Noord-Lanzarote

Swipe

La Caleta de Famara en Playa de Famara

De weg naar Famara vanuit het zuiden gaat door een uitgestrekt en onbewoond gebied met een golvend groen landschap. In het voorjaar vormen de bloemen van allerlei plantjes de mooiste kleurschakeringen. Vlak voor Famara splitst de weg zich: een steenslagpad gaat rechtsaf naar het surfersvakantiedorp, de hoofdweg gaat linksaf naar het dorp La Caleta (letterlijk: kleine haven). Dit wat geïsoleerde dorp ligt aan een grote baai en wordt voluit La Caleta de Famara genoemd vanwege de nabijheid van de steile wanden van het Risco de Famara.

Surferswalhalla

Deze bergkam vormt een dramatisch decor voor het vijf kilometer lange strand ten noorden van het dorp, Playa de Famara. Het is het langste strand van het eiland en heeft een woest-romantisch karakter dankzij hoge golven, krachtige stromingen en fikse rukwinden. Vaak is het er wat mistig en klam. Minder geschikt misschien voor een familie-uitje, in elk geval buiten de zomermaanden (César Manrique bracht hier als kind menige zomervakantie door) maar het is een ideale surfspot. De internationale surfersgemeenschap roemt Famara dan ook als het ‘Hawaï van de Atlantische Oceaan’. Famara is ieder jaar het middelpunt van internationale surfwedstrijden.

Caleta de Famara

Ook voor wie de surfsport niet beoefent is een bezoekje aan het desolate Famara de moeite waard vanwege de unieke sfeer. De muurtjes op Playa de Famara geven enige beschutting tegen de wind voor ’t geval je wilt gaan zonnen maar de zee is er meestal te wild en gevaarlijk om in te zwemmen. Als je geduld hebt kun je aan het eind van de dag genieten van een zon die wonderschoon achter de horizon van de Atlantische Oceaan verdwijnt. In het noorden zie je de eilanden Graciosa, Alegranza en Montaña Clara liggen.

Het dorp La Caleta zelf heeft wel iets weg van een wildweststadje. Een eenzame bushalte, straatjes waar de wind het zand opblaast, eenvoudige woningen. Geen banken, geen fastfood, geen souvenirwinkels. Zelfs de visserij lijkt er tamelijk ingeslapen. Je voelt je er in ieder geval mijlenver verwijderd van de drukte aan de andere kant van het eiland Lanzarote.

Er zijn wel een paar surfshops, cafés en (vis)restaurants. In deze restaurants is de keuze beperkt en zijn de gerechten eenvoudig maar altijd samengesteld uit superverse ingrediënten. Vanaf het terras kun je de wielrenners gadeslaan die in deze buurt hun rondjes rijden. Kortom, wie al deze onbedorven charme op waarde weet te schatten zal het in Famara fantastisch vinden.

Omgeving van Famara

Via het plaatsje Sóo bereik je het gehucht La Costa (houd in Sóo rechts aan, de afslag staat niet aangegeven) en verderop Club Santa, het grote sportvakantiedorp van La Santa. Met z’n hoge muren en wachttorens doet het complex in het verder lege landschap denken aan een Arabische vestingstad. Op het bijbehorende schiereiland heb je een mooi zicht op de golven die bij aanlandige wind huizenhoog en knalblauw op de zwarte kust slaan. 

Hotel Sol Lanzarote

De vele faciliteiten en de smaakvol ingerichte kamers van Hotel Sol Lanzarote zorgen ervoor dat het je aan niets zal ontbreken. Direct...

v.a. 584.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in La Caleta de Famara en Playa de Famara en Lanzarote