Noord-Lanzarote

Swipe

Haría, de Oase

Ten noorden van Los Valles wordt het landschap steeds groener en bereik je het uitzichtpunt Mirador de Haría. In de diepte liggen landbouwvelden aan de voet van hoge bergruggen. Er is een restaurant bij dit punt, drukbezocht door groepen.

Het schilderachtige Haría nestelt zich in het dal dat bekendstaat als de Vallei van duizend palmen. Volgens de legende plantten de dorpsbewoners er vroeger een palm voor ieder kind dat geboren werd (twee voor de jongens) nadat piraten de omgeving hadden platgebrand. Je bereikt het dorp via een aantal haarspeldbochten langs de bergflanken.

Haría vormt het centrum van het gelijknamige, meest noordelijke district van Lanzarote. Het heeft onmiskenbaar sfeer en de witte, vierkante huizen van de drieduizend inwoners steken fraai af tegen de palmen, bougainvilles en de groene akkers eromheen. Er zijn door eucalyptus- en laurierbomen omzoomde pleintjes en een paar stijlvolle restaurants. Cesar Manrique woonde hier de laatste jaren van zijn leven en ligt begraven op het dorpskerkhof.

Loop de lange straat (Calle Barranco) vanaf Plaza de la Constitución in en je komt bij Artesanía Haría, het kunstnijverheidscentrum. Daar worden traditionele ambachten in ere gehouden, denk aan borduurwerk en manden vlechten. Meer kunst is soms te zien in galerie El Aljibe de Haría, wonderlijk gelokaliseerd in een oud ondergronds waterreservoir tegenover het stadhuis. Memorabel is ook het Miniaturenmuseum: Museo Internacionál de Miniatures, met kunstig beschilderde rijstkorrels, de kleinste krant ter wereld en andere curiosa. Calle Palmeral, dagelijks geopend van 10-18/19 uur.

Leuke markt

Twee pleinen liggen vlak bij elkaar: Plaza de la Constitución met het stadhuis en het rechthoekige Plaza Leon y Castillo waar op zaterdag een leuke markt gehouden wordt. Deze markt (10-14 uur) trekt veel bezoekers. Hij is een stuk kleiner dan de markt op zondag in Teguise maar authentieker. De ongeschreven regel is dat er alleen producten afkomstig van Lanzarote verkocht worden, geen import. Er is geitenkaas, cactusjam, wijn, honing en groentes verkrijgbaar en ook sieraden, kleding en wat kunstnijverheid van de lokale handwerkclub. Straatmuzikanten luisteren de boel op.

In de schaduw van grote bomen rond dit plein staan een paar gerestaureerde woningen en er zijn cafés en restaurants met een terras zoals het bekende Papa Loco (specialiteit: konijn). Op andere dagen kan Haría net zo stil en uitgestorven zijn als andere plaatsen.

Haria heeft enkele geronommeerde restaurants. Ga voor het beste uitzicht uitzicht op de vallei, lekker vlees en goede salades naar grillrestaurant La Frontera aan de rand van het stadje. 

Mooiste wandelingen van Lanzarote

In de omgeving van Haría zijn de prachtigste wandelingen te maken en ook het dorp zelf is het best te voet te bewonderen. Je kunt ook door de droge rivierbedding lopen die als een slang door het dorp slingert, voor een alternatief perspectief.  

Reis je vanuit Haría naar Arrieta aan de kust neem dan de alternatieve route via het dorp Tabayesco. Deze weg begint iets ten zuiden van Haría en voert langs een lappendeken van land- en tuinbouwvelden in de Temisa-vallei, een van de mooiste van Lanzarote. In februari is het er een levendige boel als hele families bezig zijn met de oogst van tomaten, uien, aardappels en wat het land nog meer te bieden heeft.

10 prachtige bestemmingen in Haría, de Oase en Lanzarote