Noord-Lanzarote

Swipe

Mala en Guitiza

Schildluizen en jam

Ten noorden van Costa Teguise ligt de cochenille-regio van Lanzarote, de enige die de Canarische Eilanden nog rijk is. Zover het oog reikt liggen er velden vol tunera- of vijgencactussen waar de kleurstof leverende schildluizen op leven. Als ze drie maanden oud zijn, worden ze ‘geoogst’ door ze met een spatel van de cactusbladeren te schrapen, een onaangenaam werkje voor de boeren en boerinnen tussen al die stekelige planten. Voor een kilo rode kleurstof zijn 140.000 luizen nodig. Van de vruchten van de vijgencactus wordt de bekende cactusjam gemaakt. 

Jardin de Cactus, cactustuin tussen de cactussen

Te midden van de uitgestrekte cactusvelden ligt de Jardin de Cactus, , een creatie van César Manrique. Ruim 1400 cactussen wedijveren hier om de aandacht wedijveren. De ingang is zoals gebruikelijk bij Manrique onopvallend maar op de parkeerplaats torent een acht meter hoge, heldergroene metalen cactus boven alles en iedereen uit.

Manrique wist weer handig gebruik te maken van het landschap. De tuin ligt in de diepte van een oude steengroeve waar boeren voorheen vulkanische as wegschepten om over hun akkers te strooien. In overleg met botanist Ferrer liet Manrique op de terrassen van de groeve cactussen en andere tropische planten uitzetten. Deze kwamen behalve van de Canarische Eilanden ook uit Madagaskar en Zuid-Amerika.

De cactussen, van piepklein tot metershoog en in velerlei typische en atypische vormen, contrasteren fraai met de donkere lavagrond. Grillige monolieten hebben de rol van tuinkabouter ingenomen. Manrique en Ferrer hadden met dit project geen educatief doel voor ogen, nee, het ging hen puur om het esthetische resultaat. Het lijkt er zelfs op dat ze een loopje nemen met de bezoekers, gezien de af en toe haast obscene vormen van de begroeiing en de rotsen in de tuin. Ook bij de toiletten haalt Manrique weer eens een grapje uit.

Achterin is een hooggelegen restaurant met een heerlijk terras vanwaar je het geheel nog eens van een andere kant kunt bekijken. Kijk binnen in het restaurant ook even naar de muurschildering van Manrique, de cactusdecoraties en de prachtige wenteltrap. Deze leidt naar het dak vanwaar je verder kunt klimmen naar een oude windmolen. Vroeger maalden de boeren hier het meel voor de gofio, het traditionele voedsel van de eilanders.

De cactustuin (aangelegd tussen 1989 en 1991) is het laatste Manrique-project dat tijdens zijn leven gerealiseerd werd. Aan de noordkant van Guitiza; geopend: 10-18/19 uur; Tel: 928 529 397. De tuin is bereikbaar met bus 7 of 9 uit Arrecife.

10 prachtige bestemmingen in Mala en Guitiza en Lanzarote