook een directe verbinding met Sendai (reistijd 1 uur en 50 minuten).

-, De berg Izumigadake: Neem vanaf het station in Sendai de bus en stap na 1 uur en 20 minuten uit bij het Izumigadake Youth House.

10 prachtige bestemmingen in Sendai en Japan