Noord-Lanzarote

Swipe

Lanzarote

Halverwege Teguise en Haría passeer je het ‘aardappeldorp’ Los Valles aan de rand van een van de vruchtbaarste gebieden van het eiland. Dankzij de bergruggen blijven de wolken hangen en valt er de meeste regen van Lanzarote. Eigenlijk heet het dorp volluit Los Valles de Santa Catalina, naar het dorp Santa Catalina waaruit de oorspronkelijke bewoners in 1730 verdreven werden bij de grote vulkaan-uitbarstingen. In Los Valles begonnen ze een nieuw leven.

In de dorpskapel worden relikwieën bewaard die zijn gered uit de kerk van het verwoeste dorp. Lijkt het dorp misschien wat saai, in de oogsttijd komt het tot leven en zie je mannen en vrouwen met palmbladhoeden aan het werk op de velden rond hun dorp.

Ermita de las Nieves, kerk in de wolken

Ten noorden van het dorp gaat de weg omhoog richting Haría. Halverwege ligt een groot windmolenpark met 48 turbines (toegankelijk) en even verderop de afslag naar links naar het lieflijke Ermita de las Nieves, een sneeuwwit bedevaartskapelletje, letterlijk gelegen in de nieves (wolken) op 610 m hoogte.

Vroeger kwamen de eilandbewoners hier de Heilige Maagd danken voor de regen die zij hun akkers deed toekomen. De parkeerplaats bij het kerkje is meestal leeg want er is maar twee keer per maand een dienst (tweede en vierde vrijdag van de maand om 17.30 uur). Op 5 augustus is het er wel druk tijdens de jaarlijkse pelgrimage naar Ermita.

Achter de kerk (wees voorzichtig, de loeiharde wind blaast je bijna in een abrupte, diepe afgrond) is een fantastisch uitzicht op de kust en de Famara-kliffen. Lanzarote heeft talloze schitterende uitkijkpunten maar misschien is deze wel het allermooiste, ook al omdat je er in je eentje van kunt genieten. In het noorden ligt de Peñas del Chache, de hoogste berg van het eiland (670 m).

Foto Rother wandelgids Lanzarote
Rother wandelgids Lanzarote

AUTEUR ROLF GOETZ

€16,95

De Rother wandelgids Lanzarote beschrijft 35 fantastische wandelingen over dit vulkaneneiland. Natuurliefhebbers en wandelaars kijken hun ogen uit tijdens de wandelingen tussen de kraters en langs de onvoorspelbare kuststroken. De vulkanen hebben hun sporen achtergelaten en zorgen voor spectaculaire uitzichten tijdens uw wandelvakantie op Lanzarote.Wandel naar de vulkaanbergen bij Mancha Blanca of ontdek de Papagayo-stranden. De meeste routes uit de Rother wandelgids Lanzarote lopen langs bestaande paden, zodat er niet teveel geklommen hoeft te worden. Alle 33 wandelingen zijn voorzien van hoogteprofielen, gedetailleerde beschrijvingen en goede kaarten. Met gratis downloadbare GPS Tracks.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote