Noord-Lanzarote

Swipe

Jameos del Agua en Cueva de los Verdes

Jameos del Agua

Indrukwekkende bezienswaardigheid op Lanzaarote in lavatunnel, met geïntegreerd restaurant, bar en zwembad. César Manrique heeft duidelijk zijn artistieke stempel gedrukt op dit metersdiepe grottenstelsel. Hij toverde het natuurwonder om tot totaalkunstwerk. Het was de eerste toeristische attractie die door hem in het leven werd geroepen (geopend in 1969) en is de meest bezochte bezienswaardigheid van Lanzarote.
 
Manrique heeft er veel aan gedaan om de natuurlijke schoonheid van deze plek te benadrukken. Weelderige beplanting staat er lijnrecht tegenover het schrale vulkanische steen. Het eerste en laatste deel van de lavatunnel hebben een open dak dat voor natuurlijke lichtinval zorgt. Daartussen loopt een gewelf en een pad langs een natuurlijk zoutmeertje dat in verbinding staat met de Atlantische Oceaan en dus getijden kent.
 
Uniek zijn de jameitos die er leven, kleine, blinde albinokreeftjes (Munidopsis polimorpha). Je ziet ze als kleine witte vlekjes op de stenige bodem zitten. Deze diertjes zijn verder nergens door mensenogen te zien want ze leven alleen op de bodem van de diepste zeeën. Mogelijk zijn ze tijdens een vulkaaneruptie uit zee omhoog gestuwd waar ze Manrique inspireerden tot het ontwerp van het grote ijzeren beeld bij de parkeerplaats. Gooi geen muntjes in het water, dat is schadelijk voor de kreeftjes.
 
In het eerste open deel, de Jameos Chico, daal je langs een mooie wenteltrap twintig meter af naar een bar-restaurant, begroeid met varens. Smalle trapjes leiden nog dieper het lavasteen in naar de toiletten. Het restaurant komt ’s ?avonds het best tot zijn recht. In het achterste open deel voorbij het meertje leiden zigzaggende trappen naar een hoger niveau waar een manriqueaanse verrassing wacht: een natuurlijk vormgegeven zwembad dat oogverblindend mooi in de zon ligt, een Flinstones-achtige bar en een dansvloer van vulkanisch steen te midden van palmen en tropische begroeiing op de rotswanden. Op zonnige dagen is het hier echt een miniparadijs.
 
Helemaal bovenin, na weer zo’n stijlvolle trap, opnieuw een bar en Casa de los Volcanes, een onderzoekscentrum met een kleine tentoonstelling over vulkanisme. Je ziet er ook hoe de Jameos del Agua vroeger als plaatselijke vuilnisbelt dienst deed.
 
Regelmatig wordt de Jameos rond middernacht omgetoverd tot nachtclub en discotheek. Dansen onder de sterrenhemel, wat wil je nog meer. Er is ook nog een auditorium aangelegd, een spectaculaire ondergrondse concertzaal waar zo’n 550 toeschouwers kunnen plaatsnemen om te genieten van concerten en balletvoorstellingen, voor zowel publiek als artiesten een bijzondere ervaring dankzij de ongewone omgeving en de uitzonderlijke akoestiek. Alle belangrijke folkloristische gezelschappen van de Canarische Eilanden hebben er opgetreden. Geopend: dagelijks van 9.30-19 uur. Restaurant en bars ook ’s?avonds op dinsdag, vrijdag en zaterdag (dresscode na 19.30 uur). Reserveren aanbevolen, Tel: 928 848 024.

Cueva de los Verdes

Hoewel Jameos del Agua de meeste aandacht krijgt, is de Cueva de los Verdes meer dan zijn soortgenoot een echte spannende grot, minder gecultiveerd. Bovendien heeft de Cueva een ‘geheim’ dat tijdens een rondleiding geopenbaard wordt.

Het zijn in feite twee tunnels boven elkaar die beide toegankelijk zijn. Onder de grond is de temperatuur het hele jaar 18 tot 20?°C. Tijdens een rondleiding van drie kwartier daal je via trapjes en smalle gangetjes af in het grottenlabyrint. Dan worden de gewelven groter, hier en daar tot kathedraalachtige afmetingen. Dramatische lichteffecten en new age-achtige achtergrondmuziek maken de betovering compleet; de acoustiek is geweldig. In het ondergrondse auditorium met driehonderd zitplaatsen worden dan ook af en toe concerten gegeven.

Bij het eind van de rondleiding in de bovenste tunnel kijken de bezoekers in een peilloze diepte en wacht hun nog een verrassing waarvan we hier de clue niet zullen verklappen (luister goed naar de instructies van de gids). De naam Los Verdes heeft overigens niets te maken met marsmannetjes of de kleur groen anderszins, maar verwijst naar de naam van een schaapherderfamilie die eind 18e eeuw van de tunnels gebruikmaakte. Geopend: 10-18/19 uur (laatste toegang om 17 uur). De rondleidingen vertrekken elk uur of zodra er genoeg mensen aanwezig zijn.

10 prachtige bestemmingen in Jameos del Agua en Cueva de los Verdes en Lanzarote